ООН алармира: Загубихме голяма част от природата

Продължаваме да рушим и малкото останало
3 май 2019 21:30,
27
ООН алармира: Загубихме голяма част от природата
Снимка: Reuters

Експертната група към ООН за биоразнообразието предупреди, че голяма част от природата вече е загубена, а това, което ни е останало, продължава да се руши, предаде Франс прес.

1 август: Изчерпваме ресурсите на Земята за 2018 г.

В предварителен доклад от 1800 страници се констатира, че природата е източник на безброй богатства - вода, храна, енергия, минерали. Тя е щедра към хората. Уловът на риба в световен мащаб се е повишил с 50 процента през последните 50 години.

Над 2 милиарда души използват дървата като източник на енергия. Между 25 и 50 процента от фармацевтичните продукти идват от природата. Растенията и микроорганизмите играят ключова роля за филтрирането на водата и за чистия въздух. Флората и океаните поглъщат над половината от емисиите въглероден двуокис, предизвикващ климатичните промени. Но всички тези блага са подложени на унищожение. Хората експлоатират и замърсяват околната среда повече от всякога.

В наши дни 75 процента от околната среда на сушата, 40 процента от океаните и 50 процента от реките показват признаци на замърсяване.

Вече над 40 процента от земите се обработват или са част от градската среда. Незасегнати и "в диво състояние" са едва 13 процента от океаните и 23 процента от земната територия.Изтощаването на обработваемите площи е довело до намаляването на селскостопанските добиви в над 20 процента от земната повърхност, което е засегнало над 3 милиарда души.

От 1990 до 2015 година площта на световните гори е намаляла с 5 процента - от 4,28 милиарда хектара на 3,99 милиарда хектара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Като се редуцира населението с 3/4, природата ще се възстанови. Много хора паразитират по майката Земя.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напрактика не третия свят унищожи природата. Индустрията я унищожи, а тя е развивана и развита в съвременните "демокрации". Плодели се били в третия свят... Ти си третия свят пич. Ако не си забелязал да ти кажа.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като се плодят от третия свят като луди ще така...
20
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Предвид факта, че в бъдеще ще изгубим още природа, сега е добре спрямо ситуацията след 30 г да речем.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 (прозяяяяв) ... Аааа ко? Аха... Добре :)
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе ,не съм "ходил" в гора,само израстнах в гората,не на село,а буквално в Балкана сред гората и в близост до гората
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ да допълня между черешите и сливите разстоянието беше около 2,5-3 метра.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧе моя дядо беше си садил на около 15 метра от една рекичка ред сливи(зехтинки) и ред череши,които не само,че се понасяха,но и растяха като луди,без никаква поддръжка,бяха огромни и доста високи дървета,защото не са изкуствени и не са им *** корените като на модерните фиданки,които повече от 3-4 метра не растат.Днес всичко са изпортили и внасят доста по-некачествени стоки от българските.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДивакНе се самоукорявай чак толкова.Човекът не е донесъл никакви *** на Земята ( освен 10-20 кила камъни от Луната ). Каквито *** е оставил, били са си тука и преди него.
14
4
 
19
 
! Отговори
Дивак преди 4 години
Унищожението на дивата природа беше започнато от дивия робовладелски строй... после продължено от дивия феодализъм... дивия социализъм...и ще бъде довършено от дивия капитализъм - все брилянтни творения на човешката цивилизация. Или както е казано : Човекът беше роден с дупка в сърцето , която никакви богатства и никакви притежания не могат да запълнят . Неговото призвание беше да унищожи всичко около себе си докато се самоунищожава.Планини от букл*уци ще бъдат неговото наследство на Земята.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен14Какво значи еднообразни дървета?Ти ходил ли си в гора въобще?Виж на голямо увеличение на гугъл мап.Дърветата растат на групички.Тези няколко декара са САМО един вид дървета, съседните няколко декара са САМО друг вид. На петна.Има дървета, които не се понасят в близост.Пробвай примерно череша до слива.Не става.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1Най-големият замърсител е китай. За къв капитализъм ми дуднеш?Верно, социалистическа Венецуела от 2 месеца е еко - няма ток.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да допълня,че при засаждане на еднообразни дървета и при изтощаване на почвата,под тях и около тях не расте нищо,а дърветата започват да боледуват
10
0
 
17
 
! Отговори
а преди 4 години
Ама тъй ши е.С 8 милиарда мамуни на клона.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се лигавете,проблема със съсипване и унищожаване на природата наистина е сериозен,в световен мащаб.Оказа се,че дори изкуственото залесяване не може да бъде достатъчно ефективно,защото се залесяват еднообразни дървета и когато липсва разнообразие от растения,почвата под тях се изтощава.А за замърсяване на водите и унищожаване на животни,да не говорим,там проблема е огромен!
8
7
 
9
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Няма как да загубим нещо което никога не е било наше! Обяснява за тези които не знаят:Земята е гигантска лаборатория в която извънземна цивилизация провежда мащабни генерични експерименти. Имаме малко информация за предходните им експерименти -динозаври, растения и дървета после няколко различни раси хора. Всички тези експерименти по една или друга причина са били провал и затова са унищожени.Сегашния експеримент също върви към провал. Въпрос на време е да му "дръпнат шалтера".
7
7
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Докато не измрете дъртаци няма да се оправи нищоДребни доносничеха комунисти
6
3
 
10
 
! Отговори
НиколайВарна Граве преди 4 години
Дреме ми на дъртия цървулАз да си крада парите пък планетата да гориТо и мен скоро туй мъ чака
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега като дойде Thanos и ще видите.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли ще глобявате бедните държави и ще налагате санкции, че не са възвишени?