Фандъкова: София е дигитална столица на новите пазари

Кметицата откри фестивала за технологии Webit в НДК
14 май 2019 13:37,
67
Фандъкова: София е дигитална столица на новите пазари
Снимка: БулФото

София се утвърди като дигитална столица на новите пазари и Webit е едно от събитията, които отразяват това. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на фестивала за технологии Webit Festival 2019, който се проведежда в НДК, съобщава БТА. На откриването присъстваха и президентът Румен Радев, и евродепутатът Мария Габриел.

"Технологиите ни помагат да решаваме всички предизвикателства, но хората, които чертаят новите пътища, са тези, които ни променят. София е дом на една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат и нас, и целия свят напред", заяви Фандъкова.

Още по темата

Кметицата добави, че столицата залага на три важни приоритета - развиетие на силна икономика, подобряване на инфраструктурата и умения за новата дигитална реалност.

"Най-важни са уменията на хората да създават и да работят в дигитална среда", допълни тя.

На откриването присъстваше и българският евродепутат и лидер в листата на ГЕРБ за предстоящите европейски избори за Европейски парламент. По думите й изграждането на цифровата трансформация, която обхваща всички страни от ЕС, е приоритет.

"Днес е един прекрасен повод да кажем, че се гордеем с постигнатото на европейския цифров единен пазар - премахваме бариери, работим за край на роуминга, подобряване на свързаността, електронната търговия, киберсигурността и електронното управление", категорична беше Габриел.

Президентът Румен Радев пък каза, че само за едно десетилетие технологичният фестивал се е превърна от едно дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии.

Румен Радев в призова гостите на фестивала да се възползват от визитата си в България и възможността за взаимодействие с българските компании, които са пример за инициативност и гъвкавост.

Президентът изтъкна, че силната конкуренция във всички сфери налагат все повече скоростта като основен приоритет в разработването на новите продукти, особено в дигитална сфера. Той обърна внимание, че въпреки това разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре.

"Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", добави Румен Радев.

Webit Festival е технологично изложение, което се провежда за единайсета поредна година. За пореден път домакин на събитието е България, а в него за включени над 15 тематични конференции и изложения. Очаква се над 10 000 посетители от над 110 държави да присъстват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.