Фандъкова: София е дигитална столица на новите пазари

Кметицата откри фестивала за технологии Webit в НДК
14 май 2019 13:37,
67
Фандъкова: София е дигитална столица на новите пазари
Снимка: БулФото

София се утвърди като дигитална столица на новите пазари и Webit е едно от събитията, които отразяват това. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на фестивала за технологии Webit Festival 2019, който се проведежда в НДК, съобщава БТА. На откриването присъстваха и президентът Румен Радев, и евродепутатът Мария Габриел.

"Технологиите ни помагат да решаваме всички предизвикателства, но хората, които чертаят новите пътища, са тези, които ни променят. София е дом на една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат и нас, и целия свят напред", заяви Фандъкова.

Още по темата

Кметицата добави, че столицата залага на три важни приоритета - развиетие на силна икономика, подобряване на инфраструктурата и умения за новата дигитална реалност.

"Най-важни са уменията на хората да създават и да работят в дигитална среда", допълни тя.

На откриването присъстваше и българският евродепутат и лидер в листата на ГЕРБ за предстоящите европейски избори за Европейски парламент. По думите й изграждането на цифровата трансформация, която обхваща всички страни от ЕС, е приоритет.

"Днес е един прекрасен повод да кажем, че се гордеем с постигнатото на европейския цифров единен пазар - премахваме бариери, работим за край на роуминга, подобряване на свързаността, електронната търговия, киберсигурността и електронното управление", категорична беше Габриел.

Президентът Румен Радев пък каза, че само за едно десетилетие технологичният фестивал се е превърна от едно дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии.

Румен Радев в призова гостите на фестивала да се възползват от визитата си в България и възможността за взаимодействие с българските компании, които са пример за инициативност и гъвкавост.

Президентът изтъкна, че силната конкуренция във всички сфери налагат все повече скоростта като основен приоритет в разработването на новите продукти, особено в дигитална сфера. Той обърна внимание, че въпреки това разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре.

"Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", добави Румен Радев.

Webit Festival е технологично изложение, което се провежда за единайсета поредна година. За пореден път домакин на събитието е България, а в него за включени над 15 тематични конференции и изложения. Очаква се над 10 000 посетители от над 110 държави да присъстват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
9
 
! Отговори
88762 преди 4 години
Тия луди ли са да искат 300 лв за билет? Някой може ли да обясни?
20
1
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Я пък тая, вкара ни в матрицата... Дигитална столица естествено, щото реалната никаква я няма. Един кв. метър няма нормален...
19
0
 
14
 
! Отговори
V преди 4 години
,,София е дигитална столица,, на държава без дигитално правителство :))) Много са изхвърляме дигитално.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срока за ремонта на Графа отново е удължен.Но защо да се занимава госпожата с толкова дребни неща.Друго си е да ви говори за дигитализация.Някак си звучи по-така.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фъндъкова:"София е дигитална столица на новите пазари".Данче,дали сама разбираш смисъла на това изречение?Кой ти го написа,бе Данче?Айде сега ни обясни кои са новите пазари и какво влияние имаме ние върху тях?И после ни разкажи нещо за дигитализацията,че като гледам нищо не ти разбира кратунката от нея.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниво изказване за пред ниско интелигентните и пенсионерите... голкова е зле БГ че сме най-бедни в ЕС. Какви дигитални столици ги гонят не знам.
15
2
 
10
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Не бе, не е дигитална столица! Столица е на една "бананова" република! Това, че тук там в икономиката, сред населените места и малка част от обществото, има някакъв напредък или признаци на лукс и богатство, не може да заличи масовата деградация на мнозинството! Но е хубаво да се знае, че няма индивидуално щастие в едно пропаднало общество и държава като цяло!
14
1
 
15
 
! Отговори
X преди 4 години
А тротоарите кога???
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я тая и от дегитализация ли почна да разбира ?А плочките по Граф Игнатиев колко години ще ги редите ?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекламното лице на ГЕРБ говори глупости,на които и сама не си вярва.В отчаян опит да си вдигнат рейтинга са впрегнали кой ли не,а в същото време валят оставки за корупция и злоупотреби.Що не се скриете,че вече толкова дразните хората,че едва ви дишат.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали разбираш, мойто, т'во дигиталното е много дигитално в момента, така че мисля че ме разбираш, мойто, глей к'во става на пазара - пълна дигитализация, дигитализация до дупка, мойто, нали разбираш, дигитално ти редим, с дигитални думи дето кънят дигитално по дигиталната ти кратуна, нали разбираш, мойто, дигитално е от всякъде от където го зърнеш
10
0
 
22
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
Тази несретна женица изпитва въпиюща нужда от психиатър. Сериозно!
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова, София е най мръсното и гнусно място в света
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще паднат техните маски?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дигиталните столици на цифровите пазари са нашия път към паралелните вселени с ихджигипляктори.. Това се получава когато пуснеш начална самоковска учителка да говори за високи технологи
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази вечер ще се дигитализирам тотално с дигитализирани напитки от дигитализираната столица
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти разбираш от дигитализация точно толкова,колкото от строежи и ремонти.Айде,моля ти се.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оппааа,и тая се изцепи.Данче,София не е Самоков.Тук живеят интелигентни хора,които знаят добре на какво дередже сме и кооолко сме дигитални.Ти си гледай цветенцата и греадинките и не ни будалкай с високопарни приказки за балъци.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДеса не пътува с нискотарифни авиокомпании.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова с какви очи говори по медиите и гледа столичани?