НАСА обяви името на лунната си мисия - "Артемида"

Избрано е името на гръцката богиня на Луната
Обновена: 14 май 2019 11:03 | 14 май 2019 11:03,
60
НАСА обяви името на лунната си мисия - "Артемида"
Снимка: Reuters

Американското космическо ведомство кръсти новата си програма за изпращане на астронавти на Луната "Артемида", предадоха Франс прес и ТАСС.

Още по темата

Американци търсят финансиране за нова мисия до Луната

От НАСА са избрали това име, тъй като Артемида е древногръцка богиня, сестра на Аполон, чието име бе използвано за първата лунна програма на САЩ през 60-70 години на миналия век.

Артемида е сестра-близначка на Аполон и е богиня на Луната. В страницата на НАСА в Туитър се изтъква, че нейното име ще бъде използвано за програмата за завръщането на американски астронавти на Луната към 2024 година, като на нейната повърхност за пръв път ще стъпи жена, предава БТА.

На 16 юли 1969 година НАСА изстреля с помощта на ракетата "Сатурн 5" космическия кораб "Аполо- 11". Спускаемият апарат на експедицията осъществи първото в историята кацане на Луната на 20 юли същата година. На повърхността на естествения спътник на Земята стъпиха астронавтите Нийл Армстронг и Едуин Олдрин, припомнят агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
До Накратко ..... преди 4 години
Голям си.Показа ,че си прочел какво са написали предните 10 човека ,копирал си значението Артемида и се правиш на философ.Страшен капацитет си !
48
2
 
2
 
! Отговори
Накратко ..... преди 4 години
Артемида е древногръцката БОГИНЯ НА ЛОВА, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. СИМВОЛЪТ НА АРТЕМИДА Е ЛУНАТА . ...... не че има някакво значение за тАпаците .... ама е добре да се знае .
47
3
 
0
 
! Отговори
№53 съм преди 4 години
Ама вие сериозно ли се изживявате като журналисти, че сте ми поставили ***? Не се обиждайте, но не сте журналисти, даже като медиатори сте слаби - грешки, незнание, объркани илюстрации, изразена пристрастност, на която нямате право.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли Холивуд са продуцентите?
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Агент ГибсТо време на кацанията още не е имало компютърни анимации бе,невежа :)) Къде си тръгнал да коментираш? Едно фалшифициране на тези кацания,ще излезе много по-скъпо от колкото да се направят.За мисиите са събрани над 2000 учени от цял свят и похарчени над 200 милиарда долара.Искаш да ни убедиш,че са имали точна представа как да станат кацанията ,дали са 200 милиарда ей така и накрая са решили въпреки целия план да не го правят ,а да го фалшифицират така ли? Боже какви индивиди сте..
44
4
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Пич ,това ,че си невежа не е чак толкова лошо нещо ,просто не се хвали с това.Кацанията са потвърдени от СССР,Китай,Япония и още някои държави ,а това дали трoл като теб ,не вярва или не няма никакво значение ,защото нито имаш представа ,защо НЕ вярваш ,нито нищо.Просто си чул нещо и го повтаряш :)
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи според дървените философи знамето се веело... Значи създаваш скъпа, супер-дупер конспирация и лъжа за милиарди и пропускаш толкова очеваден детайл?? Пийте си хапчетата и не стойте близо до ръба на плоската земя, да не вземете да паднете...
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вее ли се знамето или не ?That is the question.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 37А като стъпят на Марс? И тогава ли да ти се обаждаме?Изобщо за какво трябва да ти се обаждаме пък точно на теб???
40
12
 
6
 
! Отговори
атаНАСА преди 4 години
Абе, тия с велосиппеди ли мислят да ходят там ? Ми той на Мъск КрюДрегъна нали изгорЕ от ония дни? Или пак ще искат от руснаците летяща ракета. Оп, забравих, че силиконовата долина и холивуд са там. Да се хващат да правят някой як комп, а холивуд да стягат студията. И да не забравят да поканят Спилбър за консултант, че да е по-реалистично филмовото приключение. Отивам за пуканки кола и се връщам. Не изключвайте телевизора!
39
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ще и град да построят там, вече едва ли някой ще им повярва... Иначе със суперкомпютрите могат да докарат доста реалистична и сериозна графика на анимациите в почти реално време ;))
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би било страхотно!Значи има надежда, ще доживея да видя!Навремето не само че бях много малък за да имам някакви спомени от програмата Аполо, но на всичкото отгоре комунистите филтрираха цялата информация и в България не научавахме почти нищо, докато в същото време американците са давали всичките стъпки на живо! А сега ще го гледаме сигурно и на цифров формат в HD! Ще бъде страхотно преживяване!
37
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАСА пак трябва да подготвя холивуд за нови снимки ,сега с новите технологии кацането ще е по реалистично
36
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак казвам когато някой стъпи на луната изобщо тогава ми се обадете:)От сто години слушам за какви ли не програми за "връщане " там.Няма смисъл да спорим просто :)
35
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще кацнат на Луната докато другите търсят изворите на водката.
34
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Артемида богиня на луната ? И на лунните тексаски телета.
33
9
 
14
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Не е лошо да си тъn ,лошо е когато се хвалиш с това ,а ти неука мастийo точно това правиш !
32
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да си тотално завършен олиго за да вярваш на краварите с тез тенекии отзад увити в станиол ,ако си мислете че могат да отидат до луната и да се върнат ,то сте получили сериозно мозъчно увреждане !Защо "лунният" камък който подариха на Холандския природо-научен музей се оказа вкаменено дърво????
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да извикат Чапкънов да им направи статуя на Артемида. Той има опит: пробута ни статуя на Атина - Палада все едно че е Св София.
30
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обадете ми се га стъпи някой на луната изобщо!Всичко са фантасмагории и отклоняване на средства и кражби на пари от обикновенните хора!Това са космическите програми общо взето!