Стряскащ рекорд – човек никога не е дишал толкова мръсен въздух

Връщаме се един милион години назад
14 май 2019 19:40,
21
Стряскащ рекорд – човек никога не е дишал толкова мръсен въздух
Снимка: Reuters

Концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера достигна рекордно ниво, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Учени алармират: Възможно е крокодили да заживеят в Арктика!

Учени от института "Скрипс" съобщават, че за първи път в човешката история нивото на въглеродния диоксид в атмосферата е преминало прага от 415 части на милион.

Измерената от обсерваторията Мауна Лоя на Хаваите концентрация през уикенда е била 415,26 части на милион.

Според експертите подобни стойности не са отчитани в цялата документирана история на Земята.

През 1900 г. концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достига 300 части на милион - максимална стойност за предходните 800 000 години. Само за век нивото на парниковия газ "скача" със сто части на милион. През 2018 г. концентрацията му достигна 411 части на милион.

Експертите отбелязват, че средните темпове на растеж остават високи. Ако тенденцията се запази, Земята може да се върне милиони години назад, когато на Южния полюс са расли дървета.

Учените свързват емисиите на парникови газове с климатичните промени. Според тях в резултат на човешката дейност се отделят повече парникови газове, което поражда опасения за негативния им ефект върху живота на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Мери преди 4 години
Ако чакате да кажат истината, жестоко сте излъгани.
19
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
Интензивната вулканична дейност в миналото е причината за наситеноста на атмосферата с парникови газове. Интензивна - 100, 200, или 500 действащи вулкана, или Бог знае колко повече! Днес човечеството още не е в състояние да произведе толкова атмосферен ***. Въпреки този вулканичен *** в атмосферата, Земята днес не прилича на Венера! Защо ли? Защото причината не е в парниковите газове. Постановките в буркан не важат за планетарен мащаб! Стига сте мамили хората. Кажете истината!
18
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
1-в далечното минало е имало многократно по голямо к-во диоксид и др парникови г-ве в атмосферата. Това не е довело до необратими последици. 2-океанът е най-големият рез-ар на диоксид.При повишаване на температурата му се отделя диоксид.Затоплянето и отделянето на диоксида от м-та вода е процес продължаващ столетия.Охлаждането на водата повишава разтворимоста на диоксида в нея - т е водата го поглъща!Затоплянето е следствие на процеси в ядрото на Земята, акт-та на Слънцето и космическите лъчения
17
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ами нали дизела замърсяваше повече, та в последствие предпочетохме бензиновите двигатели?! Сега какво се оказа, че планетата тръгна да се затопля по-бързо от преди, поради CO2??!!Коментари от дизелгейтаджии????
16
0
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Аз горя гуми ...искам още по-топло в България .Който му е топло или студено в чужбина продавам селски имот за 15милиона или замяна за 500кв.м.в Дубай...примерно .
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобалното затопляне е причина за високите нива на диоксид, не обратното! Стига с измамите!
14
0
 
3
 
! Отговори
Дойч преди 4 години
При вас е все пак по-топло. Нощес в южна Германия 0
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакво е СА?
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно, краят е близо.Това тъпо същество наречено човек трябва да бъде затрито от лицето на земята.П. П. Аз поживях а на вас съм ви Е... мамата!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако тенденцията се запази, Земята може да се върне милиони години назад, когато на Южния полюс са расли дървета."Ще пратим няколко от нашите Мехмедалита и Нефризета. За няма и две години не само дървета няма да растат на Южния полюс, ами и трева. Всичко що е метално ще бъде прибрано и ще се завъдят коне. Само няма да се плашите.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А престанете с идиотщините за затоплизма.Не виждате ли,че зъзнем от студ в средата на май?"Увеличаването на парниковите газове в атмосферата прави точно това. Зимите стават по- топли, а летата по-прохладни. Северните полюси се затоплят, а в пустинните местности завалява сняг, както скоро видяхме в Дубай и СА.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Мини ледниковият период няма да е 11 години,а поне 50 години.Може и повече.Има 400 годишен цикъл на намалена слънчева активност и сега навлизаме в него.Времето все ще е такова като сега-облачно и рядко ще има слънчеви дни.Дори и през лятото.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това сега започва един нов слънчев цикъл наречен малък ледников период с продължителност от 11 г.Затоплянето е относително, но въздухът наистина е мръсен от комините на онези.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много маймуни се навъдиха и ***.
6
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите отровиха въздуха през 1986 на 26 април с аварията в Чернобил, зеленият чорап, набеден за президент, а именно клепоухият нищоправец от харманли румен радев, чиято любовница деса *** от странджа си вее трибуквието по света на държавна хранилка и ни забърква в международни скандали, мълчи като *** и мучи, защо не наложи вето румбата върху радиацията? Не ти плащаме 5 цифрената заплата за нищоправене, оставка!
5
1
 
12
 
! Отговори
Авантаджия преди 4 години
Дишайте яко докато е без пари, че и това ще свърши!
4
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Тръмп каза майната му на климата.Тези новини ги пускайте в САЩ
3
0
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
И эатова са виновни автомобилите, диэеловите нали, учени...на далаверата
2
6
 
17
 
! Отговори
тези глупости ги преди 4 години
слушам от 1980 !!!единственото което се промени с климата за 40 години е че евреите ни въведоха еко-данъци
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А престанете с идиотщините за затоплизма.Не виждате ли,че зъзнем от студ в средата на май?И това ни очаква в близките поне 50 години,защото активността на магнитното поле на Слънцето е ниска.Идват невиждани студове от стотици години,затоплистите ни плашат с глобално затопляне.