Експеримент: Трансплантация на кости от... корали

От Израел: Време е науката да се гмурне в световния океан
20 май 2019 14:15, Елка Василева
4
Експеримент: Трансплантация на кости от... корали
Снимка: архив, Reuters

Наричат нашето време времето на връщане към природната медицина. Но  организмът  постепенно започва да привиква дори и към „бабините“ лечебни средства" и те губят първоначалния си ефект.  Може ли да се окаже, че алтернативата на билките се намира на дъното на морето? В търсене на този отговор израелски учени стигнаха до... корала.

Трансплантация на кости от… корали, това е най-новият експеримент в болницата „Ихилов“ в центъра на Тел Авив. За първи път правят замяна на кост на крак с парче корал, предава БНР.

„Защо точно корали  -  ме питат всички, които за пръв път се сблъскват с проблема. Просто коралите по своя строеж приличат на гъбестата човешка кост. Вече имаме богата практика в използването им в зъбното протезиране и по-точно  при присаждането на зъби“, обясни Оад Шварц - директор в научно направление за търсене на заместители на кости  в болницата.

Сега на дневен ред е използването на корали в трансплантацията на човешки крайници. В Америка е разрешено да се трансплантира кост от един човек на друг. Но това крие опасност от пренасяне на болести. В Европа се присаждат кости от крава след много силното им загряване. Те обаче по-скоро приличат на керамичните и често организмът  на пациента ги отхвърля. Получават се възпаления и дори натравяне.

Затова беше шанс да решат да приложат нашата методика, обяснява медикът.

„Предимството на коралите е, че не пренасят болести, а човешкият организъм не ги приема като чуждо тяло. Но според спогодбата от Киото е забранено да се берат корали, а глобите са солидни. Затова ние отглеждаме в  пустинята Арава корали за медицински нужди. Басейните са стерилни и приличат на лаборатория. Първата операция по присаждане на корал беше направена преди няколко месеца в болница „Ихилов“ на 18-годишен младеж след отстраняване на тумор на костите. За тези месеци организмът му не е изхвърлил транспланта и даже е образувал свой калций около него. Резултатите учудиха дори и самите лекари“, каза Оад Шварц.

Според него сега е важно да бъде усъвършенствана методиката за отглеждане на корали. „Докато за зъбно протезиране е важно коралът да е много нежен, малък и бързо да се усвои от организма, за крайниците трябва да е много здрав и надежден и най-важното  - да не се износва бързо. Параметрите налагат и експериментиране в начина на оглеждане. Става въпрос за ново направление в селското стопанство“, казва Шварц.

Освен за присаждане на дълга кост коралите се използват и при счупвания на ябълката на крака. Те не отменят златните или платинен пирони, но често остеопорозата или други заболявания са направили костта, на която трябва да се сложи пиронът, слаба и ненадеждна. Тогава най-напред трансплантират корал, на който поставят пирона и така няма опасност организмът да не го приеме.

„Човешкият организъм добре приема коралите. Мисля, че е време науката като водолаз да се гмурне в световния океан и да започне да използва неговите богатства“ посочва Оад Шварц.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Пенчо преди 10 месеца
До Перука

Срамни или нормални
За един приятел питам
2
2
 
1
 
! Отговори
Перука преди 10 месеца
А косми от корали не пресаждат ли?
За един приятел питам.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно! В днешно време добиваме инсулин, като ползваме бактерии. Този процес ни позволява, да спасим и подобрим милиони животи.
Може пък, да имаме и успех с коралите, или поне, да научим нови неща.