Стана му горещо - планктонът мигрира на север

Глобалното затопляне променя океаните
23 май 2019 22:49, Павел Гълъбов
16
Стана му горещо - планктонът мигрира на север
Снимка: Pixabay

Планктонът в северното полукълбо мигрира на север в резултат на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Янтра - кафява заради планктон и микроводорасли

"Това не е хубава вест за морските екосистеми - заяви ръководителят на изследването Лукас Йонкерс от университета в Бремен, Германия. - Група зоопланктон е изтласкана далеч от естествения си хабитат, а това е тревожно, защото означава, че дори ако климатичното затопляне не надхвърли 1,5 градуса Целзий, екосистемите вероятно ще са силно засегнати.", предаде БТА.

Учените изследвали фораминифери - едноклетъчни, снабдени с твърда и резистентна обвивка. След като фораминифери умрат, обвивките им падат на морското дъно и позволяват на учените да изследват следи от популациите им през вековете в различни райони на света. Едни проби, взети през периода 1978 - 2013 г., били сравнени с други от океански седименти, които датират отпреди няколко века. Оказало се, че неотдавнашните проби били сходни с онези от древността, които са събрани в морета по на юг. Това навежда на мисълта, че планктонът е мигрирал на север, докато водата се затопляла.

"Всичко е мигрирало на север - заключи Йонкерс. - На подобно място има голямо многообразие от видове. Сега обаче виждаме, че там се срещат видове, които предпочитат по-топлите води. Видове, които днес са наблюдавани край брега на Гренландия, по-рано са се срещали по на юг, ако се съди по седиментите, които датират от прединдустриалната епоха."


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен1 Така е от известно време. Усетиха се, че станаха банални и сега модерната "опорна" точка е "климатични промени". Каквото и да се случи: затопляне, застудяване, бури, ясно време, земетресения, затъмнения, всичко е климатични промени и предвещава гигантски апокалипсис.
11
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Ако можем да направим някакво заключение от написаното, то е, че затоплянето е започнало преди доста векове и не е свързано чак толкова с човешката дейност. Има изследвания, които доказват, че човешката дейност има около 5% влияние върху т.н. "глобално затопляне", което се използва от "учени " шарлатани, шайката "зелени" и правителствата на развитите държави, които по този начин спират развитието на конкуренцията от по-слабо развитите. Но борбата със замърсяването трябва да продължи.
10
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 1 година
Страшно, страшно - трябва незабавно да спрем колите, фабириките, ел. уредите. И да се върнем в пещерите, че иначе голяма жега ще настане от това глобално затопляне!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ем чи тей и благарти тай уа!
8
0
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
а ние мигрираме на запад защо ли?
защо ли не на изток?
нещата се развиват много много сериозно към зле,най лошото е че на никой сякаш не му дреме и не го взема на сериозно
всички ще се събудим едва когато майката природа ни притисне много здраво в ъгъла
7
1
 
3
 
! Отговори
tamada преди 1 година
До Тъпи
Планктонът няма толкова акъл, че да разпознае кое е пластмаса и да избяга от нея. Яде микроскопичните парченца и просто ги изхвърля.
А за фекалиите - ние може и да сме 7 милиарда, но рибите в океана са няколко трилиона, отделно животни, отделно зоопланктон. И всичко живо си сeре във водата. Докато нашите фекалии, в огромната си част остават на сушата, а на корабите вече са забранени за изхвърляне. Не че океанът ги усеща - корабите не са чак толкова много.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко лято е така. От милиарди години.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много отдавна на Балканите е имало лъвове.Те пък мигрирали на Юг.
4
6
 
5
 
! Отговори
Тъпи преди 1 година
Какво глобално затопляне ??? Планктона отива на север където водата е по чиста и няма фекалиите и пластмасовите изделия на Америка ,Африка Азия и Европа .Земята може да поема максимум 1 милиард население .Сега колко сме и още колко земни площи се унищожават ????
3
1
 
9
 
! Отговори
Тъпи преди 1 година
И африканците ,арабите ,индийците бягат по Северна Европа и Северна Америка
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак нищо не разбрах от статията, много лош, чудя се как ви наемат такива, не можете една ясна статия да преведете. И този месец без заплата!!!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не усещате ли че глобалното затопяне се отложи за неопределен период. Погледнете какво се случва в западна европа отнесе ги наводнение, торнада вилнеят, в БГ не е спирало да вали от месец. Това се дължи на бързото изпарение на океанската и морската вода от където се образуват буреносните облаци. Но нема а се плашите пичове края е наблизо.