До 100 години слънцето ще изпепели технологиите ни

Суперизригване заплашва планетата ни, смятат учени
14 юни 2019 13:35,
74
До 100 години слънцето ще изпепели технологиите ни
Снимка: Pixabay

Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през следващите 100 години може да има слънчево суперизригване, свързано с отделяне на енергия, която е 1000 пъти по-мощна от тази при обичайните изригвания на светилото, съобщи Сайънс алърт.

Още по темата

Близкото бъдеще: 2019 – годината на апокалиптичните промени?

Подобни изригвания са характерни за младите звезди
. Смяташе се, че е невъзможно да има суперизригване в Слънчевата система, предава БТА.

Астрономите са анализирани данни, получени от космическите телескопи "Кеплер" и "Гая", както и от наземната обсерватория "Апачи пойнт" в Ню Мексико. Те констатирали, че суперизригвания е имало на 43 подобни на Слънцето звезди.

При младите звезди отделяне на енергия се регистрира веднъж седмично, а при по-старите звезди - веднъж на няколко хиляди години. Засега обаче няма по-точна информация за силата на потенциалното изригване и за влиянието му върху Земята.

По мнението на учените, катастрофическият феномен ще доведе до технологичен колапс на съвременната цивилизация, ще нанесе щети за трилиони долари в целия свят и ще предизвика неочаквани техногенни катастрофи и стихийни бедствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
!!!! преди 4 години
Minavat zad lunata I gotovo
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да е след 5 години, навремето си беше екстра без разни джаджавки... :)
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Данчо от Елин Пелинблагодаря за настроението !
56
9
 
6
 
! Отговори
Цанко преди 4 години
Много трева са пушили в Колорадо. От милиони години такова нещо не е ставало и още милиони години няма да стане. Спете спокойно.
55
1
 
8
 
! Отговори
Само минавам преди 4 години
Ми да лягаме да мрем тогава.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся кво, искате да тегля кредити само защото слънцето можело да изтрие базата данни с длъжниците? Може ;))) Ама едва ли ;)))Само да подчертая, обаче: Центровете за данни са обикновено разположени в мазетата на едни масивни железобетонни сгради със железобетонни стени дебели поне метър. Целта е критичните данни да оцелеят дори и при почти директно попадение на ядрен заряд. така че, едва и някой или нещо е способно да изтрие списъка с длъжниците...
53
2
 
12
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Едни викат след 100год. Хопкинс вика след 50год.Шефа ми вика ти си до края на месеца,тъщата вика:много не знай оти утре да ти не е последен ден!?
52
6
 
7
 
! Отговори
Еврогей преди 4 години
Мърсотийте Путинови край нямат...Сега посегнал на слънцето ни...
51
2
 
3
 
! Отговори
От ЧИЛИ Warning преди 4 години
Earthquakes Offshore Coquimbo Chile от днеска земетресения в тази зона най силното около 6.5 предупреждават че заради нагли престъпления на човечеството ни идва GOSPOD с голяма свита и цитират имена ..
50
2
 
3
 
! Отговори
GOSPOD IDWA преди 4 години
НАгли наркомани на власт след внушение от около земни престъпници принудиха милиард водачи да облъчват тежко денем и нощем земята ни . Наглеците са подали на хората такив аизобретения които дрязнят жестоко БОГОВЕТЕ> Примерно white scanners led halogen xenon and laser/ бели скенери инсталирани вместо доказано безвреедни жълти фарове.Микросекунди след включване на велосипеден бял скенер започва следене обемно с цле ликвидация на оапсня облъчвател.
49
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
впрочем,до 100 години ние сами ще се изпепелим...И това НЕ е "черногледство", най-елементарно заключение,основано на наблюденията на процесите на Земята..
48
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
поздравления за забележката на "Анонимен 30"-"Апачи пойнт!Колко гордо звучи,а?"...Вие сте с отворено Съзнание!!...Нещо много рядко срещано напоследък.....Иначе:-ДА,възможно е колосално изригване на Слънцето,но за ваше успокоение може да направите следната сметка:-Изригванията са възможни във всяко направление от Слънцето!/макар че имат известни "предпочитания"../Та:-Изчислете каква е вероятността те да ударят Земята,имайки предвид площта на сферата с радиус 150 млн.км. и тази на Земята ..
47
1
 
2
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 4 години
Що не го кажат на... Перчема? Той ще им отвърне... чи язе, ще съм на завет у ковчегу на 2 метра и нещо.
46
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕЗИ НЕЩА ГИ РЕШАВА БОГА!АКО ИСКА ЗА МИГ ЩЕ НИ ЗАЛИЧИ!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До tamadaЕ да обаче подобни изригвания, всъщност са насочен поток плазма и за да се случи подобен апокалипсис, той трябва да уцели Земята.
44
0
 
10
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До Анонимен 33Никой не твърди, че се е случвало само на 43 звезди, а че са го наблюдавали на 43 звезди. И не става дума за всякакви звезди във Вселената, а само за звезди подобни по размер на Слънцето. Всъщност оригиналната новина казва, че телескопите са засекли 43 големи изригвания, а не по едно изригване от 43 звезди. Понеже нашите журналисти и те четат новините по диагонала като теб.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятността е едно на милиард, но нищо важното е да пишем сензации и сенктантите да се завиват през глава.
42
2
 
9
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 4 години
Лошото е, че няма и накъде да бягаш.
41
1
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Какви трилиони долари бре?! Тогава ще става на въпрос дали изобщо ще оцелее човечеството, а не за някакви си трилиони долари. Големи смехурковци сте!!!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преживяхме хиляди апокалипсиси последните 20 години и с този ще се справим.