Япония планира мисия до луна на Марс

Ще бъдат проучени естествените спътници Фобос и Деймос
24 юни 2019 07:30, Елка Василева
6
Япония планира мисия до луна на Марс
Снимка: архив, Reuters

Японската космическа агенция ще изстреля роувър към една от малките луни на Марс - Фобос или Деймос, през 2024 г., съобщи Ню сайънтист.

Мисията ММХ (Martian Moons eXploration - "Изследване на марсианските луни") ще изучава и двата естествени спътника. Върху кой ще кацне роувърът още не е решено.

По план космическият апарат трябва да навлезе в орбита през 2025 г. и да върне мостри на Земята през 2029 г.

Роувърът ще бъде построен съвместно с Германия и Франция.

Специалистите предпочитат роувърът да изследва Фобос, защото така може да бъде разрешена загадката как се е образувал спътникът - дали се е откъснал от Марс след удар, или е прихванат астероид. Има данни, че строежът му е сходен на марсианския, но те не са окончателни.

Повърхността на Фобос не е много скалиста и кацането там ще е по-лесно. /БТА/
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
петър преди 9 месеца
защо не се коментира предупреждението на извънземните роботи които са на обратната страна на луната и защо русия кндр и сащ след като са били предупредени да не изследват луната от извънземните - не се дискутира това а се изпращат на марс и др . Това е важно защото ще срути истинвата за научното създаване на човека ,вярата в Бог както и ще направи всичко възможно да контактуваме с извънземните които всички вече астрофизици доказаха ,че ги има на луната . Защо .
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И двете луни са интересни, не случайно руснаците драпат отдавна за Фобос, който има доста странни характеристики за такъв обект. Разликата е, че японците ще го направят, а руснаците само планират и отлагат във времето разни мисии.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До луна на Марс или до марс на Луна?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Давайте сега обяснете защо няма да могат !