Малка крачка за науката, скок за... Можем ли да се възпроизвеждаме в Космоса?

Ще направи ли човечеството голяма крачка към колонизацията на Вселената?
29 юни 2019 22:18, Нели Христова
51
Малка крачка за науката, скок за... Можем ли да се възпроизвеждаме в Космоса?
Снимки: Reuters

Една малка крачка за науката, но потенциален огромен скок за човечеството – това е новото откритие на испански учени, което предполага, че замразена сперма, изпратена в Космоса, все още е годна за употреба.

Проучването, което бе представено на форума European Society of Human Reproduction and Embryology във Виена, поставя малка проба в състояние на микрогравитация, където тя изглежда безтегловна, тъй като гравитационните сили й действат изключително слабо.

След това пробите се анализират за концентрация, подвижност, жизненост, морфология и ДНК фрагментация. Изследователите открили, че почти няма разлика между контролният сперматозоид на Земята и сперматозоидите, които са били изложени на микрогравитация.

Учените транспортират проби в малък тренировъчен самолет, като ги излагат на почти нулева гравитация само за няколко секунди. Те използват замразена сперма, защото радиацията може да промени състава на прясната.
Д-р Монсерат Боада от Dexeus Women's Health в Барселона, която представи резултатите, подчерта, че проучването е само предварително и ще изисква по-нататъшна работа. Учените тепърва ще излагат проби на микрогравитация за по-дълго време, а след време ще заменят замразената с прясна сперма, за да видят какъв е ефекта.

"Не е нелогично да започнем да си мислим за възпроизвеждане извън границите на Земята“, казва тя. Но има поредица от пречки, които стоят между човечеството и поколение, родено в Космоса. С течение на времето костите на астронавтите изтъняват, мускулите – атрофират, губят и кръвен обем. Космическите пътувания също могат да увеличат вероятността от рак.

По-стари изследвания показват, че радиацията от космически лъчи може да има дълготрайни ефекти върху мозъка, засягайки ученето, паметта и психичното здраве. Проучване по-рано тази година установи, че колкото по-дълго астронавтите са в Космоса, толкова по-вероятно е да заболеят от херпес и варицела.

Ала много частни компании вече все по-често говорят за бъдещи човешки колонии в Космоса, превръщайки  идеята от научна фантастика в реалност. Илон Мъск има желание да колонизира Марс до 2022 година, а през 2013 г. холандската компания Mars One започна да събира своята колония, която да изпрати на Червената планета, но банкрутира в началото на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много да кацнат нейде на дедовия.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в радиация по страшна от Чернобил ще се възпроизвеждат само мутантите. Никой никъде няма да ходи това са глупости за баба.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вървете и там. Не стига, че вече тук навсякъде е оцвъкано вече, ами и там.
23
0
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Онани*сти в космоса. Безценно.п.с. : Моля за пояснение. MarsOne обяви банкрут за да може да не се налага да връща парите на бааалъците правили дарения и внасяли такси за да ги правят ""космонавти" . А сега основателите на тая Марсианска пирамида си живуркат охолно на някой тропически остров . ... че и българи имаше . Горди марсианци . Граждани на вселената.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ей,аланкооловци.Най-напред направете Марс ,Райска градина та тогава мислете за преселение и размножаване там.То и без да се правят опити на Земята ако условията за живот там са добри никой не може да спре преселниците.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жени,без работа,само за секс мислят.При тия учени стажантките им сигурно са по на 20-25 години а академичния състав на по 80-85.На първите им се иска,на вторите не им стиска.И за да има все пак нещо насреща са решили да пробват на земята но в космически условия,белким нещо се надигне -"Ела либе тая вечер,тая вечер съм сама.Ела либе да се любим,че е сладка любовта,ела либе да се любим,че е кратка младостта." Много мъдра народна песен.
20
5
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Тези до големи заключения стигнали.Руснаците правиха такъв експеримент преди 60г с Валентина Терешкова.
19
1
 
7
 
! Отговори
Ме преди 4 години
Докато не направят море на Марс - не ме чакайте!
18
1
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
пееразите не можете да се възпроизвеждате и на земята. Факт! което е добре!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай ти ганнята и космос...
16
0
 
5
 
! Отговори
Палав космонафт преди 4 години
В космоса е много хубаво, заради гравитацията трябва да се завързваме и много са възбуждам, ама не фърга както на земята.
15
1
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Забравяш, че в БАН е пълно с разни дъртаци псевдонаучни работници, добрите учени ги няма вече, в чужбина, тука останаха само далавераджиите, на които си им харесва държавната хранилка.
14
1
 
11
 
! Отговори
преди 4 години
Не стига деее..Не ни ли стига 4е сме оцвъкали тука 4е трябва са разширяваме периметара....
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Има стара приказка,че евреите са били създадени за размножаване на марс.дали е истина незнам.но има логика!"Дефиницията ти за логика, е като моята, ам за дъмат "ненормално".... Откачалник с откачалника ти. ЧИБА! МАРШ ОТ ТУКА БА!
12
2
 
14
 
! Отговори
До От 11 преди 4 години
Да, частници!Откога хората припомнят, че през царско време БАН е била на издръжкатана 15 частни фонда. Държавата е осигурявала заплатите само на председателя на БАН и на секретаря, а също така е финансирала издаването на едно списание. И това са били всички бюджетни разходи.А сега? 69 института, които бяха сведени до 42, но без съкращения, просто сляха някои от тях. Там работят над 7000 човека и всеки институт издава по 1-2 списания. Всичко това с пари от бюджета. Файда? Почти никаква!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12А пък относно едни други е изказано предположение, че трябва да идат на Сатурн. Сигурно и там ще могат да се размножават ударно. Що не ги изпратим?
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейците не могат да се размножават на земята, какво да говорим за космоса.
9
1
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Не си правете експерименти с Н.В. Природата ! Тя е по-силна от всякакви самоз. нци !
8
6
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
*** Христова. Можем да се възпроизвеждаме в космоса, разбира се. Дай да ти се изпразня в зaдника и ще видиш дали можем.
7
6
 
6
 
! Отговори
леле како преди 4 години
Абе вие тука на земята не можете да се възпроизведете , че в космоса щели били да се таковат. Баси малоумието. Като онези .о.ти от Марс Едно.