Остров Хендерсън: Вместо девствен рай – "кошче" за 18 т боклук

Екип от учени прекарва няколко дни в почистването на острова
30 юли 2019 21:33,
13

Снимка: Iain Mcgregor, Facebook

 


Напълно ненаселен и на ден път от най-близката цивилизация, остров Хендерсън би трябвало да е девствен рай.

Вместо това плажовете му, обявени от ЮНЕСКО за част от световното наследство през 1988 г. , са всъщност мемориал за разрушителната човешка култура.

По 2,5-километровия пясък, в продължение на десетилетия, морето е изхвърляло тонове отпадъци. Общо 18 тона пластмаса, хиляди отпадъци на ден са "пристигали" на острова.

Изолиран в Тихия океан, островът не е добре изследван и малко се знае за него и откъде идват всички боклуци, които се събират на него. Затова през юни екип учени, природозащитници и двама журналисти от Нова Зеландия се отправят натам и в продължение на две седмици събират общо 6 тона отпадъци, за да изследват феномена.

Остров Хендерсън е в далечна част на океана и е в третата най-голяма морска защитена зона, така че риболовът с търговска цел и сондирането са забранени. Островът е обсипан с кокосови дървета, розов пясък и тюркоазени води, които се разбиват в коралов риф. Хендерсън има основна роля в опазването на някои видове морски птици, както и е дом на някои редки видове.

Повечето от боклуците, които морето изхвърля там са на източната част на острова, трудно достъпна от морето, заради кораловия риф. До там учените и доброволците са стигнали през 5 км гъста гора.

Когато стигнали до тази част на острова, морският изследовател Джони Бригс определил 600-метров участък от брега, който ще бъде тяхната представителна извадка. Първата цел била да се премахнат всички рибарски мрежи от този участък.

Общия брой на премахнатите мрежи бил 1200.

После дошъл ред на обемните парчета пластмаса. Кутии, бутилки от вода, кошове за пране и тоалетни седалки били набутани в десетки торби. Всичко, по-голямо от капачка на бутилка, било събрано.

Природозащитникът Брет Хауъл обяснява пред "Guardian", че процесът бил трудоемък, всичко е правено на ръка.

"Наистина се чувстваш по-значим, когато събираш мрежите и големите отпадъци, защото така се вижда промяната", обяснява той.

В различните дни използвали различни методи за събиране на данни. Всеки един отпадък е отбелязан, вкаран в регистър, премерен и прилежно записан от Бригс и колегата му Джеймс Биърд, така че учените да могат да сравнят с подобни данни, които са събрали през 2015 г.

Преди да тръгнат обратно пред гъстата гора, в края на всеки ден, екипа правел снимка на плажа.

"Толкова е удовлетворяващо да видиш прогреса... Може да видиш, че има истинска разлика в това как изглежда плажа", обяснява Джеймс Биърд.

Въпреки че районът е защитен, според екипа 60% от събраните боклуци могат да бъдат свързани с търговския риболов.

40% от всички събрани отпадъци са били риболовните шамандури, а въжетата и мрежите са още 20% от боклука на острова. Имало устройства за привличане на риби, няколко устройства за обследване на морското дъно. Някои от тях били изхвърлени на брега още докато екипа работел.

Островът е защитена зона, но властите няма как да спрат Южната тихоокеанска спирала - морско течение, което вероятно пренася голяма част от отпадъците. Според изследователите по-голямата част от боклука идва от Южна Америка или от преминаващи кораби. Екипът обаче намерил бутилки от Япония, Шотландия и Пуерто Рико, гумен ботуш от Холандия, както и шапка от САЩ.

Всеки ден домакински предмети изскачали на плажа - кошове за пране, тоалетни седалки, самобръсначки, четки за зъби и десетки връзки за обувки.

На 600-метровия участък екипът намерил 909 капачки от бутилки. Джеймс Биърд е озадачен от това - какво се е случило със самата бутилка? Според него, самите бутилки са потънали и са вече на дъното на океана.

Освен че е грозен, боклукът е и смъртоносен. Опаковките за еднократна употреба често биват откривани в стомасите на мъртви морски птици и животни. Други морски създания пък се оплитат в мрежите. Микропластмасата също е заплаха.

Едно е ясно - тоновете боклук на острова могат само да ни напомнят, че пластмасовите ни боклуци никога не изчезват напълно. За да опазим океаните, трябва да има промяна в употребата на пластмаса, на която в момента се гледа като на евтино удобство, нещо, което се хвърля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
В Норген могат да се видят китове при хубаво време в северната част на страната.За съжаление ги избиват за храна и не им дреме за НПо-тата.Може да ги видиш по Атлантическия път дълъг 8 км.Може да же да ловиш свободно риба...Съомгата им която я ядем е отгледана в рибарници,щото е замърсено морето от горивото на германски кораби потънали през ВСВ както и руски ядрени самовари потънали през 80-те.....
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен ГущерЩо не се срещнете със Сиднито, може да си допаднете.
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната екоталибанска ревлива история, препълнена с лъжи и античовешка пропаганда. Пластмаса е сборно наименование на много и различни материали, всички те се разглаждат - някои след 1-2 века, други за 20-30 години, други за няколко месеца. Това което трябва и се прави е синтезирането на бактерии които се хранят с тези пластмаси и вече има сериозен напредък в тази насока. Със сектанско реване и хипи-гей простотии, нито един проблем не е бил решен и никога няма да се реши.
8
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
В това ли искаме да се превърнат местата за диво къмпингуване в България?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тая пропаганда срещу пласрмасата. Питайте защо вашите поданици хвърлят *** в морето? По нашите плажове, защо няма пластмаса. Има кошчета. Въпзотайтв си хората да ги ползват.
6
0
 
3
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
До АнонименЗаслужават си го, от години им се говори да спрат да строят на плажа, да спрат да взимат луди пари за шезлонги, чадъри и таксита. Всяка година се хлопа и чукa по време на туристическия сезон, на персонала му се плащат стотинки и обслужването е под всякаква критика. Беше ясно, че рано или късно на британските пияндета ще ми писне и ще сменят мястото и сега нямаме необходимата инфраструктура да привличаме културни и богати туристи.
5
3
 
1
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 4 години
До Свещен Гущерee позДраФи от другия край на Планетата! Сигурно е много красиво и ако обичаш зимата и снега направо е рай. Аз не обичам зимата, и да ходя с ботуши и пуловери и да ми е студено, аз обичам да се гмуркам да изследвам острови и тропически приключения, затова за мен Норге не е точно "рай" но въпреки това съм сигурен че там също е много яко. А ако си фен на тая природа и зимен лайф стайл си сред рая направо. И някоя снимка да пратишТам май има китове както тука? Ти видя ли нещо
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Плажът на Слънчев бряг пак е празен, въпреки уверенията на министъра на туризма, че нещата ще се променят в разгара на сезона.От снимката, направена от журналистката Лияна Панделиева се вижда, че върху шезлонгите няма хора. Кадърът е идентичен с тези, разпространени преди около месец. Слънчака от днес, по обяд. Та кога щеше да се засили сезонът?, пита риторично тя във Фейсбук."
3
3
 
7
 
! Отговори
не 50,а 47 човека преди 4 години
До АнонимеНИ не на Хендерсън,той е необитаем,а на Питкейрн!
2
9
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Тук в Норвегия е рая на земята. Толкова е чисто че дори хората чистят с прахосмукачки тротоарите пред къщите си.хай посДрафи от Норвегия
1
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БРИТАНСКИ ОСТРОВ НА КОЙТО ЖИВЕЯТ 50 ДУШИ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ГОДИШНА ИЗДРЪЖКА ОТ БРИТАНИЯ 2.5 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ДА НЕ СЕ ОТДЕЛЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН САМО КРЪВОСМЕШЕНИЯ И ОРГИИ !!! ТЕ НЕ РАБОТЯТ ИЗЦЯЛО СА НА ИЗДРЪЖКА ОТ БРИТАНИЯ!!! ИНАЧЕ ДА СА ИЗЧИСТИЛИ ОСТРОВА ОТДАВНА!