Учени: Луната е много по-древна от смятаното досега

Образувала се е 50 млн. години след Слънчевата система
31 юли 2019 15:11,
29
Учени: Луната е много по-древна от смятаното досега
Снимка: Pixabay

Учени от университета в Кьолн, Германия, установиха, че Луната се е формирала 50 милиона години след раждането на Слънчевата система, съобщи Физ.орг.

Още по темата

Япония и Индия със съвместна мисия до Луната

Оказало се, че естественият спътник на Земята е по-древен, отколкото се смяташе досега. Предишни изследвания показаха, че формирането на Луната е станало не по-късно от 150 милиона години след това на Земята. Резултатите от анализа на образци от лунни скали, събрани по време на мисията "Аполо", разкриха, че Луната се е формирала преди 4,51 милиарда години, пише БТА.

Сега учените преценили количеството изотопи на елементите хафний и волфрам. Радиоактивният разпад на хафний-182 и волфрам-182 продължава само през първите 70 милиона години от съществуването на Слънчевата система. Това позволило да се заключи, че съдържащите въпросните изотопи разтопени скали започнали да изстиват по-рано.

Следователно до довелия до появата на Луната сблъсък на Земята с голям космически обект се е стигнало през първите няколко десетки милиона години след образуването на Слънчевата система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Дядо пророк преди 4 години
На Америка де се имат за най велики а другото е хората са познавали звездното небе и времето сега като сме толко учени един не може да каже нищо за небето що са *** и ограничени само у чата и на игрите пропаднал и неграмотен е този свят
20
6
 
5
 
! Отговори
Дядо пророк преди 4 години
Глупости не ми се слушат първо никой не е стъпил на луната второ преди малко четох някъв от цру отвличания от извънземни и той бил все кравари де и всичките снимки или там изображения се мутанти и се без дрехи нудисти от космоса ха ха. То не се знае какви форми на живот съществуват затова засега можем само да гадаем и със какъв разум и потенциал са много повече от нашия. Дори древните са били по грамотни от нас, защо ли?направете едно средно изследване тук третокласник решава задачи на университ
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пра пра пра пра по 10 000 дядо ми е документирал раждането на Луната в една пещера .Не мога да ви кажа точното местоположение, защото е семейна ценност, но мога да ви кажа, че учените от Германия са прекалили с бирфеста и садо-мазо игричките. Мога да ви кажа също, че никой все още не е посещавал, пра дядо ми е изтрелял охранителна състема, която все още не се е задействала, така че не вярвайте и на мамутите на снимачната площадка от Холивуд. Когато му дойде времето ще полегнем на Лунната повърхност, но за съжеление още не сме годни за там.
18
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Е как бе. Бог я направи оня ден! Има я само за фон! Да си я гледаме.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааххъъъъъъхх ! И как изчислиха тия 4,51 милиарда години ? Колко мъка има по тая земя !
16
1
 
4
 
! Отговори
преди 4 години
До кънчоДобре, че има по-малко хора като теб, че щяхме ептен да я втасаме :/Тяло в определена форма + гравитация + ротация + време (не 5-10 години, повече) = сфера (горе-долу). Но и ти си прав.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Индия и Китай планират и провеждат космически изследвания, тук всякакви се надпреварват да демонстрират презрението си към науката и учените. Затова все ще ви избива на финансови проблеми. За вас науката е само и единствено разход. За нормалните хора, науката освен метод за разбиране на света е и основен инструмент за финансов просперитет. Затова в нормалните държави не се пестят пари от научни изследвания. Това е просто като фасул.
14
1
 
5
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Му-ха-ха, според ердоган, не е по- стара и по- голяма от древната турска империя наречена аналтида.!.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек, учените нямат идея каква е възрастта на луната.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Това е проблем на Университета в Кьолн, не е ваш. Ще си ги хвърлят парите където си искат, няма нужда да ги консултирате и да се притеснявате за финансовото им състояние.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цифри и догадки изсмукани от пръстите за да се оправдаят едни големи пари, дадени на вятъра...
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСпоред най-нови научни изследвания, доказани с метаизотопен анализ, парчето земна повърхност, дало началото на Луната, произхожда от територията на днешна Македония.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсКато цяло се смята, че при сблъсък с масивно преминаващо тяло (по-малка планета) част от разтопеното още вещество на Земята е било изхвърлено в космоса. Съвсем нормално след това веществото е придобило сферична форма. Това трябва да е станало още преди втвърдяването на Земната ***, което се потвърждава от изотопния анализ.
8
5
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Учените от цял свят да не би да са завършили АОНСУ,че постоянно си съчиняват приказки и сказки за Вселената и нейният рожден ден? Скоро писаха,че Луната се откъртила от Земята,сега друга глупост.За метеоритите спрягаха,желязо задължително трябва да има желязо,никел и кобалт в съдържанието им,сега можело да има желязо и манган за марсианските???
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега пък и германските учени станаха бански старци... Не ви ли омръзна да плюете по всичко, свързано с науката?
6
6
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До кънчоОт Земята са се откъртили много на брой малки парчета, част от които са се събрали и така...
5
3
 
14
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 4 години
Научен фейк...на 4.5 милиарда 50 милиона са около процент.....
4
2
 
3
 
! Отговори
MC преди 4 години
До кънчоМесечината падна од земата како капка. Само тогаш стоеше како сферична топка.
3
1
 
11
 
! Отговори
А бе, преди 4 години
и учените се изкелиферчиха.
2
2
 
12
 
! Отговори
MC преди 4 години
Луно, луно, земьо македонска .