Звезда се движи с чудовищна скорост от 1700 км/сек

Тя е била изхвърлена от центъра на Млечния път
2 авг 2019 12:40, Елка Василева
30
Звезда се движи с чудовищна скорост от 1700 км/сек
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от университета Маккуори в Сидни откриха нова звезда от главната последователност или звезда джудже, която се движи с чудовищната скорост от 1700 километра в секунда и се отдалечава от центъра на Млечния път, съобщи Сайънс алърт.

Учените са уверени, че звездата S5-HVS1 е била изхвърлена от центъра на галактиката в резултат на взаимодействие със свръхмасивната черна дупка Стрелец А. По мнението им звездата е на 500 милиона години, а продължителността на живота й е 1 милиард години. Тя е от спектрален клас А, т.е. е с бял цвят. Масата й е 2,35 пъти по-голяма от слънчевата.

Статистическите данни сочат, че бързодвижещите се или свръхскоростни звезди от главната последователност са много редки. Те са от спектралните класове О и В, а продължителността на живота им е няколко десетки милиона години.

По-често се срещат бързодвижещи се неутронни звезди, които остават след експлозия на свръхнова. Например неутронната звезда RX J0822-4300 се движи със скорост над 1500 километра в секунда. През 2018 г. бяха открити свръхскоростни бели джуджета, които за една секунда изминават 2200 километра.

В случая с неутронните звезди и белите джуджета високата скорост е в резултат на асиметричен взрив, при който звездата се превръща в свръхнова тип II или тип Ia. Звездите от главната последователност обаче придобиват енергия, докато се намират в система, включваща три тела и черна дупка. Местоположението и скоростта на звездата S5-HVS1, която е на 29 хиляди светлинни години от Земята, навеждат на мисълта, че е била изхвърлена от центъра на Млечния път преди около 4,8 милиона години.

Освен това в системата от три тела вероятно има звезда, която кръжи около S5-HVS1 с период 3-40 дни, а масата й е по-малка от слънчевата. Подобни двойни звезди вероятно са много редки и се появяват в центъра на Млечния път при акреция на вещество от черната дупка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: звездаМлечният път
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т'ва сигурно са НЛО-тата могат да ни заблуждават както си искат.
22
1
 
2
 
! Отговори
@24 преди 4 години
Без да съм чела оригиналната статия, според мен тази скорост е с отчетено разширяването на вселената и т.н. и най-вероятно е спрямо галактиката-родител на звездата. Иначе няма много смисъл.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23 - Какво я е ускорила е ясно - ритникът на чък норис.Колкото до скоростта - всичко е относително - колкото по-далече е една звезда от нас толкова по-бързо се движи (най често се отдалечава). Ако си представим две звезди като разположени върху повърхността на балон, колкото повече се надува балона, толкова по бързо се отдалечават те една от друга. Това е галактиката. Балон направен от балони - вселената. скоростите между отделните балони са много по-големи отколкото вътре в тях.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо, но такива скорости има смисъл да се изипсват само като части от скоростта на светлината (която е 300 000км/с). Иначе дали са 1000км/с или 10км/с за една звезда е спорно колко е различно. Тук интересното не е с колко се движи, интересното е какво я е ускорило.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не я мисля и ще се взриви в друго чудовище или в черна дупка. Жалко само за планетите.
18
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ВелесДОБРА ЗАБЕЛЕЖКА!..за коя скорост става въпрос?..-За "абсолютната" й,тоест за тая,която съвпада с посоката й на движение,или ОТНОСИТЕЛНАТА-,тая,с която се движи спрямо Земята?..изобщо ,много недомлъвки се пускат в "Общественото пространство"..Не знам дали това е целенасочено,или просто резултат от НЕМОЩ да се обяснят и дефинират нещата....но така или иначе,"путин,боко,шорош и ***" ВИНАГИ участват...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това добре по важното е кога ще наближи земята за да си напраиме по едно Селфи. Ако това ни кажат ще ги призная за велики.
16
3
 
3
 
! Отговори
Велес преди 4 години
Хммм...Чудовищна, чудовищна....Колко да е чудовищна? И спрямо коя точка от земята е измерена?................. Хмммм......
15
2
 
4
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 4 години
При звездите е като при хората-колкото са по големи на тегло-толкоз им е по кратък живота....Пожелавам масивни инсулти на 3-та шишковци!!!
14
6
 
1
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Да, дааа поредните галактически халюцинации на хора от еволюционен космически тип Амеба .... наблюдаващи с допотопните си телескопи и предполагащи неща които не могат да докажат.
13
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
благодаря за реакцията,"Анонимен 15"!Просто имах желание да направим някаква дискусия ИЗВЪН ...ужасните КЛИШЕТА "путин,бойко,герп,***"...Обяснението ти е приемливо,но при условие ,че фактора,генериращ ускорението има ЕДНАКЪВ ИНТЕНЗИТЕТ във всяка точка...Което,според мен,е невъзможно...Моето по-простичко обяснение е,че ГАЗОВЕТЕ са били ускорени до тая скорост и след като ускорението е спряло да действа ,те,като подвластни на Гравитацията,са образували звездата,запазвайки скоростта..
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..Как една сфера ОТ ГАЗОВЕ би могла да се ускори до такава чудовищна скорост БЕЗ да се разтегли,разкъса,или разпилее?"Страничните сили които са ускорили звездата са действали на всички газовите молекули едновременно в едно направление и с една и съща сила. Ако тези сили действат неравномерно( например тяло достатъчно близо до звездата) тогава те билха имали различни ефекти на различните й региони и биха могли да я "разнесът" ако са достатъчно мощни в сравнение с гравитацията й.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е маршрутка по бул Константин Величков, но е толкова бавна защото шофьорът в моментът отпива от кафето си.
10
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
м/у другото,въпреки че терена вече е окалян от словоблудствата на нещастниците,бих задал следния въпрос:-Как въпросната звезда е успяла да се ускори до такава скорост?..Ако изстреляш снаряд с оръдие,той получава голямо ускорение..Но снаряда е ТВЪРДО ТЯЛО!..Как една сфера ОТ ГАЗОВЕ би могла да се ускори до такава чудовищна скорост БЕЗ да се разтегли,разкъса,или разпилее?
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а ние ще имаме ли някаква полза от тази ВЕЛИКА НОВИНА?
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безмислен куп от откъслечни данни които не водят до НИКАКВО смислено заключение.Но когато няма мисъл в главата на автора няма как да има и мисъл в казаното от него..Важното е да произвеждамИ "нУвини" в стил Бюреков а тИлетатЪ да мучаът.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
......която се движи с чудовищната скорост от 1700 километра в секунда.......... А КАТ къде спи? Веднага да й се вземе книжката! И яка глоба!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Чичоможе....Но при условие че не го изстрелят и него с такава скорост..
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Точно теб ще те удари в празната чутура.
4
4
 
18
 
! Отговори
Джуджак преди 4 години
Засилила се е като *** с БМВ.