80 "падащи звезди" на час... Идва пикът на Персеидите

Метеорният поток може да се наблюдава през тази и следващата нощ
11 авг 2019 16:53, Василия Пейчева
16
80 "падащи звезди" на час... Идва пикът на Персеидите
Снимка: pixabay.com

По това време на годината погледите на астрономи и любители са насочени към небесата. Причината е метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите "звездопади", се виждат около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 "падащи звезди" на час, като е възможно гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет.

Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Още един метеорен поток е активен в момента - Южни Делта Аквариди, чийто максимум беше в края на юли.

Следващите небесни спектакли, които почитателите им ще могат да наблюдават, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските - впечатляващите Джеминиди и "скромните" Урсиди.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на бай Стамат са му спрели тока, че не вижда нищо...
11
0
 
1
 
! Отговори
бай Стамат преди 10 месеца
нищо се не види от моята тераса
10
8
 
2
 
! Отговори
НАСЬО преди 10 месеца
Метеори за балъци!!! НАСА гълта милиарди долари да заблуждава лековерните земляни, че Земята е въртяща се около оста си топка със шеметна скорост (1700 км/ ч), по-голяма от скоростта на звука (1234.8 км/ч).
Земята е плоска (с дълбоки устои под нея), неподвижна/ стационарна, с Небесна Твърд/ Купол над нея, под който Купол обикалят над нея дневното и нощното светила, Слънце и Луна, звездите също са под купола, космос няма! Антарктида заобикаля Земята околовръст отвсякъде. Сега вече знаете!
9
1
 
7
 
! Отговори
Ристу преди 10 месеца
До 8: Аз също съм си пожелавал, когато съм наблюдавал, но да знаеш - някои падащи звезди са мошенници и не изпълняват желанията.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Приготвих си дълъг списък със желания и тази нощ ще дебна падащи звезди и ще отмятам по списъка. Дано видя достатъчно - 54 за да си изпълня списъка.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сложи си по голяма кофа и каска
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Песъчинки, и между тях буци по два три метра.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те турих на дворо една кофа белким се уцели некоя и я да видим що е това падаща звьозда?
4
1
 
13
 
! Отговори
Пиперсеиди преди 10 месеца
Падащи звезди ще има, когато на Оскарите в Холивуд заледят пътеката.
3
6
 
6
 
! Отговори
Коко преди 10 месеца
какви падащи звезди какви пет лева
2
1
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 10 месеца
ТО ЖИВОТЬТ Е ЧУДО
1
4
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 10 месеца
Какво е пик? За Пик Бръмбарът ли става дума?
Ваш: Въкат Амян