Черна дупка погълна звезда в сърцето на Млечния път

Ярката светлина бе засечена от астрономите на Земята
14 авг 2019 13:10,
36
Черна дупка погълна звезда в сърцето на Млечния път
Снимка: Pixabay

Астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис регистрираха внезапна поява на ярка светлина в инфрачервения диапазон в свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, съобщи Сайънс алърт.

Още по темата

Откриха нов тип загадъчни звезди

Радиоизточникът Стрелец А, който се намира в центъра на нашата галактика, увеличи 75 пъти яркостта си. Обикновено активността му е малка и е с незначителни колебания в потока на излъчването. Затова Млечният път не е галактика с активно ядро, пише БТА.

Забелязалите феномена изследователи първоначално помислили, че става въпрос за експлозия на звездата S2, която кръжи около черната дупка Стрелец А. Впоследствие обаче станало ясно, че светлината идва от черната дупка.

Черните дупки поглъщат всичко, включително светлината, защото не могат да напуснат област, чиито граници се определят като хоризонт на събитията. При поглъщането на голямо количество материя обаче възникват сили на триене, които стават причина за излъчването. Внезапното увеличаване на яркостта може да свидетелства за унищожаване на обект, който се е доближил прекалено до черната дупка.

Специалистите смятат, че причината е свързана със звездата S2, която миналата година се доближи на разстояние едва 17 светлинни часа от черната дупка. Възможно е да са настъпили промени в потока от газове от звездата към черната дупка и в резултат повече материя да е била погълната от Стрелец А. Нови наблюдения ще дадат възможност да се потвърди тази хипотеза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....tova statia za i.dioti li e ... i dezata na 5-10 godinki ve4e znaiat ,4e US ,SU, Kitai ...ot 50-60 godini imat Bazi ,gradove ...na Mars ,Lunata i Letat v Galaktikata sus Svruhsvetlinni skorosti ...viz, tursi info v You Tube ... Produlzavat da Budalkat horata s FAKE "news" nonstop Vseki den ... Tezi Gluposti gi slu6at horata ot 50-60 godini ,a zad Gurba im sa Tainite Kosmi4eski Programi na US i SU ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
23
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 4 години
Начии ако взема едНо дърво.....?!?!?Звезди уж на 5-10-15 милиарда загиват за два часа....ай сиктир.. .ко ши пр***йм???
22
1
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
До 28: "Радиация" е много общо понятие. Каква радиация - алфа, бета частици, гама лъчи, микровълнова радиация, инфрачервена радиация? Знам какво имаш предвид. Нарича се радиация на Хокинг, но това са частици, които не излизат от черната дупка, а от хоризонта на събитията.
21
2
 
0
 
! Отговори
сссс преди 4 години
До 14.Знаем какво е черната дупка, как се създава и какви са действията й. Единственото, което незнаем и никога няма да разберем каквото и да става е какво се случва след хоризонта на събитията.
20
3
 
0
 
! Отговори
До Ристу преди 4 години
Има едно нещо което може да излезе от Черната дупка и това е радиацията !
19
1
 
4
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Отделно от акреционен диск от черната дупка излитат 2 джета материя от полюсите и когато разруши звезда.
18
1
 
9
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Нищо не може да излезе от хоризонтът на събитията на черната дупка. Светлината, която са видели идва от регион извън него. Звездата се е въртяла около дупката и колко повече се е приближавала към нея, толкова повече скоростта и на въртене т.е. орбиталната скорост се е увеличавала. Приближавайки дупката звездата се разрушава и материята и продължава да се върти около дупката под формата на акреционен диск. Тази материя поради скоростта си и плътността си се трие и излъчва инфрачервена светлина.
17
1
 
17
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Центъра на Млечния път, където се намира тази черна дупка, е на 100000 светлинни години от нас. Следователно светлината, която са засекли онзи ден е пътувала 100000 години преди да дойде до нас. Това означава, че събитието е станало преди 100000 години.
16
1
 
9
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Искам да уточня някои неща, защото в статията има грешки и недомислици и да отговоря на няколко въпроса в коментарите.Черните дупки имат много силна гравитация. Колкото по-близо си до центъра и, толкова по-силна е гравитацията. Хоризонтът на събитията е границата около дупката, от която вече и светлината (най-бързото нещо във Вселената), не може да се измъкне.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21 Муахахахаахаа...значи светлината от едно небесно тяло я имаш нещо като прожектор със сноп лъчи в една посока? Та нали звездите пръскат тази светлина във всички възможни градуси около себе си, бе смешен. И я кажи как виждаме светлината от звезда която е на примерно 100 СВЕТЛИННИ години от нас, *** щом се разсейвала на 100 милиарда километра?За справка 1 светлинна година е около 9 трилиона километра. Хайде сега сметни 100 светлинни години колко милиарда километра са?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както обикновено, българските глави не са схванали въобще какво е станало, но е похвално че са написали статия за случилото се.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: "Черните дупки поглъщат всичко, включително светлината, защото не могат да напуснат област, чиито граници се определят като хоризонт на събитията."Искате да кажете "не може да напусне", а не "не могат да напуснат". Става дума за светлината, а не за черните дупки. Малко по-внимателно с превода. :)
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черната дупка не пускала и светлина да излезе от нея, но като смели звездата, от триенето изпуска малко инфрачервено ...Е, кво е тва са, на *** ли ме праите?
11
4
 
18
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Черната космата дупка на Лилито ни погълна париците
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е поне да бяхте качили видеото което разпространиха...
9
15
 
6
 
! Отговори
До 8 Анонимен преди 4 години
"Както го пишат, като да е погълната преди 1-2 дена. Оттам светлината е пътувала до нас няколкостотин хиляди години."Не е вярно това, че светлината пътува необозримо количество години. Всичко във Вселената се случва online, светлината достига до нас за секунди през паралелните измерения. Квантовата физика отдавна го е доказала.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи нищо не знаем
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както го пишат, като да е погълната преди 1-2 дена. Оттам светлината е пътувала до нас няколкостотин хиляди години.
6
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
черната дупка наречена ГЕРБ и ДПС погълнаха милиарди от обществени поръчки, но никой не пише за това
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" ЕДВА на 17 светлинни часа" ? Това са 18 милиарда километра...4 пъти повече от дължината на Слъчневата система, където последната планета Плутон е на 4, 3 милиарда км от нас.Да ви имам "Едва-то".)))