Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне

Доклад на експерти не дават оптимистични прогнози
21 сеп 2019 14:45, Петя Славова
297
Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне
Грета Тунберг - сред най-активните защитнички на планетата. Снимка: БТА

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка са необратими и човечеството трябва да се подготви за това, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

Макар че може да бъде променен преди публикуването му на 25 септември, проектодокладът на експерти по климата от ООН от края на август включва дълъг списък с опустошителни последствия, като се започне с покачване на морското ниво, пише БТА.

Морето се затопля

Океаните са погълнали една четвърт от дължащите се на човешката дейност парникови газове и 93 процента от топлината, свързана с климатичните промени. В резултат моретата на планетата се затоплиха, увеличиха киселинността си и станаха по-малко солени. Честотата, интензитетът и продължителността на морскитте горещи вълни, като опустошилите Големия бариерен риф, се увеличиха.

Още по темата

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40 процента. Морските видове, от планктона до рибите и бозайниците, са се преместили на стотици километри от 50-те години на миналия век, а това има големи последствия върху екосистемите и риболова.

Морското ниво се покачва

В сравнение с периода 1980-2000 г. океанското ниво вероятно ще се повиши с около 43 сантиметра, при положение че температурата се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 сантиметра, ако температурата се увеличи с 3 или 4 градуса Целзий - затопляне, към което водят сегашните тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г. През 22-ри век темповете на покачване на морското ниво вероятно ще са 100 пъти по-бързи, нараствайки от 3,6 милиметра годишно днес на няколко сантиметра.

Заради покачването на океанското ниво крайбрежните райони, които притежават нужните финансови средства, ще могат да построят диги, докато населението в най-бедните райони ще трябва да се премести другаде. Дори ако температурата се покачи само с 2 градуса Целзий, вероятно ще бъдат наводнени територии с 280 милиона жители.

Между 20 и 90 процента от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени до 2100 г. в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

Концентрацията на кислорода в морето е намаляла с 2 процента за 60 години и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са виновни за увеличаването на "мъртвите зони", където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот. Кораловите рифове, на които разчитат половин милиард души, за да се изхранят, ще намалеят с 90 процента дори ако затоплянето е само с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и е възможно изобщо да не оцелеят при покачване на температурата с 2 градуса Целзий.

Ледът се топи

Ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основен източник за покачване на океанското ниво.

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда диши, също отстъпват. Ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80 процента от обема си до 2100 г.
Планините вероятно ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

Вечната замръзналост също се топи

Между една трета и 99 процента от вечната замръзналост - заледената през цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.
Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Неравна борба, като гледам. Форумните вълци срещу експертния корпус на ООН."Няма форумни вълци. Има една и съща маниачка, която пише с различни имена, лъже та й плющят ушите и прави трикове сама да си слага плюсчета Същата е дива русофобка и туркофилка. Човек, който се нуждае от помощ. Темата не е това, което изглежда на пръв поглед. Малко други хора са писали в нея. Ама че сайт...
227
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов подем на апокалиптичните прогнози! Да, проблеми има и то сериозни, но не така ще се решат. Излагат се констатации и прогнози, но не и конкретни решения! Екологията е най-печелившият бизнес и той няма да се самозакрие! Вдига се шум, въвеждат се санкции, пълнят се фондове и се организират "протести", но събраните средства не отиват за решаване на конкретния проблем. Защото ако няма проблем, няма глоби, ако няма глоби - няма пари в касичката. Панаири за наивници!
226
3
 
8
 
! Отговори
Маймунопитек преди 4 години
Всъщност ... ... Земята НЕ ЗАГИВА , но един определен вид високомерни, егоистични , двукраки маймунопитеци се самоунищожават със сигурност . И то основно по вина на болшинството ,което е неспособно да контролира една малка група "бизнесмени" и "политици" ламтящи за власт и пари и ****щи всичко около тях в стремежа си да станат свръхбогати .
225
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета Тунберг ще спаси земята!Или, ако не, поне ще си попътува по света и ще се превърне в знаменитост.: )
224
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Загива ли Земята? - Ами не, не загива! Свършва тази епоха и планетата ни влиза в нов етап! Но пък невежеството ни за големите космически цикли, свързани с планетата Земя, е почти безгранично. Цивилизовани, ама аборигените знаят повече от нас за Земята...
223
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко си е ОК със земята ама китайците станаха много яки и еко идеологията трябва да ги сдържа като им удря една тесла щото все още нямат най - напредналите технологии, а те са по дефиниция еко. Така може да им се спре износа за ЕС.
222
4
 
6
 
! Отговори
хе преди 4 години
Глобално затопляне,а това лято беше само два месеца.Целия юни го изкарахме с дълги ръкави.
221
4
 
5
 
! Отговори
Зевс преди 4 години
Жестока прогноза: вероятно това, а вероятно и онова.... Утре вероятно ще вали, а е вероятно и да не завали, ама вие отивайте да протестирате срещу вероятността. Това прави разлагането не умовете ви СИГУРНО!
220
11
 
16
 
! Отговори
Схема за измама преди 4 години
Това че типичен пример за измама.1. Измисли схема за кражба (как да взимаме повече пари от нищото)2.Създай чуство за тревожност(земята загива)3.Създай чуство за това че няма време (така лишаваш човека от време да мисли рационално а не импулсивно).4.Приемш каквито искаш закони от които кешираш от нищото5.Събирай им паритеА не забрава: Използвай деца особено с психически проблеми като Грета . Никой няма да смее да им се противопоствят. Както *** пращат децата си да просят
219
7
 
7
 
! Отговори
САЩ са окупатори преди 4 години
Защо не пишете платена публикация ?
218
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неравна борба, като гледам. Форумните вълци срещу експертния корпус на ООН.
217
5
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
Загива но не толкова от климатични промени , а по-скоро от друго . Сърбина учен Миленкович описва , че това са цикли на 28,000 г , земята променя магнитното си поле и измества своята ос . Вследствие на притеглянето на луната и другите планети от слънчевата система . Това е било редовно , а когато луната се отдалечи и спре влиянието си ще дойде и хаотичното въртене на земята и това също е интересен край . Всичко има край .....
216
0
 
6
 
! Отговори
There is no planet B преди 4 години
Извинявам се за повторението, този сайт е много неудобен
215
6
 
2
 
! Отговори
There is no planet B преди 4 години
Под този девиз в петък е имало 2 500 протеста в 150 страни, в които са участвали милиони ученици. Следващият петък също ще има протести. Ще протестират, докато правителствата не вземат конкретни мерки за намаляване на емисиите. Подробно е отразено в англоезичната преса
214
4
 
2
 
! Отговори
There is no planet B преди 4 години
Под този девиз в петък е имало 2 500 протеста в 150 страни, в които са участвали милиони ученици. Следващият петък също ще има протести. Ще протестират, докато правителствата не вземат конкретни мерки за намаляване на емисиите. Подробно е отразено в англоезичната преса
213
4
 
11
 
! Отговори
Св преди 4 години
Основни правила на маркетинга:1. Опиши проблем чрез истински истории и факти 2. Създай страх3. Реши проблема с продукт (рано или късно ще се появи някакво "решение" за много пари, то и сега го има с парниковите емисии, или унищожаване на конкуренция за сметка на други)4. Покажи подобренията след продажбата на продукта (решението).П.П. Жал ми е как използват това болно дете Грета за долните си цели
212
3
 
8
 
! Отговори
mdaaa преди 4 години
сега ООН-то ще "чуе" изкараните на улицата ученици и ще прокара пътечката за либерастката лапачка, ще задължи и несъгласните да наливат пари в демократските нпо-та, които само ще облъчват но няма да работят за климата.така либерастите ще си осигурят вечна власт и безпроблемно ограбване на същите тия кухи тикви.Ама с ваш'те камъни по ваш'те тикви, лощото е че заради вас и ние получаваме камъни, така че ни е важно да ви спрем такива "умници".
211
3
 
7
 
! Отговори
mdaaa преди 4 години
никакъв климат не борят другарите либерасти, а само използват простолюдието за свои цели, зад климата стоят едни интереси на един малък кръг а *** тикви им помагат, но това няма да помогне на климата. Тръмп разбра за какво става реч и веднага изкара сащ от споразумението на либераста обонго което закопаваше сащ с милиарди , които отиваха в джоба на демократите, а за климата - нищо.
210
2
 
5
 
! Отговори
do 217 преди 4 години
трябва закон задължително да публикуват списъка с цензурираните думи, да видим какви и кой ги мъдри , кои са тия умници и как са стигнали до тези изводи.
209
1
 
1
 
! Отговори
do 217 преди 4 години
вкарали са я щото у БГ б.ок.лу.ц.и. викат на герб и другаря боко та не я разпознава към екология , умници са цензорите дет настройват.