За втори път: Черна дупка се сля с неутронна звезда

Това се е случило на 1,4 млрд. светлинни години от Земята
24 сеп 2019 22:33,
32
За втори път: Черна дупка се сля с неутронна звезда
Снимка: Pixabay

Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт регистрира изригване на гравитационни вълни, породено от сливане на черна дупка с неутронна звезда в съзведието Голяма мечка, на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята, предаде ТАСС.

Още по темата

Черна дупка погълна звезда в сърцето на Млечния път

"Става въпрс за едва второто регистрирано от учени подобно събитие - заяви физикът Кристофър Бери. - За съжаление успяхме да го проследим единствено с помощта на два детектора на LIGO, докато в същото време обсерваторията VIRGO бе включена, но но извършваше наблюдения. Трябва да анализираме в какво състояние са били инструментите, за да разберем дали можем да използваме събраните от тях данни."

Събитието получи временното название S190923y. То може да е едва второто от този род в историята на науката. Първото сливане на черна дупка с неутронна звезда, за което няма съмнения от страна на учените, бе регистрирано преди малко повече от месец в съзвездието Кит, на разстояние 770 милиона светлинни години от Земята, пише БТА.

Дотогава учените предполагаха за съществуването на подобни катаклизми въз основа на събрани от гравитационни детектори данни, които обаче се оказаха лъжливи сигнали, породени от случайни процеси на Земята. "Новото събитие също има вероятност да се окаже лъжливо", отбеляза Бери.

Поради тази причина ползващите обсерваторията LIGO учени очакват данни от европейските си колеги, които извършват изследвания с италианската гравитационна обсерватория VIRGO. Ако резултатите от наблюденията им са достатъчно прецизни, учените ще могат да разберат какво са регистрирали американските детектори на гравитационни вълни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Всичко за звездите и процесите в тях отдавна е известно. Сега само се правят опити, които потвърждават теориите.
27
3
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Каква е разликата между звезда и черна дупка освен плътността ?? Два обекта с маса винаги мога да се сблъскат или?
26
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Голямата мечка е на 1.4млрд св години, но въпреки това го виждаме с просто око.
25
1
 
2
 
! Отговори
Црна дупка преди 4 години
Могат да се слеят 2 звезди...Черната дупка просто е погълнала звездата..
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите са просто трагични...
23
7
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
иначе:-Нямам нищо против статията.Все пак ТУК трябва да научаваме "новини",каквито и да са те.Друго не ми харесва:-"Илюстрациите" ,свързани с темата "Черни дупки и неутронни звезди"..Хем НИКОЙ НЕ Е ВИЖДАЛ "черна дупка",хем такива...весели веселящини като горната снимка,пълнят пространството..Но вината не е в "Днес.бг"..-Просто "корифеите" в тая област се чудят как да убедят "електората",че има нужда от тях /от корифеите/..Ако разбирате..
22
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
много важно!..Най-обикновен брак по сметка.И тук се сливат "дупки" и "звезди"....е ,нашите се развеждат след некоя и друга година,но за тия не знам..След милиард гждини ще ви кажа до къде са стигнали....айде айде,не разбирате ли от майтап?../това последното-в аванс за сръчните минусослагатели ../
21
1
 
12
 
! Отговори
ноби преди 4 години
това се е случило преди 1,4 милиарда години, вторник
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия вече се чудят как да оправдаят астрономичрските си заплати и ни вкарват в тъч линията. Аре стига бе на олиго ли ви приличаме. Черна дупка погълнала звезда. Ами била е гладна и си е хапнала.
19
0
 
11
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Ама това е било много отдавна ,още преди първите 100 правителства на Бойко Борисов
18
6
 
3
 
! Отговори
Еврогей преди 4 години
Козните на Потин!!!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14 oginМного добър въпрос. Те незнаят на кои хора са та вълни са регистрирали
16
3
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
Покайте се!Краят е близо!!!111едно
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предвид невъобразимата плътност и гравитация на неутронната звезда, със сигурност е било епична битка преди черната дупка да надделее.
14
4
 
15
 
! Отговори
ЛЮБОПИТЕН преди 4 години
Каква е скоростта на разпространение на гравитационите вълни,ако е съизмерима със скоростта на светлината ,то това събитие трябва да е станало още когато Земята е била един горещ къс скала.може още да е нямала и магнитно поле и атмосфера.Много ,ама много милиони години приди да се появят ***
13
13
 
3
 
! Отговори
ogin преди 4 години
И как регистрираха вълните толкова далече
12
2
 
45
 
! Отговори
Киро космоса преди 4 години
А на нашата улица една асфалтова дупка се сля със съседната такава и стана една огромна асфалтова дупка която поглъща босачи,брони ,тасове и т.н...
11
3
 
8
 
! Отговори
Бате Бойко преди 4 години
Малее да не идва края на света бре? Кой ще гласува за Фандъкова сега?
10
10
 
11
 
! Отговори
Търся работа преди 4 години
Намерете ми и на мен такава работа цял ден да гледам небето имда си съчинявам глупости.Телефон за контакти 112. Б.Б
9
15
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Не знам кво са засекли ,ама гравитацията не може рязко да се променя .Когато тези обекти се приближават гравитационните им линии се обединява и съответно двата обекта имат обща гравитация към останали обекти .При сливането им не би следвало общата им гравитация да ИЗБУХВА , А ДА СЕ ПОВИШАВА СЪС СЪЩИЯ ТЕМП КАКТО ПРИ ПРИБЛИЖАВАНЕТО ИМ .Нещо са им много прости тиквите на учените .Трябва да се спре вишото кетапостроене ;) Това може да затрие цивилизацията ни ;)