Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия

Отличието е за разработването на литиево-йонните батерии
9 окт 2019 14:24, Елка Василева
5
Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия
Снимка: Reuters

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино спечелиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Тези леки, зареждащи се и мощни батерии, сега се използват навсякъде - от мобилните телефони и лаптопите до електрическите автомобили. Те променят коренно живота ни, откакто навлизат в употреба през 1991 г.

Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър за "овладяване на мощта на еволюцията".

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Лъжци мръсни! Къде са савецките учени, а? Най-голямото джудже е савцко, ГМО разработка! Най-здравите болни са савецките и благодарение на савецките лекарства!
4
0
 
2
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Тъкмо на време! Литиево-йонните батерии се използват повече от 40 години, а те сега се сетиха да им дадат Нобелова награда (разбирай милион долара). Най-младият лауреат е на 71г., най-възрастния на 97г. На наследниците- честито!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 години
Хайде плюйте си опорките под политическите статии. Смешни ставате и така само мобилизирате електората на тиквата.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Боко Тиквето няма ли принос?Според мен има!
1
1
 
2
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Яко