НАСА възобновява пилотираните си полети до МКС

От 2011 година насам американците летят с руски ракети
11 окт 2019 12:56,
45
НАСА възобновява пилотираните си полети до МКС
Снимка: Pixabay

Американското космическо ведомство възнамерява да възобнови пилотираните си полети до Международната космическа станция /МКС/ в първата половина на 2020 година, съобщиха световните агенции.

Още по темата
Те цитират изявление на ръководителя на НАСА Джеймс Брайденстайн, направено по време на посещение на предприятие на американската компания "Спейс екс" в град Хоторн, щата Калифорния.

"Уверени сме в това, че през първата половина на следващата година ще бъдем готови да изстреляме американски астронавти на американски ракети към МКС", заяви Брайденстайн. Той изтъкна, че приоритет на космическото ведомство е "изстрелването на американски астронавти на американски кораби от американска земя".

Ръководителят на НАСА предвижда в близките месеци оборудването да бъде доставено на космическата площадка в Кейп Канаверал в щата Флорида.

НАСА прекрати собствените си пилотирани полети през 2011 година след приключването на програмата на космическите совалки. Оттогава американските космонавти се отправят до Международната космическа станция с руските космически кораби "Союз". Договорът на НАСА с "Роскосмос" изтича през 2019 година.

Понастоящем в САЩ частни компании разработват два космически кораба - "Старлайнер" на "Боинг" и "Пилотиран Дракон" на "Спейс екс", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Явно "овчия мозък" се е засегнал... НАСА правеше конкурси с парични стимули. Частния бизнес правеше проекти - Мъск, Боинг и други. Държавата стои и зад компании като Епъл, Майкрософт, Адобе. Не непремено с финансиране. Ползва събираните от тях данни и не ги закача за монополното им положение на пазара. Мъск не е любимец на някой сенатор или президент. Неговата компания се бори наравно с други и печели поръчката от НАСА за превоз на товари до МКС. Това са държавни пари, но не и фирмата.
42
1
 
2
 
! Отговори
Да припомня... преди 4 години
Когато работеше програмата "Шатъл" на совалките за многократно използване САЩ ПРИКРИВАХА две трети от разходите направени за подготовката и тестовете на совалката за следващия и полет ,според признания на НАСА . Руснаците го усетиха веднага след първия полет на "Буран" и го тикнаха в хангара, Но американците упорито продължиха до 2011г. Като резултатите бяха жестоки. - 2 совалки се взривиха , 14 загинали американски астронавти...Колко ли от реалните разходи на Мъск се крият СЕГА ? И до кога?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37:Абе наивник,нима си мислиш,че Мъск е "частния бизнес"?Да ти миневало случайно през ума,че след провала със "совалките",американците решиха да прехвърлят държавния си срам,върху частния и си създадоха един такъв "частник",дето работи не само с държавни инвестиции,но и създадените и функциониращи държавни научни институции!Дето се казва,ако "Мъск" сполучи,"ура,Америка",ако се провали,е това е само една частна фирма.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше литнат у студиу на холивуд бря
39
4
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
Шъ полетът... шъ полетът... колко да полетът ? За сега само се канят . Нещо май ги е шубе да политат на Ийлончо Мъск с ракетите за многократна употреба . По-вероятно е да ги правят тия циркове с Мъск щото ги е срам да врънкат руските си братушки да понамалят малко цените за таксиметровите им услуги до МКС .
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше полетът *** друг пат освен с некоя кравешка каруца
37
3
 
5
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Представям си български "*** мозък" как спори с друг такъв в Калифорния, дали е ден или нощ... Само за политик да не се кандидатира, че имаме такива достатъчно. А по темата - интересно какво правят китайци и индийци по въпроса. Успех на американците! Частния бизнес е по-добър от държавния, поне на запад е така.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** мозъциОк, значи - на 350 км засичат кораби ... А я ми кажи, ако грабна един телескоп, щооо не моа го насоча на запад и да вида ... Ми *** знам - Статучата на свободата?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уффф ... Ся научих тука идин лаф ... Дюнер-Крюгер му са вика .. и ся ша го напиша и ша са изкаръм мноо умен ама малко ... димек *** ... ам вий ша ва зкарами по ***
34
0
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
До БобиУважаеми, не си обяснил какво е "затворен цикъл" на ракетен двигател.Един ракетен двигател няма как да има "затворен цикъл" защото продуктите от горенето се изстрелват през соплото на двигателя и отиват в космоса.От гледна точка на двигателя системата е отворена.Явно бъркате нещо в терминологията.Ако има нещо работещо в "затворен цикъл" то това няма как да е двигателят като цяло.Американците са прави. Говорим за различни неща.Уточнете за какъв агрегат се отнася теминът "затворен цикъл".
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неразбирам от косм. технологии.Данонаправят нещо,което негърми ,или поне да запази хората вътре.Помня снимковматериал,пказващ ужаса в очите намомиче,гледащо гърмящата ракета.Вътре бе нейната сестра.
32
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Хммм"Шефе, защо не ни информираш малко що за чудо е "двигател със затворен цикъл"?"Ракетните течногоривни двигатели в момента имат 3 модификацииПомпата за горивото се върти от външен източник - Ракета Електрон(електрическа помпа на батерии)Помпата ползва гориво и окислител а изходящия продукт се изхвърля извън ракетата - Отворен ЦикълИ Затворен цикъл изходния продукт от помпата се вкарва в горивната камера за доизгаряне = ПО-ГОЛЯМА МОЩНОСТ = ПО-ВИСОКО КПД
31
1
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
До Ха-ха-хаааа!Шефе, защо не ни информираш малко що за чудо е "двигател със затворен цикъл"? Ако го затворим в една изолирана система дали може да работи "вечно" с наличното гориво в тази система? Хайде де, осветли ни. Хахахаха, моля те!
30
0
 
6
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 4 години
До *** мозъциБрат, трябва да се върнеш в 1-ви клас и да караш нагоре, но този път гледай да е без преписване. Ако те мързи - прочети нещо за Леон Фуко, махалото, жироскопите и намали малко клиповете на Боб Кнодел
29
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До *** мозъци"китайците продават жироскопи за 120$ - купете си и го сложете на масата - ако земята се въртеше жироскопа щеше да се *** - това не се случва !евреите ви лъжат като деца"Тези жироскопи са ИГРАЧКИПрочети за съхраняване на енергия във Жироскопи(по няколлко стотин тона държани във вакум) с капацитет примерно 2 МЕГАВАТЧАСА Електро Енергия единия модул.Е тези жироскопи се поставят успоредно на остта на земята за да няма загуби(както се казва са постоянно килнати на една страна)
28
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До шматка"Начи руснаците правят ракета с метаново.И те гледат тънката лайсна"Не това просто е еволюция във ракетостроенето - Метан може да се произвежда от Въглероден двуокис(*** от космонавтите и вода) - На Марс, кометите и Луната са открити залежи на ВодаПри производството на Метан има *** - Кислород и за дишане и за ракетен окислител.
27
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Всеки от лунните астронавти и получил обща радиационна доза от около 1 rem"Колега ОТДАВНА РЕНГЕНИТЕ и всички производни са отречени от науката. Сега навсякъде и в Системата СИ(Законодателя по отношение на физика) се ползва СИВЕРТЕстествения радиационен фон на София 0.14 Sv/h = 0. 000 000 14 Sv/hЗащита на населението1000 mSv за 50 години постоянно преселване = 1Sv/50год1/50год*365дни*24часа = 1/446760 = 2,2383382576775e-6 Sv/h = 0.000 002 24 Sv/h
26
6
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-хаааа! преди 4 години
1.Когато совалките летяха, едно изстрелване на совалка струваше на НАСА 500 милиона долара (половин милярд!) при това без в тази цена да влизаше апаратурата която се изстрелва. Шефовете на НАСА си признаваха,че ако не е била тази разорителна програма, щяха да са десетки години напред.2.Пак шефовете на НАСА, 1996 година казаха пред камера,че 30г. са вървяли в погрешна посока, "доказвайки" теоретично,че двигател със затворен цикъл е невъзможен, за това до днес ползват руски такива(РД-180 РД-181)!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** мозъцихахахахахахаха. Братле, май си пропуснал хапчетата днес :) Моля, те - недей. Пий си ги.Това, дори няма смисъл да се коментира, но виж - за плоскостта на мозъка ти май няма съмнение щом (ако) вярваш в това.
24
2
 
2
 
! Отговори
пенко преди 4 години
КАКВО Е УЧАСТИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОСМИЧЕСКА ... КАКВО БЕШЕЕ БЕ ...А ДА АНГИНЦИЯ !!! АМИ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ИНДИЙСКИТЕ И КИТАЙСКИТЕЕ - АСТРО-НЕЩО СИ !?!? АМИ КАКВО МИСЛЯТ ДЖАПАНКИТЕ !?!?" БЕЙ ГЪН "/ БАЙ *** / ИЗЛИТА В КОСМОСА КОГАТО СИ ИСКА И ВСЯКА СУТРИН КАЦА С МАХМУРЛУК !?!?!?