Съвременният човек произхожда от земите на Ботсвана

Там общият ни предшественик е живял преди 200 000 г.
29 окт 2019 18:00, Елка Василева
54
Съвременният човек произхожда от земите на Ботсвана
Снимка: архив, Reuters

Учени уточниха, че съвременният човек Хомо сапиенс сапиенс произхожда от Южна Африка - от район в северната част на Ботсвана, съобщи АФП.

Там общият ни предшественик е живял преди 200 000 години, преди да мигрира 70 000 години по-късно, пишат специалистите в сп. "Нейчър".

Връщайки се към корените на генетичното ни дърво, те са установили "родината на предците" на Хомо сапиенс сапиенс.

"Отдавна знаем, че съвременният човек се е появил в Африка преди около 200 000 години. Но досега не знаехме, къде точно" - каза на пресконференция ръководителят на изследването Ванеса Хейс.

Учените са използвали методите на генетичната генеалогия, които дават възможност да бъдат проследени моделите на миграциите. Те са анализирали 200 митохондриални генома - генетични маркери по майчина линия, взети от популации, живеещи в наши дни в Намибия и РЮА - регион, смятан отдавна за една от люлките на човечеството.

ДНК изследванията са разкрили наличието на най-древната генетична майчина линия, наричана "L0", която все още присъства в популациите. След това те са изследвали географското й разпръскване.

Сравнявайки геномите, специалистите са успели да изолират общ предшественик - коизан, чиито представители има и в наши дни. Според тях всички хора, живеещи в Африка и извън нея, са негови наследници.

Районът е голям колкото Нова Зеландия, разположен е южно от р. Замбези, която извира от сегашна Намибия, пресича Северна Ботсвана и стига до Зимбабве. Сега той е пустинен - Калахари, но някога е бил с пищна растителност, с голямо езеро, което е изчезнало.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: БотсванаХомо сапиенс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макетата сега ще обявят война на Ботсуана и ще пуснат за издирване с червена бюлетина учените твърдящи това. Жална и майка на Ботсуана и на науката. Всички знаем, че древния Македон е дошъл на земята с космически кораб. Създал е мъжа и жена му, чисти македонци и те са създали целлиот свет. За това целиот свет и космоса са македонски.
34
3
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 4 години
Това ли беше най-високото достижение на мислата на прачовека? Не е зле за такова малко мозъче. Само кажи сам ли го написа или го продиктува!Оня хотентот от "Боговете сигурно са полудели" е Айнщайн в сравнение с теб. Ще те пъхне в малкия си джоб! Пардон, той нямаше джобове, значи ще те пъхне под препаската отпред!
33
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
А други съвременни човеци произхождат от земите на бостана...
32
0
 
3
 
! Отговори
Ona преди 4 години
Тогава е нямало Африка в сегашния и географи вариант,
31
0
 
2
 
! Отговори
българка преди 4 години
АЙДЕ БЕ ТО БИВА ЛЪЖИ ИЗМИСЛИЦИ ПОВТАРЯНИ ГОДИНИ НАРЕД АМА МОЛЯ ВИ СТИГА СТЕ НИ ПРАВИЛИ НА *** НАИВНИЦИТЕ УМРЯХА МИНАЛИЯ ВЕК ХХХ
30
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 4 години
Ти защо не сложи запетайче пред твоето "че" в точка 1 ?
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предците на Сталин и Осман,наричани Сталинопитеци и Османопитеци правели брадви от камъни и кости,за да трепят роднините си и да ги ядат
28
3
 
7
 
! Отговори
То и ти не си сложен преди 4 години
До Анонимен 281. Пред "че" се пише запетайче.2. За превъзходна сравнителна степен се използва "най" с тире след него.3. "Древния" може да се замести с "той", значи трябва да е "Древният". За "факт" - същата работа. Не ми се обяснява защо, как и кога. И какво е подлог и сказуемо, пълен и непълен член. Довери ми се.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това че са открили най примитивния геном не доказва че е най древния а само че е най простия ФАКТ
26
8
 
10
 
! Отговори
Няма как... преди 4 години
Модифицирани сме генетично, после сме спуснати, или изровени(ако теорията за рептилите ви влече повече), на различните континенти. Различни като раси, което е очевидно. Господ, или създателят ни ни е създал различни, което е още по-очевидно. Това с еволюция не може да се случи и за 100 000 г., ако се сравним с другите видове.Но ние не можем да кажем "Ти си тъмнокож, тичаш по-бързо", "Ти си жълт, най-добър си по математика"?А това не е обидно. Обективно е.
25
0
 
5
 
! Отговори
Прав си,VICTIMIZED! преди 4 години
Интересно ми е, какво ще пишат, след като в същото това "Nature" скоро излезе статия за балканските открития на прародител на човека. Историята е забавна и показва, че няма нищо последно и най-правилно. На нашите земи е живял преди 11-9 млн години вид, който е мигрирал с промяната на климата в Африка, където е еволюирал. В намирането и описването на вида Uranopithecus macedoniensis участвуват гръцки, БЪЛГАРСКИ, френски, немски учени. Сега има и по-нови находки.Хотентотите са от коиСанската раса
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общия ни предшественик може и да допуснем (или части от генетичния му код), но съвременния категорично не!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерихме Комуноида кръстоска между Нинова и Тони Кутев
22
2
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Това е недоказана хипотеза. Какво въобще означава съвременен човек!? Нима тия хора, които живеят да речем в Тайланд или Виетнам или Боливия са някак несъвременни?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо в Африка а не в Сходните условия на Гористия пояс в ( територията на плодоносния полумесец ) или реките в Китай Където и възникват първите цивилизаций ??? Научен Факт е че всичко дето го водеха пра човек включително неандерталеца си е доказана вид май,, .муна Ъъъъ чакай това май се води расизъм се тая че е вярно ..
20
4
 
4
 
! Отговори
До 3: преди 4 години
Не е баш така. Може да си прав, че черния цвят привлича светлината но дотолкова. Другото е много повърхностно. Чернокожите имат повече на брой потни жлези, затова имат специфичен мирис, който не е свързан с редовното къпане и хигиената. Освен това, хората с рак на кожата в огромната си част имат млечно-бяла кожа.
19
5
 
8
 
! Отговори
Ферли преди 4 години
Африканци са гибриди от бял човек и маймуни преди хиляди хиляди години.
18
4
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Някаква майм,,уна е живяла в Боцвана преди 200 000 години Със сигурност А всичко друго в най добрия случей е теория с много неизвесни и стъкмистики
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като ви казвах че сте Африканци никой не вярваше. Сега разбрахте ли бе Африканчета. Оня с коня и конската опашка е дошъл от Африка.
16
2
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Скоро по шведска национална телевизия пуснаха документален филм в който показват/ почти без никакви сериозни аргументи / че когато са се заселили там първите скандинавци, са били чернокожи със сини очи, като за филма са ползвали модерни мароканци с лещи. И това е история, и това е по национална телевизия в държава която за малко да премахне предмета история от училищата и го замени със социални науки, разбирай пост модернизъм/културен макрсизъм, за уеднаквяване на всички хора. Та и тука така....