Космически експлозии смаяха астрономите

Силата им е била колкото работата на слънцето за 10 млрд. години
21 ное 2019 19:22, Павел Гълъбов
14
Космически експлозии смаяха астрономите
Снимка: Pixabay

Астрономи откриха лъчения с енергийни нива, каквито досега не са били наблюдавани, след изключително силни космически експлозии, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Всичко започва през юли 2018 г., когато космическите телескопи "Ферми" и "Суифт" на НАСА наблюдават космическа експлозия. През януари т.г. е регистрирана втора подобна експлозия. Въпросните експлозии, при които се освобождава енергия, равняваща се на произведената от Слънцето за 10 милиарда години, стават причина за появата на т.нар. гама изригвания. Те са сред най-големите загадки във физиката, пише БТА.

През юли 2018 г. телескопите HESS (High Energy Stereoscopic System) в Намибия откриват фотони с енергия от порядъка на 0,1-0,4 тераелектронволта 10 часа след първоначалната експлозия. През януари т.г. частици с още по-голяма енергия - 0,2-1 тераелектронволта, равняваща се на освободената при сблъсъци между протони в Големия адронен колайдер на Земята, са наблюдавани от телескопи на Канарските острови.

"Става въпрос за най-високоенергийните фотони, откривани някога въз основа на гама изригвания", заяви Елиза Бернардини от Обсерваторията на Канарските острови. "Това е истински триумф", казва Бин Чжан от университета на Невада.

"Частиците не бяха открити в момента на експлозията, а минута по-късно", уточнява Размик Мирзоян от института "Макс Планк" по физика в Германия. "Тези фотони вероятно не са генерирани директно от експлозията", отбелязва Джема Андерсън от Международния център за радиоастрономически изследвания в Австралия. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
И какво от това преди 6 месеца
Къде са наблюдавани ? Това нас ще ни засегне ли (все пак става дума за освободена енергия, равна на тази на слънцето за 10 млрд години) ???
Както винаги от постните статии в този сайт пак нищо не се дава като информация - явно ще трябва да отварям чуждестранни сайтове за повече информация !!!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от тез НАСА, кажете РосКосмос какво наблюдава???
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предположения , предположения и фантазии за имитиране на дейност. Ако след време се осъществят междузвездни полети с огромна за нашите разбирания скорост тогава може и да научат нещо истинско за вселената
10
0
 
7
 
! Отговори
GG преди 6 месеца
До 2

Може би не е задължително. Те и затова учените са “смаяни”. Гама лъченията идват от черни дупки. Засега се смята, че има 2 начина за формиране на черна дупка. 1вият е избухване на супер масивна звезда, а 2рият е сблъсък в бинарна сисмета между неутронни звезди (няколко пъти масата на Слънчето). Най вероятно тук става въпрос за нова огромна черна дупка, която пък да не се знае как се е формирала. Може пък и да е съвсем друго...
9
13
 
4
 
! Отговори
V преди 6 месеца
,,Учените,, Не могат да правят прости сметки. Да дават фактите ,а всеки да си прави сметките. Гравитацията въобще не им е ясна. В безтегловност гравитацията работи по различни принципи от тука на земята. Тва че сме залепени за земята не означава че в космоса е така .Гледал съм компютърни модели на сблъсък на галактики и е ясно че не разбират много .Самата скорост и посока се променят.
8
6
 
3
 
! Отговори
Танас преди 6 месеца
А като нищо не разбирате , кой ви кара да пишете коментари. За хората, които знаят за какво иде реч всичко е ясно.
7
1
 
2
 
! Отговори
Мюмюнчо Седефчов преди 6 месеца
Експлозиви в космоса има но те причиняват взрив. Само слънцето може да предизвика слънчев ден за да има мир.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко ми е ясно вече! Обяснено като за читатели, направо 1,2 милион милиарда тераелектронволтоампера..
5
1
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 6 месеца
Както винаги нищо не се разбира, от статията ви.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мязат на маЦедонски пърдежи.
3
6
 
3
 
! Отговори
Ганиоо преди 6 месеца
Какво се случва там ли, просто е Ким, Тръмп и Путин метат бомби и забравих падишаха от Станбул, че и той е в играта бай Ердо.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Можеше поне да напишете, че въпросните експлозии се дължат на смъртта на гигантски звезди.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хммм, това много интересно!
Какво ли се случва там?...