Свръхмасивни черни дупки формират звезди в съседни галактики

Половината галактики се считат за "живи трупове"
27 ное 2019 22:00,
13
Свръхмасивни черни дупки формират звезди в съседни галактики
Снимка: Pixabay

След като наблюдавали свръхмасивната черна дупка в съзвездие Секстант учените стигнали до извода, че тези обекти са способни не само да поглъщат звезди и да "задушават" галактики, а и да формират нови светила в съседни галактики, съобщава ТАСС.

Още по темата

Агенцията цитира публикация в сайта на рентгеновата орбитална обсерватория "Чандра". "За пръв път проследихме как една и съща свръхмасивна черна дупка повишава звездообразуването едновременно в няколко галактики. Удивителното в случая е, че свръхмасивните черни дупки, разположени в един звезден куп, влияят на живота на други галактики, отстоящи от тях на трилиони километри", заявява в сайта на "Чандра" Роберто  Джили, астроном от Националния астрофизически институт на Италия в град Болоня, пише БТА.

Астрономите със сигурност твърдят, че в ядрата на всички големи галактики има минимум по една свръхмасивна черна дупка. Тези космически тежкоатлети непрекъснато поглъщат окръжващото ги вещество, като изхвърлят част от него в междугалактическото пространство под формата на плазмен сноп. Те нагряват студените облаци от прах и водород в които обикновено се зараждат звездите и ги изхвърлят извън пределите на галактиката. По тази причина близо половината от галактиките в обозримата Вселена се считат за "живи трупове" заради "задушаващото" въздействие на черните дупки. В тях нови звезди фактически не се зараждат.

Но при най-новите наблюдение в съзвездието Секстант, разположено на 10 милиарда светлинни години от Земята се оказало, че свръхмасивните черни дупки влияят на звездообразуването на съседни галактики, където образуването на нови звезди се е повишило между 2 и 5 пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРеалните данни са че черните дупки никога не са били доказвани и дори на теория са портиворечиви сами на себе си.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Много ми е интересно на какви факти е базирано мнението ти. Така мислиш ти или имаш някакви реални данни?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черните дупки са пълна фантасмагория. Никога не са били доказвани и дори на терия си противоречат, но днешната псевдо наука ги приема като неуспорима догма.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На няки хора черната дупка в главата им пречи да мислат .Затова учат физика за да им налеят знания с фуния у тиквите.Пбаче тея материи дето учат ги няма в. Космоса и обратното.Тогава излиза че учените са тъпани в космоса с непознати материиИ същества.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва черните дупки са големи за разлика от русите дупки.Русите понякога имат черни дупки.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"непрекъснато поглъщат окръжващото ги вещество, като изхвърлят част от него в междугалактическото пространство под формата на плазмен сноп"Противоречите на теорията. Нищо не може да напусне гравитацианнпото поле на черна дупка. Включително и плазма.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Космоса писва. Забравете Национал Географик и Мъск клоуна, които ви промиват мозъка с идеи за живот в космоса само и само да ви измъкват пари. Човечеството няма технологичните възможности ще трябват може би хиляди години докато стигнем до тази фаза. Земята не можем да сложим в ред, а Космоса гледаме.
3
1
 
4
 
! Отговори
Ерменков преди 4 години
То и Земята така ни виждат......отпреди милиони милиони години с динозаврите,а къде сме сега...
2
0
 
4
 
! Отговори
Митко преди 4 години
До АнонименАми да де. Като видят нашите тука от Земята тази и тази светлинка могат да я измерят и да кажат, че това събитие е било преди 18 милиона години примерно. Виждаме го така както е било тогава. В настоящия момент тази звезда може да я няма от преди 5 милиона години, да кажем.
1
0
 
5
 
! Отговори
Митко преди 4 години
До АнонименПо отразената светлина от обектите. Мерят колко време е пътувала светлината до Земята, каквото и да видим от звездите то е вече в миналото.