Марс все по-близо, НАСА направи карта на ветровете му

Неравностите на планетата създават мощни вълни в атмосферата
13 дек 2019 12:48,
18
Марс все по-близо, НАСА направи карта на ветровете му
Снимка: Pixabay

Периодичните "гмуркания" на сондата на НАСА "Мейвън" в атмосферата на Марс са позволили на учените да съставят пълната карта на движението на ветровете на Червената планета, съобщи сп. "Сайънс".

Още по темата

Картата не само потвърди съществуващите компютърни модели, описващи атмосферата на Марс, но и допринесе за някои неочаквани открития. Оказа се, че неравностите на повърхността на планетата създават необичайно мощни вълни в атмосферата, които достигат до горните й слоеве. Подобни колебания , орографичните вълни, съществуват и на Земята, но никога не се е предполагало, че те могат да достигнат височина от 280 километра, както е на Марс, пише БТА.

Целият марсиански въздух е изчезнал в космоса

Сондата "Мейвън" беше изстреляна през месец ноември 2013 година за изучаване на структурата и поведението на атмосферата на Марс. Тя трябваше да установи причините за това защо почти целият марсиански въздух, а също така и водите на океаните са се изпарили в космоса.

През 2014 година сондата достигна до Червената планета и започна да осъществява поредица от "гмуркания" в атмосферата й. По този начин бяха открити необичайни полярни сияния в горните й слоеве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
-*извънземен преди 4 години
Човечеството май сме повече от онези 80% на професора. Абе пратете роботи по планетите, дайте им да строят, да изследват, да работят дистанционно за вас. За какво е тоя зор да се пращат хора на сигурна гибел - май само за тв реалитита.
15
2
 
2
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
Устновено е, че след около 4 млр.години животът на земята ще бъде преустановен.Това притеснително ли е за днешната цивилизация?Едва ли.Притеснителното е ,че днешната цивилизация със своята организация на живот значително ще съкрати този срок.На мен не ми пука защото аз съм почти пред вратите на рая.От там ще мога да наблюдавам вездесъщата суета на земното население и неговата неуспорима обреченост.Надявам се това да продължи 4 млр. години.Какъв кеф нали?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пѝвле, какви бръщолевици плямпаш пак - хем цялият марсиянски въздух е изчезнал в космоса, хем някаква сонда се гмурка в него, че и ветрове засича. Дай да уточним кое е вярното?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ми тровили планетата с какво ли не, искате да ходите на Марс, ами ходете, ама без да мърляте на тук на земята
12
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 10Много добре знам какво иска да намекне, ама се правя на "три и половина" и го гъбapкам.Забавлявам се с разни такива любители на конспиративните теории...Наскоро гледах един такъв американец, вярвал че Земята е плоска, и за да се увери, взел, направил си сам ракета да полети в Космоса да я види. Е, литнал... на няколкостотин метра, не знам имаше ли километър, и паднал. Лудите и пияните и Господ ги пази - отървал се с леки наранявания и натъртвания.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе още ли циркулира този спор?Разберете хора, земята се крепи на три огромни скункса, земетресенията и мръсният въздух идат от тяхното попръцкване.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекМай иска да намекне, че щом е колаж значи НАСА (и всички възможно космисечки агенции но главно НАСА) ни лъжат за формата на Земята ... по някаква причина.
9
0
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 3 (Истината)Ееее, ти какво намекваш сега? Искаш да преминем в четвъртото измерение ли?Защото за да снимаш цялата Земя точно това трябва да направиш.Или може би вече си открил вратичка и тайно се подсмихваш на терзанията на нас, триизмерните същества?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахахахахахахаPale Blue Dot е снимана от много голямо разтояние, по принциоп е вярно, че повечето снимки на планети в висок детайл са колажи но това не ги прави фалшиви ако това се опитва да намекне коментиращия.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаМного ясно че са такива това не е някаква тайна:)))) Защо не се позаинтересувате реално как стоят нещата с фотографията в космоса? Дори снимките от Хъбъл идват черно бели в инфраред и после се оцветяват спрямо цвета съответстващ... Ти голяма истина каза :)
6
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
До ... Всички снимки, които ни пускат са сглобени!И твоя мозък са го сглобили някъде там, ама дефектно!Напиши в лентата за търсене Pale blue dot да се образоваш малко!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
4
0
 
7
 
! Отговори
X преди 4 години
Трябва да се замислите да публикувате и времето на Марс, че току виж
3
7
 
10
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Знаете ли, че няма снимка на цялата планета Земя. Всички снимки, които ни пускат са сглобени!ФАКТ
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
280 км. Е в космоса, хеле на Марс дето атмосферата му е в пъти по-малка от земната и вятър там освен Брад Пит няма кой да прави. За сравнение, орбитата на МКС е на 320 км от земята.
1
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
280км не е ли вече в космоса.За какви ветрове говорим.