Загадъчно сияние "краде" водата на Марс

Приближаването до Слънцето поражда ултравиолетови сияния
18 дек 2019 11:55,
17
Загадъчно сияние "краде" водата на Марс
Снимка: Reuters

Американски астрономи наблюдаваха загадъчни ултравиолетови сияния на Марс, които позволиха да се разкрие как на повърхността и в атмосферата на Червената планета изчезва огромно количество вода, съобщи Сайънс алърт.

Още по темата

Учените анализирали данни, събрани от сондата "Мейвън" на НАСА. Оказало се, че сияния има в 14-80 процента от общото време на дневните наблюдения. Броят на сиянията се увеличава с доближаването на планетата по елиптична орбита към Слънцето. По-рано се смяташе, че този феномен е относително рядък на Червената планета, пише БТА.

Ултравиолетови или протонни полярни сияния възникват, когато слънчевият вятър се сблъсква с водородни облаци около Марс. Водородните йони с положителен заряд отнемат електрони, изпускайки ултравиолетово лъчение. При това водородният облак се формира за сметка на загубата на вода на планетата. Увеличената температура на марсианската атмосфера през лятото става причина водните пари да се издигнат на по-голяма височина, където се разлагат на водород и кислород под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

По думите на учените, наблюдаването на протонно сияние дава възможност да се проследят загубите на вода и взаимодействието на слънчевите лъчи с горните слоеве на марсианската атмосфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
За ГЕРБ не знам,но ако не бяхме махнали БСП и Жан Виденов със сигурност ще е по зле и от Марс!От БСП ме е по страх отколкото всички евреи от Хитлер.Като знам каква мизерия теглих тогава,направо бих гласувал не за Борисов,а за Пиночет!Всички от БСП са по вредни за българите отколкото Хитлер за евреите!
10
0
 
10
 
! Отговори
Н2О преди 4 години
Загадъчното сияние се нарича ВиК Перник и има намерение да я продава по 3лв кубика.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марс е пример за това как изглежда планета след век американско-руска фашистка или комунистическа световна диктатура и назначени навсякъде губернатори от ГРОБ и Обеднинени Мафиоти.Бъди добър гражданин открадни личните карти преди деня на гласуването на дъртите тоталитаристи и младите им отрочета и спаси света.Нямаше кой да ги спре да гласуват на Марс и гледайте какво стана.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у Перник водата им я краде загадъчен винкел!
7
3
 
3
 
! Отговори
Може и без вода преди 4 години
На Дюн също нямаше вода, там хората пикаеха и серяха в скафандрите си, после скафандъра отделяше водата от изпръжненията, урината и потта и хората я пиеха обратно през ПЛАСТМАСОВИ тръбички.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как още никой не е обвинил путин?
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бълнувания на болни мозъци ! Някой краде вода на Марс ! Те не знаят там какво има и какво няма а фантазират за разни водородни облаци , сияния и . Фантазирайте учени, за това ви плащат
4
1
 
2
 
! Отговори
Тереформинг преди 4 години
Едни търсят вода, на други им пречи...
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е как ше направят въздух там и после вода от къде ще докарат и радиацията как ше махнат, щом бизнеса мисли да се спасява на тая скала?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо няма вода в Перник, планетите са виновни, даже извънземните. Дошли са от Марс да си налеят вода от язовир "Студена".
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синята демокрация и там краде... смятай.