Люти чушки срещу вируса! Те са бомба с витамини

Само в три чушлета има витамин С колкото в един лимон
34
 Люти чушки срещу вируса! Те са бомба с витамини
Снимка: Pixabay

Лютите чушки са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества – въглехидрати, протеини, витамини (А, В1, В2, В6, С, Е) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор).

Най-свирепата им част е вътрешната им ципа.

Три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони! Може би на този уникален състав на лютите чушки се е дължало здравето на българина в миналото, който не е сядал на трапезата без любимата си огнена подправка.

Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.

Освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект, съдържащият се в лютите чушки капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма.

Южнокорейски учени установиха, че консумацията на капсаицин препятства натрупването на телесни мазнини, който факт открива нови възможности за борба със затлъстяването, от което страдат над триста милиона жители на Земята.

Как се справя в кризата семейството на 23-годишната Славена Родинова с отглеждането на люти чушки в село Страшимирово, община Белослав, разказва БНР.

Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии.

Продуктите са изцяло натурални.

Сортовете люти чушки, които отглеждат във фермата в Страшимирово са над 150.

Преди 8 години е създаден и собствен сорт люта чушка. Предстои тя да бъде патентована.

В момента магазинът за люти артикули в София е затворен и продажбите са онлайн. Цялостната ситуация се отразява на бизнеса, но Родинови са оптимисти и вярват, че като отмине коронавирусът, хората ще заложат повече на българското производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: вирусчушкилюти чушки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само в три чушлета има витамин С колкото в един лимон"..."Три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони!"мхм
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заглавието им пише че 3 чушлета имали витамин Ц колкото един лимон, в ***..лоу..мната им статия - колкото 1 килограм лимони. Ве 'нясажии, вие нов сорт лимони ли открихте ве, по кило единия?
24
6
 
0
 
! Отговори
да ги е яд преди 4 години
Заради руските туристи и уврудуните с аркогол стомаси на цоциалистите се опитаха да отучат българина да яде люти чушки. Ама прирадата не прощава социалистите си отиват, Българите оставаме.
23
7
 
2
 
! Отговори
plamen преди 4 години
mnogo tupa statia. a tiq deto sa s qzva,kolit i gastrit kvo pravqt s tiq chushki posle. polovinata nad 40 godini sa s tezi zabolqvaniq
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Ти да виждал доктор да показва как се пият лекарства???Доктора ги предписва.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нмсЯки чушки са защото са поливани с вода от канала.Като малки плувахме там .Ходих изрусен 10 години.Цялата таблица на Менделеев съдържа водата.От девненската химия.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да амаНаправо направи едно показна. Ще дойда да гледам. Ако е интересно, ще го препоръчам на определени писатели тук :)))))
19
4
 
5
 
! Отговори
Да ама преди 4 години
Трябва да знаете как да ги употребявате.За да убият вируса трябва да се употребяват в обратно направление.Напъхват се от към изхода. Или както някои му казват задния вход.И поне 3-4 счукани чушки.И вие може да се гътнете ама вируса със сигурност.
18
1
 
2
 
! Отговори
Чадо преди 4 години
Освен с лютите чтшки, всички да си напишат с перманент-маркер по един червен кръст на челата, ама по-дебеличко - да се вижда и надпис, че забранявате на Короната да ползва организма Ви по какъвто и да било начин! И можете да се разхождате където си искате. Я вижте нашия Крали Марко, дето съди държавата, че му забранява да се разхожда. Оня, биволога от телевизора при Ризова...
17
0
 
6
 
! Отговори
Еко преди 4 години
Освен това се използват за допълнителна мощност при превозни средства с една или по-малко конски сили, като добавка за двигателя.
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не забравяме че при изяждане на три люти чушки,болките в стомаха са сигорни на 100%!
15
1
 
10
 
! Отговори
нмс преди 4 години
До Анонименприятел това си е реклама за фабриката от село страшимирово,а не че сега откриват полезните вещества в чушките..за което евала на хората от това село..лятото съм си поръчал от тях наи лютата чушка в света каролина реипър...имат хубави сосове,,за почитателите на лютивото,тяхната ферма е раи за тях
14
0
 
9
 
! Отговори
Дино преди 4 години
Изключително полезни са лютите чушки, има една особеност, червените са най-добри. Има един сорт, хората им казват "Прътени", дълги и с много резки като чертички по тях. Уникални са!
13
1
 
7
 
! Отговори
ммм ..! преди 4 години
Аз имах проблем с хемороидите и ..; всяка вечер преди лягане си пъхах в дупето по 3 люти чушлета, сорт аугучи, донесен от един мой братовчед преди 27 години от Перу. Всичко ми изгориха, всичко ... Вече нямам хемороиди ...!Много добре се чувствам ...
12
2
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
а най-добре направо от клона да се ядат, докато висят, за да не се изпари витамин Цвъ
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто е нектар от кило лимони и три люти чушки-пукници.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес.бг......Открихте Америка!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупост? Така сте го написали, като че ли лимонът е с размери на огромна диня. Колко хора могат да изядат наведнъж три много люти чушки, докато един лимон не е невъзможно даже и за децата.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да особено за черният дроб са мн. полезни
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пияница мистикТака е!