Северният магнитен полюс се движи към Сибир

Специалистите не знаят кога и къде точно ще спре
16 май 2020 15:17, Елка Василева
56
Северният магнитен полюс се движи към Сибир
Снимка: архив, БГНЕС

Северният магнитен полюс се измества към Сибир заради промени в магнитните сили на две места в земното ядро, съобщи изданието "Сайънс алърт", цитирано от БНР.

Учени от университета в Лийдс и датския Технически университет анализираха спътникови данни от 20-годишен период, за да установят геоложките сили зад изместването на северния полюс.

Когато е уточнена позицията му през 1831 г., Северният магнитен полюс е в канадската част на Арктика, на полуостров Бутия в Нунавут. Оттогава при всяко измерване той се измества на север, средно с 15 км годишно.

До 70-те години на миналия век движението му криволичи, но оттогава е по права линия. От 90-те години то се ускорява четири пъти и вече е 50-60 км годишно. При сегашната траектория се очаква полюсът да е на 390 до 660 км след 10 години, близо до Източносибирско море.

Изместването на полюса се движи между две аномалии - отрицателни магнитни потоци. Единият е дълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни отдавна, както и това че с времето нарастват или се свиват.

От 1970 г. до 1999 г. промени във взаимодействието между течната мантия и плътното въртящо се ядро на планетата ни са удължили аномалията под Канада. Това е намалило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило. Затова полюсът рязко се е насочил натам.

Очакванията са полюсът да продължи да се движи, но специалистите не знаят докога, нито къде точно ще спре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полюса ще иде във Канада там ще го турят под карантина.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършил е алкохола и за това не се клати а директно към сибир за боряшник
7
15
 
8
 
! Отговори
Ексклузивна новина преди 3 години
Руснаците са пуснали в действие ново геостратегическо оръжие,с коетопривличат полюса на руска територия.След установяванвто му на нея,ще искат да се плаща за използването му като средство за ориентация,а когато минават важни противникови обекти ще го изключват периодично(а може дори за заблуда да му сменят полярността).Който не плаща,щекара само в направление "изток-запад".Така много развиващи се странище се объркват и ще поемат на изток(но не към Япония)и това ще гисрути икономически.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега пак ли да си калибрирам компаса, тъкмо го ъпдейтнах.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циклите на Милотинович са публикувани още през 1905 ...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакам кон-спираторите
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено е ЦЕРН да няма нищо общо, но какво се получава, когато през атомите почне да тече електричество. Колкото повече електричество използваме толкова повече влияем на процеси, които не разбираме щото сме заети да оправим джендърите и да ги пратим на гей-парад.
2
2
 
8
 
! Отговори
защо преди 3 години
"Северният магнитен полюс се измества към Сибир", това добре, но"Оттогава при всяко измерване той се измества на север" ???????
1
2
 
17
 
! Отговори
Щ. Младши преди 3 години
Чул е, че журналиститъе го преследват и решил да се укрие :)