Да отгледаме салата в космоса – възможно е!

Семената растат по-бавно, но са жизнеспособни
17 май 2020 17:50, Нели Христова
9
Да отгледаме салата в космоса – възможно е!
Снимка: БГНЕС

Експеримент, с помощта на който семена на растения за салата бяха изпратени в космоса, даде надежда за бъдещо отглеждане на храна на друга планета, предаде агенция Синхуа, цитирана от БГНЕС.

Ново проучване разкрива, че 2 кг семена са прекарали шест месеца на борда на Международната космическа станция (МКС) с астронавта на Британската европейска космическа агенция Тим Пийк, като част от неговата мисия „Принципия“. Там семената са могли да абсорбират до 100 пъти повече радиация, отколкото на Земята, като са били подложени на интензивни вибрации от стреса и напрежението на космическото пътуване. Когато семената са върнати на Земята през 2016 г., 600 000 деца от училища и групи от цяла Великобритания са взели участие в експеримент, подкрепен от Британската космическа агенция, по засаждане и наблюдение на растежа им, сравнявайки го с този на семената, останали на Земята.

Резултатите показват, че макар космическите семена да растат по-бавно и да са по-чувствителни към стареене, те все още са жизнеспособни.

“Това предполага, че трябва да е възможно да се отглеждат растения в Космоса или на друга планета, за да се хранят хората”, заяви космическата агенция на Великобритания.

“Когато хората започнат да пътуват до Марс, те ще трябва да намерят начини да се хранят. Това изследване ни помага да разберем част от биологията на съхранение и покълване на семена, която ще бъде жизненоважна за бъдещите космически мисии”, каза Пийк.

Д-р Джейк Чандлър от Роял Холоуей, който ръководи изследването, заяви: „Транспортирането на висококачествени семена в космоса и отвъд него ще бъде от решаващо значение за отглеждането на растения, които подпомагат човешкото изследване на космоса, Марс и други светове“.

Кралското градинарско общество (RHS) възложи на 8 600 училища и групи в цяла Великобритания да вземат участие в контролираното проучване, като документират резултатите си, както самите учени го правят.

“Експериментът отвори прозорец в космическата биология и позволи на младите хора да застанат начело на иновативни изследвания. Вдъхновяването на ново поколение ботаници и биолози ще остане основна точка в нашата мисия да обогатим живота на всеки чрез растенията”, каза ръководителят на RHS Алана Кама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 3 години
а ракия и туршия?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей супер скоро освен от Турция ще внасяме и от космоса!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако отгледат готова шопска салата в Космоса, направо в чинии да расте (като на снимката) - ще ги призная. ;)
6
0
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Следваща стъпка е да се научим да варим ракия при липса на гравитация.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Земята сме цъфнали и вързали, та сме тръгнали да садим салати в космоса...Много се надценяваме и се мислим за големи, а не можем да си оправим земните проблеми !
4
0
 
2
 
! Отговори
Д преди 3 години
Транспортирането на висококачествени семена в космоса и отвъд него" :)))))
3
3
 
8
 
! Отговори
Срам преди 3 години
Научете се първи да отглеждате салата тук, после летете в космоса !На Земята имаме нужда не от кол центрове, а от земеделие !!!Земните проблеми не сме си оправили, та сме тръгнали да оправяме проблемите си в космоса !!!!!
2
1
 
7
 
! Отговори
лясковчанин преди 3 години
Бе, щом може в Холандия, що да не може и в космоса. Малко химикалчец, едно друго, може и пиле да порасне от семенце, или кренвирш, готов, на скара.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ракийка сварихте ли?