Магнитното поле на Земята отслабва, какви проблеми създава това?

Южноатлантическата аномалия се е увеличила значително
23 май 2020 16:30, Павел Гълъбов
54
Магнитното поле на Земята отслабва, какви проблеми създава това?
Снимка: БГНЕС

Магнитното поле на Земята отслабва между Африка и Южна Америка, което води до проблеми със спътниците и космическите кораби, пише британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

Учените, изследващи феномена, забелязаха, че район, известен като Южноатлантическата аномалия, се е увеличил значително през последните години, въпреки че причината за това не е напълно ясна.

Използвайки данни, събрани на спътниците на Европейската космическа агенция (ESA), изследователите отбелязват, че силата на аномалията е намаляла с повече от 8% между 1970 и 2020 г.

"Новият, източен минимум на аномалията в Южния Атлантик се появи през последното десетилетие и през последните години се развива интензивно", каза Юрген Мацка от Германския изследователски център за науки.

"Имаме голям късмет, че сателитите на ESA сa в орбита, за да проучат развитието на аномалията в Южния Атлантик. Сега предизвикателството е да разберем процесите в ядрото на Земята, движещи тези промени."

Според ESA една от възможностите е полето за отслабване да е знак, че магнитното поле на Земята е на път да се обърне, при което се разменят Северния и Южния полюс.

Последният път, когато се е случило „геомагнитно обръщане“, е преди 780 000 години, като някои учени твърдят, че следващото доста закъснява. Обикновено подобни събития се случват на всеки 250 000 години.

Въздействието на подобно събитие може да бъде значително, тъй като магнитното поле на Земята играе важна роля за защитата на планетата от слънчеви ветрове и вредни космически лъчения.

Телекомуникационните и сателитните системи също разчитат на неговото функциониране, което предполага, че компютрите и мобилните телефони могат да изпитат затруднения.

Южноатлантическата аномалия вече създава проблеми със спътници, които обикалят около Земята, предупреди ESA, докато космическите кораби, летящи в района, също могат да изпитат „технически проблеми“.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
21
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 месец
Станой, магнитното поле отслабва навсякъде по света. Само в България се увеличава. Благодарение на Аурата на премиера-слънце.
2
8
 
19
 
! Отговори
Ако се обърне, преди 1 месец
а то ще се обърне, мобилните телефони и спътниците са ни последният проблем.

Всяко такова "обръщане" води след себе си земетресения, цунимита, наводнения, климатични промени и в крайна сметка края на настоящата цивилизация.

Така е било с Му и Лемурия, Хиперборея, Атлантида и древен Египет. Сегашната ни цивилизация с нищо особено не е по-различна като възможности. Да, изградили сме доста монументи (катедрали, паметници, обелиски и т.н.), за да стабилизираме магнитните полюси, но ефектът, е слаб
1
16
 
4
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 1 месец
Ако Щабът не бе взел навременни мерки, и България щеше да е като това, магнитното, дето става дума за него...