Магнитното поле на Земята отслабва, какви проблеми създава това?

Южноатлантическата аномалия се е увеличила значително
23 май 2020 16:30,
54
Магнитното поле на Земята отслабва, какви проблеми създава това?
Снимка: БГНЕС

Магнитното поле на Земята отслабва между Африка и Южна Америка, което води до проблеми със спътниците и космическите кораби, пише британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

Учените, изследващи феномена, забелязаха, че район, известен като Южноатлантическата аномалия, се е увеличил значително през последните години, въпреки че причината за това не е напълно ясна.

Използвайки данни, събрани на спътниците на Европейската космическа агенция (ESA), изследователите отбелязват, че силата на аномалията е намаляла с повече от 8% между 1970 и 2020 г.

"Новият, източен минимум на аномалията в Южния Атлантик се появи през последното десетилетие и през последните години се развива интензивно", каза Юрген Мацка от Германския изследователски център за науки.

"Имаме голям късмет, че сателитите на ESA сa в орбита, за да проучат развитието на аномалията в Южния Атлантик. Сега предизвикателството е да разберем процесите в ядрото на Земята, движещи тези промени."

Според ESA една от възможностите е полето за отслабване да е знак, че магнитното поле на Земята е на път да се обърне, при което се разменят Северния и Южния полюс.

Последният път, когато се е случило „геомагнитно обръщане“, е преди 780 000 години, като някои учени твърдят, че следващото доста закъснява. Обикновено подобни събития се случват на всеки 250 000 години.

Въздействието на подобно събитие може да бъде значително, тъй като магнитното поле на Земята играе важна роля за защитата на планетата от слънчеви ветрове и вредни космически лъчения.

Телекомуникационните и сателитните системи също разчитат на неговото функциониране, което предполага, че компютрите и мобилните телефони могат да изпитат затруднения.

Южноатлантическата аномалия вече създава проблеми със спътници, които обикалят около Земята, предупреди ESA, докато космическите кораби, летящи в района, също могат да изпитат „технически проблеми“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
А дано преди 3 години
Ще има вулкан и нова суша. Направо нпв континент. Милиарти тонове окенска вода ще се изпари и пепел ще има и цунамита,. Нека да се подготвят всички да знаят да не е като при ковита. Пояснявам когато един елемент се свива идва и обратния процес след това разширяване. Едва ли планета страда от преохлаждане. Времето за разширение се ичислява по времето на свиване и се раздели на обема на планетата. За да се получи времето за активирането на реализиране на остров или *** богат на сяро въглерод.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде да се сменят тия полюси че ми се развалиха запасите вече
40
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Затова се й загрява, образно - се разболява...
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия (или подобна) съм я виждал преди 10 години някъде ...
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай да видим сега как да изкараме Тръмп виновен и за това...либерасти, нямате ли вече готови "научни изследвания"?
37
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Като се...замисля,трябва да увелича размера *** металните плочи,които съм приковал на обувките.С това...отслабващо магнитно поле на Земята рискувам да се...отлепя и да политна в Космоса без...скафандър.За това ще взема...спешни мерки да увелича...желязото.
36
3
 
20
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Жа са мре бря! Яжте пийте носете си новите дрехи Дъл от короната,дъл от природен кътъклизм има ли значение?Иде крайот на свето.
35
3
 
7
 
! Отговори
Тоя цървул ли, бе? преди 3 години
До valeriДето учеше как да си оправиш зрението без очила? И взе парите на една сурия очиларки у нас? За него ли говориш?Той е мошенник.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много магнит копаят китайците за моторите на теслИте, като се премести сичкият този магнит от Китай в Щатите магнитното поле и то се мeсти с магнита. Елементарно!
33
0
 
21
 
! Отговори
Млад и богат учен преди 3 години
По последни данни на учените, за да не загинете от слънчев удар, трябва да си седите дОма всеки ден и да излизате само в краен случай и то между 3:00 и 4:00 през нощта, под полицейски ескорт и само до най-близкия магазин.Ко да праими... наука братме.
32
4
 
1
 
! Отговори
valeri преди 3 години
Prochetete za Ernest Mulda6ev
31
0
 
9
 
! Отговори
АстроНафт(а) преди 3 години
аз затуй га заобилкалгам с моя космически кораб.Малко по-длъжък пътя- ама пък спокоен
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще изчакам реакцията на Грета, ако се намръщи тогава ще се паникьосам. За сега съм спокоен.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повервахме в силата на капепетата и капеесесбекапетата, значи и в тая шашмалогия ще повярваме.
28
0
 
7
 
! Отговори
Едно време, преди 3 години
До Анонимен 30тия дето ви навестяваха, ги въдворяваха.
27
3
 
4
 
! Отговори
Глей сега преди 3 години
На американския долар пише така: In god we trust! Ема в кой точно бог? И друго малко метафора за некви хора как са превърнали американския зелен гущер в Бог. Аз вече издавам собствена валута - и на нея пише: In crowbar we trust! В щангата кози крак вярваме, както комшията отгоре ще разбере скоро, че моята вяра се изразява в счупването на главата на проблема с адрес, име и гъзообразна форма. По възможност с тежък метален предмет тип кози крак!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Летящите чинии не изпитват никакви проблеми да ни навестяват.
25
5
 
0
 
! Отговори
нова Фукушима преди 3 години
Ще се получи планетна Фукушима когато истече радиацията в океана. Може да се нагънат Балканите и Турция.
24
0
 
18
 
! Отговори
Тцтц преди 3 години
Какви ***-лум-ни-ци трябва да сте, че под статия за магнитното поле на Земята, пишете за политика и ББ
23
20
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Единствената последица от отслабването на магнитното поле за България е това , че силно отслабва мисловното ниво на Корнелия Нинова и Гумен Радеф . Отслабва толкова , че явно изчезва изобщо .