Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса?

Прясно и кисело зеле също могат да бъдат полезни срещу заразата
61
Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса?
Снимка: Pixabay

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, сочи ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността от вируса и хранителните навици на отделни нации, предава БГНЕС.

Още по темата

Според учените онези, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти, експертите смятат, че и храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ2, които "помагат" на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Те са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например, ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киселото зеле на салатка, с олио и червен пиперец. На всеки 2-3 бода да се полива с гроздовка.
52
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Особено ни е спасило киселото мляко-менте по магазините...
51
0
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Абе Киро, че са неграмотни и те, неграмотни са, както повечето българи, ама не върви да се правиш на учител по български във форумите и на първото ти изречение още да си написал "гарва". Гарваните са по гробищата и в зоологическите градини, пише се гавра. И членуването ти в последното изречение е грешно, защото говориш за българскиЯ език, за него, и се пише непълен член.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това което се продава масово по магазините има ли нещо общо с истинското българско кисело мляко!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Понеже много разбираш ***, кажи колко души е предпазило биволското кисело мляко?И колко киселото зеле, което с немците консумираме целогодишно?Жокерче: Немците хапват йогурт, което си е подсладена сметана.
48
1
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Хубаво е *** да знае повече за това,какво кисело мляко се яде в Япония.Наистина е доста по добро от всички кисели млека в България.Те внасят само бактерията и се прави по лиценз в Япония.Цената му е около 100 иени,по малко от един долар.предлагат се също и гръцко,около 450 иени/4долара/.Цената на японско/Кобе/ телешко е 360 долара за килограм в супер маркета. и т.н Цените там не са за българи...
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно не!Киселото мляко не е предпазило *** от вируса, защото *** не ядат кисело мляко, а имитация на такова и то не защото няма, а защото не го харесват.И млади и стари около мен признават, че не харесват натуралните млечни продукти, а предпочитат имитациите, защото вкуса им харесва повече.За мен те нямат вкус, но *** ги харесват.Я накарайте някой да яде биволско мляко или кашкавал и да видим какво ще каже.Като малките деца! - Това е гадно!
46
3
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
Вашата неграмотност е гарва с българския език, госпожо Цветанова. Не е нормално да сте толкова зле, че дори едно въпросително изречение да не може да напишете без правописни грешки. Вероятно няма да знаете за какво Ви говоря, затова ще поясня специално за Вас - за заглавието иде реч. В българският език въпросителните изречения освен, че завършват с въпросителен знак, също така съдържат въпросителна частица - ли.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чесън! Братя и сестри, чесън! В салати, с бъркани яйца, в лещата...... Чесън! Прочетете за чесъна като химични съединения и влиянието му в организма.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦжМи не понеже алкохола забавя движението на червените кръвни телца и така сваля имунитета. Алкохола не ви помага колкото и да си мислите обратното.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко стана с магическата БЦЖ ваксина и невероятния аналгинхини?
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално да ни предпази. Все пак корона вирус ще мухляса по-бързо отколкото сегашните кисели млека.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абсолютно вярно,кисело мляко,мляко,чесън,лук,сокът от кисело зеле помагат човек да е по здрав,който ги консумира редовто се разболява по рядко,а и лaiн ата на пчелите също помагат!
40
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Тук е мястото да отбележим,че истинско кисело мляко се произвежда само от няколко фирми и не е доминиращо в продукцията им.Може би делът му е дори под 5% от цялото производство в БГ.За какво предпазване говорим???Иначе бабиния подквас от едно време,дето ставаше рeзняк за 3 дни,би продухал всякакъв вирус,че и бактерия,хи-хи.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое кисело мляко? Това със сухото мляко ли? Странно как па японците не ги е предпазило, нали здраво нагъват нашенско мляко?
38
1
 
2
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
До Кутка Караянчева***Де да беше другар,той е господин с главно Г
37
2
 
10
 
! Отговори
Цж преди 3 години
А ферментиралото грозде помага ли?
36
8
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Пълни глупости. Това,че българин е кръстил една бактерия е само лабораторно постижение.Има различни видове растителни бактерии,като тази е една от тях.Кисело мляко и йогурт има по целия свят,най вече по всички Балкански държави.А иначе,киселото мляко го е имало и преди да се създаде България.
35
4
 
30
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Изследване в САЩ установявя че чесън с бира помага при спазването на социална дистанция при което вируса не може да се прехвърли по капков път.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе, не беше ли Бойко Борисов?