Ставаме част от Европейската космическа наука

У нас ще се проведе специално събитие на 22 юли
17 юли 2020 10:43, Красимир Ангелов
38

Може ли България да се включи в космическата наука и изследванията? У нас предстои онлайн събитие с водещи лектори от САЩ и Европейската космическа агенция. То ще се проведе на 22 юли от 16:30 ч. и ще може да бъде наблюдавано онлайн чрез линк на страницата на "София Тех парк", които са партньор на събитието.

"В рамките на проект на Европейската космическа агенция (ЕКА) нашият офис спечели конкурс и провеждаме изследване, което трябва да завърши с обобщение за възможностите на българската индустрия България да участва пълноправно в Европейската космическа агенция. Ще участваме с размера на своята вноска", обясни за Bulgaria ON AIR Камен Илиев - директор на подразделението "Риск Спейс Трансфер" - офис за трансфер на технологии към БАН.

Той отбеляза, че в ЕКА съществува възвръщаемост на инвестициите спрямо този, който ги прави. Принципът е около 85-90% от вноската да се върне в страната, за да се развива нейната индустрия.

С Министерството на икономиката, което е бенефициент на проекта, е била планирана Седмица на Космоса в София през април, на която да бъде представено състоянието в момента и тенденциите в Космоса. Тя обаче е пропаднала заради пандемията от коронавирус.

"Провали се и се наложи да заменим това събитие със серия от информационни сесии онлайн. Беше проведена такава с ЕКА и втора с Европейския съюз. ЕКА има собствен бюджет, има бюджет и в ЕС за космически изследвания. Имаме удоволствието да изслушаме лекциите на водещи американски специалисти", каза още Камен Илиев.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики и представител на Американо-българската търговска камара, посочи в студиото на "България сутрин", че бъдещето е в Космоса, а българите сме много надежден партньор. 

"С колегите от Американо-българската камара изградихме мост между България и САЩ, за да успеем да поканим д-р Джейми Морин - такъв човек е много трудно да бъде привлечен. Ще бъде нещо изключително интересно, което се случва за първи път", коментира Русинова.

По думите ѝ трябва да започнем да се включваме в цялото космическо мероприятие, защото в последните години стоим встрани. А една от целите е технологиите да бъдат внедрени в нашия живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев нали искаше да му построят еди мини "Церн" в слилажните ями на Бобоков, та си прави експерименти за реанимация на "светлото бъдеще".
8
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пратиме Иво Христов-професоро за космонафт, да му лекуваме носталгия та по соца, когато сме били "космическа сила" и "30 в света" по губеща икономика !
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искаме европейска космическа наука!Искаме си съвеЦката наука!
6
3
 
7
 
! Отговори
А-Я преди 3 години
Предлагаме за " учени".. от наша страна- Барни -...качества..може да оцвети ракета , да изреже фигурка- Боко- да угаси ако нещо се запали, да се разбере с марсианците и ако трябва да ги опустуши- Фоган - ще пистрои язовири на бъдещите планети... - Габриел...- да обясни когато всичко се провали , какъв огромен успех е било
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще литнем в Космоса.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече си имаме космическа програма, тричането.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще участваме с размера на своята вноска", каза Камен.Значи ли това, че плащаме вноска, но тепърва се питаме "Може ли България да се включи в космическата наука и изследванията"?
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втасала Мара и под нея бара.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съобщи ми го в пари. Колко платихме, за да станем част?