Уникални редки находки в неолитното селище в Слатина: Скелети на 8000 г.

Предполага се, че оттам тръгва цивилизацията на Европа
Обновена: 28 юли 2020 14:37 | 28 юли 2020 14:20, Камелия Цветанова
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в селището Слатина в София откри екип от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките.

Заедно с откритите през миналата година два гроба, те са най-ранните на територията на София и Софийското поле.

За първи път в обредния комплекс археолозите попадат на такива изключително редки находки, обясни чл-кор. Николов, цитиран от пресцентъра на БАН.

Това са скелети на трима възрастни и едно дете.
 
Разкопките в района се провеждат над 30 години и откритите досега предмети показват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Самото селище е съществувало около 500 години, от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа. Предполага се, че от неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, каза чл.-кор. Васил Николов и го определи като културно явление.
 
Откритите гробове са от началото на шестото хилядолетие и за обредните ритуали от този период се знае много малко. Вероятно е имало и къщи, които за съжаление са разрушени, предполагат археолозите.
 
При разкопките археолозите от Националния археологически институт на БАН (НАИМ) попаднали на двоен гроб - най-вероятно мъж, до който има дете. Другите останки са на жена, положена по корем и на мъж, който е положен много особено – едната му ръка е останала под скелета.

Предстои антрополозите от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН (ИЕМПАМ) да продължат изследванията в лабораторни условия. ДНК анализ може да покаже дали е имало родствена връзка.
 
Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство. Сред новите находки са и предмети като керамични съдове, тежести за стан, тапа за пещ, оформена като човешки образ, прешлен за вретено и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ха ха!..да!ето например на снимка 1 бъдещите "учени" ще намерят неразлагащата се пластмасова лична карта с надпис:-"Б.М.Б"-ДОЯЧА на тая древна територия,забравена в хилядолетията.И снимката на Толуп,възкръснал от Нищото,за да се пресели в Нищото..
41
3
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
След 8000 години и нас ще ни разглеждат така бъдещите обитатели на местността и ще се чудят как ли сме живели. Може би тогава няма да има българи, поради демографската криза и на хората от бъдещето ще им е интересно да видят скелети на древната българска цивилизация от времето на Бойко Борисов.
40
7
 
6
 
! Отговори
Стрелец преди 3 години
това са родителите на Лили Иванова!
39
4
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ми да построят магистрала отгоре !!!
38
2
 
19
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
Това са кореняк софиянци.
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Всички прабългарски държави са изчезнали а има 14 славянски което показва кой е държавотворния народ и кой от туркоазиатски пришълци."Да, ясно показва, кой е бил тотално незнаителен и не е имало органичирано усилие от страна на всичките му врагове, да се бори с него, оставяйки го намира ... славяни, млавяни .. добре, че бяха викингите, да им сендат на престола в Киев, зе ся и русия немаше да има, иначе ... хи хи Рус-ия ... хи хи!
36
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
интересно!..История,която някакси ме кара да "допрефразирам" Вазовото "Език свещен на моите деди" със..-.."Земя свещена на нашите пра-пра-пра деди"..Която май най на края наистина ще я изгубим...
35
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Завалията... чакал е оставка и той, ама нанайси. Ей го - само кокалите му седят. Язък за чакането - да се беше хванал на работа...
34
4
 
9
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 3 години
Къде му е еврото? Не е ли успял да го вземе със себе си в гроба?
33
4
 
14
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Отдавна се знаеше, че македонците са от преди маймуните.Сега, гледам, ще ги бием.
32
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Така ще изглеждаме през 10 020 година...
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва са първите шопи.
30
1
 
21
 
! Отговори
Wikipedia преди 3 години
До Тези хораПървите пирамиди датират от 2600 преди новата ера. Откритието е 3000 - 4000 години по-старо.
29
4
 
7
 
! Отговори
z-rock преди 3 години
До Анонимен 22: Не става въпрос да сме люлка на цивилизацията, но както е известно, човекът във вид като /почти/ сегашния, е произлязъл от Африка и на континента Европа е навлязъл през земите, които населяваме сега ние! Не е имало лодки през Средиземно море!
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите имат общо с Иран колкото Ахмед Доган е българин. Прабългарите в Лудогорието масово са приели исляма а ние българите сме си славяни. Всички прабългарски държави са изчезнали а има 14 славянски което показва кой е държавотворния народ и кой от туркоазиатски пришълци.
27
8
 
6
 
! Отговори
От факултета преди 3 години
Абе кое му е откритието, на купчини кoкaли ли хаха ....няма ли жицa бaкъp не признавам.
26
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и да е вярна датата,българите тогава са били все още в Иран,ако са съществували.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Оффчарофф е прав. Гьобекли тепе е доста по-старо. Все пак Мала Азия е мястото откъдето идват неолитните култури на Балканите. Варна е мястото където са открити най-ранните златни предмети. Това не е състезание - и двете открития са важни.
24
8
 
4
 
! Отговори
Тези хора преди 3 години
Въпросните лица са живели във времето на пирамидите! Уау! Какви предмети открихте там? Това е доста интересна находка.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са ги избили комунистите на 9.9.1944 и сега ни ги представят за древни.