Уникални редки находки в неолитното селище в Слатина: Скелети на 8000 г.

Предполага се, че оттам тръгва цивилизацията на Европа
Обновена: 28 юли 2020 14:37 | 28 юли 2020 14:20, Камелия Цветанова
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в селището Слатина в София откри екип от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките.

Заедно с откритите през миналата година два гроба, те са най-ранните на територията на София и Софийското поле.

За първи път в обредния комплекс археолозите попадат на такива изключително редки находки, обясни чл-кор. Николов, цитиран от пресцентъра на БАН.

Това са скелети на трима възрастни и едно дете.
 
Разкопките в района се провеждат над 30 години и откритите досега предмети показват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Самото селище е съществувало около 500 години, от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа. Предполага се, че от неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, каза чл.-кор. Васил Николов и го определи като културно явление.
 
Откритите гробове са от началото на шестото хилядолетие и за обредните ритуали от този период се знае много малко. Вероятно е имало и къщи, които за съжаление са разрушени, предполагат археолозите.
 
При разкопките археолозите от Националния археологически институт на БАН (НАИМ) попаднали на двоен гроб - най-вероятно мъж, до който има дете. Другите останки са на жена, положена по корем и на мъж, който е положен много особено – едната му ръка е останала под скелета.

Предстои антрополозите от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН (ИЕМПАМ) да продължат изследванията в лабораторни условия. ДНК анализ може да покаже дали е имало родствена връзка.
 
Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство. Сред новите находки са и предмети като керамични съдове, тежести за стан, тапа за пещ, оформена като човешки образ, прешлен за вретено и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
6
 
! Отговори
Преял Гербав преди 3 години
Колеги, надявам се сте прибрали добре ценностите преди снимките? Имаме пазар за тях - и за вас ще има парче от пая, ОБЕЩАВАМЕ!
21
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не подценявам откритието, но хайде стига вече с тези измислици, че едва ли не ние сме люлката на всички цивилизации по света. Ако беше така, целият свят щеше да ни диша прахта, а на практика ние в България сме последни по всичко в Европа. Трябва да бъдем по-големи реалисти и да не живеем с митове и легенди.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Християнин 12НИкъде в Библията не е дадена точна дата ...
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УченЗа съжаление, си много глупав. Човечеството има нужда от чистка ... скоро. Мнооого скоро. И ще я получи :)
18
5
 
13
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До един от скелетите е намерен плакат " доло правителството и Гешев"! Нашенци са!
17
10
 
9
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
Ех, тези от ГЕРБ и Бойко как ме спънаха. Иначе сега това щеше да иде в колекцията ми. Затова ОСТАВКА!
16
5
 
24
 
! Отговори
ПРОСТ ГЕРБЕР преди 3 години
Едно блокче на Артекс отгоре и да приключваме. Това си е идеален парцел, каква археология, какви 5 лв... Важното е нашите хора да работят, а ние да пълним чекмеджетата.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОфчароффТук става въпрос за цивилизационно общество,Варненската култура е първата такава култура,в която се вижда производство,култура,занаяти,ритуали, инструменти,фигури,маски и керамични съдове с нишки или елементи от злато и първото обработено злато и много други неща! Дори първия жезъл във вид на оръдие на труда и първата корона.
14
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Големи български учени и археолози имаме,най-вече в БАН,найголуемите и велики,,,,феодални.
13
4
 
14
 
! Отговори
Курти преди 3 години
"Тръгва цивилизацията на Европа". Не тръгва от русия. П.С. Руснаците пишат с Българските букви. На руснаците пак им е Гадно.
12
13
 
11
 
! Отговори
Офчарофф преди 3 години
Като цяло Гьобекли тепе в Анадола е най ранното селище въобще в Света между 12хиляди и 14хиляди години.
11
23
 
6
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
какви 8000 години?! Господ създаде Земята, Вселената и Човека преди 6000!! пак фалшива и лъжлива наука!!!
10
7
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
снимка 6 - ясно се вижда, че Древните на тази територия са имали много голяма мозъчна кухина и съответно са били много по-умни от Барба Ганиос!
9
18
 
8
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Хващам бас, че не са на повече от 150-200 години :))
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонци са!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа се твърди, че от тук тръгва цивилизацията на Европа е доста пресилено виж, че тук е минавал един пътищата за заселването на континта е нещо друго.-------------Не е пресилено,а е доста точно, защото няма по ранно цивилизацоионно общество от Варненската култура и некропололите около Варна,което доста по-старо и от египетската цивилизация.
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кореняци софиянци.
5
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се твърди, че от тук тръгва цивилизацията на Европа е доста пресилено виж, че тук е минавал един пътищата за заселването на континта е нещо друго.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяните са си местни жители на Европа още от Бронзовата епоха,това са местните жители,а като описват заселването на прабългарите на Балканския полуостров, византийските хронисти съобщават, че те уредили отношенията си с околните славянски племена. Теофан Изповедник споменава седем славянски племена и северите, а Никифор Григора говори общо за славянските племена, без да определя техния брой,това е било местното население.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно :)