Уникални редки находки в неолитното селище в Слатина: Скелети на 8000 г.

Предполага се, че оттам тръгва цивилизацията на Европа
Обновена: 28 юли 2020 14:37 | 28 юли 2020 14:20, Камелия Цветанова
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в селището Слатина в София откри екип от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките.

Заедно с откритите през миналата година два гроба, те са най-ранните на територията на София и Софийското поле.

За първи път в обредния комплекс археолозите попадат на такива изключително редки находки, обясни чл-кор. Николов, цитиран от пресцентъра на БАН.

Това са скелети на трима възрастни и едно дете.
 
Разкопките в района се провеждат над 30 години и откритите досега предмети показват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Самото селище е съществувало около 500 години, от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа. Предполага се, че от неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, каза чл.-кор. Васил Николов и го определи като културно явление.
 
Откритите гробове са от началото на шестото хилядолетие и за обредните ритуали от този период се знае много малко. Вероятно е имало и къщи, които за съжаление са разрушени, предполагат археолозите.
 
При разкопките археолозите от Националния археологически институт на БАН (НАИМ) попаднали на двоен гроб - най-вероятно мъж, до който има дете. Другите останки са на жена, положена по корем и на мъж, който е положен много особено – едната му ръка е останала под скелета.

Предстои антрополозите от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН (ИЕМПАМ) да продължат изследванията в лабораторни условия. ДНК анализ може да покаже дали е имало родствена връзка.
 
Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство. Сред новите находки са и предмети като керамични съдове, тежести за стан, тапа за пещ, оформена като човешки образ, прешлен за вретено и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Не е възможно оттам да е европейската цивилизация! Всички знаем, че тя тръгва от субсахарските нerри в Африка. Който не е съгласен е хитлерист, нацист и крааайнодесен националист и ще му пратим Цвета Каратаратанчева да го осъди!
61
0
 
3
 
! Отговори
Тва... преди 3 години
...безспорно ще е първият кореняк - софиянец, който абсолютно безапелационно е от Сев. Македонски произход...
60
3
 
0
 
! Отговори
тц тц преди 3 години
До АнонименСамо до средата на 19в. повечето реки са ползвани за транспорт на стоки и хора...бай ви тошо променя тези неща по заповед на Русия,в рамките на 50 г. релефа е променен ти ми гадаеш за преди 8 хил.години.Колега ай по-сериозно...иначе сме недоволни от полит.обстановка...Никой не си дава сметка къде живеем...
59
0
 
2
 
! Отговори
ботев преди 3 години
а Ботев от къде знае и дори пише за славния тракиец Спартак,живял наистина доста по-късно от некрополите в статията...и опитва по подобен начин да вдигне бунт???
58
0
 
3
 
! Отговори
линеар преди 3 години
Линеар А споменава за Император Мидас...и го посочва като Император на Троянските Царе...
57
0
 
3
 
! Отговори
.... преди 3 години
Ботев и Левски ли са историята ни според вас,така е удобно,да се чувстваме едни роби...или Аспарух който дошъл от Кавказ,взел славяните и смачкал Византия,която пък е кръстена на името на древния тракийски град ,,Бизантион"...Вдигнете си празните тикви и погледнете реалността...къде живеем???а някой да е чувал за остров Самотраки в гърция...за Кария...на н.Калиакра?за храма на Бастет...за Маската на Агаменмон,че е със слато от Ада тепе (Крумовград)?
56
2
 
1
 
! Отговори
напротив преди 3 години
До Анонимен 2Точно тези находки доказват,че това е прототракийска цивилизация.Линеар А и линеар Б,споменават за много по-напреднала цивилизация по нашите земи,която дава познанието на Микенската цивилизация и след това заради опожаряването на Троя именно Траките заличават Микенската и Минойската цивилизации.Както се казва победиля диктува историята...Римската Империя...Крайно време е да разберете от къде тръгва всичко...Богоизбрани сме да!Прочетете малко за дублирането на Тракийските божест
55
0
 
1
 
! Отговори
Traki преди 3 години
Селяни такива...Заради такива *** като повечето ви,днешните политически кръгове гледат само за себе си!Никой не си дава сметка къде живеем...Ако вземем и Варненския неолитен некропол и още редица други подобни открития в България,а това са сиг.5 %,би трябвало днешните родолюбци да живеят малко по-добре от швейцарците и т.н.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонци са,иначе няма друго обяснение.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фантазии в ла минор.Пълни измишльотини.
52
0
 
15
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 3 години
Някои коментари тук са изключително невежи и просташки! Учудващо е все пак, че "сътворилите" ги могат и да пишат ... Това е сериозна статия, под която вашите словоблудства нямат място. Можете да потърсите писания за футбол, чалга или друга подобна "високо интелектуална" дейност, под които да се "изявявате" на воля!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Около село София какви големи реки и какви плодородни черноземи има ?"Има топли минерални извори. Даже на повече от едно място. На такива "първобитни" хора би им било добре дошло да живеят до топъл извор. Дори и зимата е топло. А преди 8000 години не се знае какви точно блата е имало в Софийското поле. А блатни риби за изхранване, колкото искаш.
50
7
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
По всички места по света има скелети и черепи.На това новина ли му викаме.От два скелета правим цяла теория за произхода на света.Това са пълни глупости. По важно е,че нямаме настояще и неясно бъдеще.Стига сме се залъгвали с велика история. Нито е било,нито е вярно.Не става исторически лъжи да компенсират съвременно самочувствие.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а открили ли са вкаменениЛайна? щото съм чувал за първатаЛайняна фабрика че била там
48
3
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Варненското съкровище е най-старото златно обработено съкровище в Европа и света.
47
6
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Варненския некропол е през халколита, не неолита, вземи първо си провери малко фактите преди да пишеш глупости. Могилата в Караново има по стар период даже. Айде стига с тия глупости, че Българите сме богоизбрани и прочие глупости тип "Големия Заговор". Ако е имало такъв, значи още от древността политиците ни не ги бива за *** за зеле
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още Шарл де Гол е казал, че България е люлката на световната цивилизация. Академик Лихачов потвърждава този факт!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 3 години
Още Георги Раковски е писал по тези въпроси. Българите сме българи, езикът ни е български, писмеността също. Гръцката е взаимствана от критските линеари, които са дело на нашите деди. Не сме славяни, не сме тюрки, не сме траки, не сме варвари, не сме безпросветни диваци, каквито се опитват да ни изкарат!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата цивилизация в историята е Варненската. След черноморския потоп хората тук се разселили из цяла Евразия. Някои останали тук и станали известни като пеласги и траки. Други стигнали до Централна Азия, около Памир и Хиндукуш. Накрая българите от ЦА започнали да се връщат обратно по "родните" си земи, а именно тук. Окончателното преселение станало през 2 в сл. Хр. Тези земи са си български от хилядолетия, дано да останат такива и занапред. Не сме славяни, нито тюрки!!!
43
0
 
6
 
! Отговори
Позитивно мислещ преди 3 години
Споко,и ние така ше се озъбим рано или късно