Тя не изглежда като типичния учен: TIME обяви първото си дете на годината

15-годишната Гитанджали Рао създава множество нови технологии
4 дек 2020 14:15, Нели Христова
110
Тя не изглежда като типичния учен: TIME обяви първото си дете на годината

"Аз не приличам на типичен учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени", казва 15-годишната Гитанджали Рао в интервю за Анджелина Джоли. Тя стана първото "Дете на годината" на списание TIME.

Гитанджали е учен и изобретател от Денвър, Колорадо. Тя е създала нови технологии в редица области, включително устройство, което може да идентифицира оловото в питейната вода, и приложение за Chrome, което използва изкуствен интелект за откриване на кибертормоз.

Рао разказва, че още от съвсем малка имала една главна цел - да усмихва хората, да ги прави щастлив. А интересът към науката се появил във втори или трети клас. "Започнах да мисля как можем да използваме науката и технологиите, за да създадем социални промени. Бях на около 10 години, когато казах на родителите си, че искам да изследвам технологията на сензорите за въглеродни нанотръби в лабораторията за следене за качество на водата в Денвър, а майка ми само ме попита "Какво?" Знаете, че тази работа ще бъде в ръцете на нашето поколение съвсем скоро. Така че, ако никой друг няма да го направи, аз ще го направя", разказва тя пред TIME.

15-годишното момиче е избрано от 5000 деца в САЩ на възраст между 8 и 16 години.

"Не приличам на типичния учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени. Странно е, че сякаш хората имат разпределили роли в обществото според пола си, възрастта си, цвета на кожата си", казва Гитанджали и споделя, че това е изместило фокуса на работата й. "Сега не създавам само устройства за решаване на проблемите на света, но и вдъхновявам другите да правят същото. Защото, знам от личен опит, че не е лесно, когато не виждаш никой друг, който прилича на теб. Искам да изпратя на всички това послание: "Ако аз мога да го направя, значи можете и вие."

За целта Рао провежда уоркшопове, на които нейните връстници мога да развият таланта си.

"В момента работя по технология, която да помогне за откриване на биозамърсители във вода - например паразити. Надявам се тя да е евтина и точна, така че хората в страните от третия свят да могат да идентифицират какво има във водата им", казва Гитанджали за последния си проект и се хвали: "Наскоро постигнах целта си от 30 000 ученици, на които съм била наставник, което е страхотно. Това е като да създадете общност от новатори. Наистина се надявам, че работата, която вършат всички тези деца, определя иновациите като необходимост, а не като нещо, което вече е избор. Надявам се да мога да бъда малка част от това."

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
А преди 3 години
Току-що говорих със системния си от Хамерика, и той каза- Никой не му дреме, никак да не ти дремецитирайки бг професорите по медицина тука
95
1
 
0
 
! Отговори
А преди 3 години
тези от Колорадо дразнят много, извадили някаква компетишънърка и то в списание Тайм, по време на фалшивия щам и още по фалшивите ваксини, трогнах сеМиленче, какви са тези интервюта бе, твоят подгенов индивид се е бъгнал, Измисли някаква генна поправка за Анжелината в Холивуд, че Станишев й влие зле, където ходи само за нея говори, тази негова генна обсесия не влияе добре на биомода
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз не споря. Аз ОБЯСНЯВАМ. За"Ти си ***, дето се мисли за много умен. ОСвен това си расист и женомразец, но тов ае дурга тема. Ако си прекарал и ден в академичните среди, ще си наясно, че това с феодалните старчета е вярно отвсакъде. Само плямшане, препесване от една работа на друга и нулева продуктивност.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че е тази 15 годишна цветнокожа американска ученичка, че да обясни на големите американски компании как да изобретяват и как да тестват...
92
0
 
2
 
! Отговори
бил преди 3 години
Точно на учен изглежда и много хубаво се е ориентирала първо да изследва качеството на водата, а после качеството на кръвта от бактерии и вируси.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факта, че може да чете и пише бил достатъчен... Само това изречение описва нивото ти на мислене... Аз не споря. Аз ОБЯСНЯВАМ. За спор се изисква поне малко мислещ опонент. Ти не си такъв. Няма начин поне малко мислещ човек да не знае колко вреден и опасен е феминизма за обществото. И че трябва да се вземат строги законови мерки срещу него. Строги до степен доживотен затвор. А може и по - строги.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо? Защо е цялото това опониране? Дава ви някаква сигурност? Някаква справедливост? В тея сайтеве само разбирачи, разбирачки, разбирачета и други подобни! Ако чете човек, може да си помисли, че сме някаква извънземна нация, дето едва ли не знае, разбира и може всичко. Все едни гръмки изказвания, все едно принизяване и омаловажаване на всичко, все оплакване, все нападки!Това ли е България и българите, през 2020-а? Сбирщина хленчещи ***, които имат оплюването за национален спорт?
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо? Защо е цялата олелия? Титпалта е "хлапе на годината", а не "най-голям учен на годината". Все едно да кажа на 14-15 годишните, дето се бият с 100 каски и прочие, че на са на нивто на Mайк Тайсън! НЕ ДУМАЙ!Разлиакта е, че може да прекараш 25 години, забил зад стените на академията и пак да не постигнеш и на 1/3 от това, което някой 18 годишен е измислил и написал в мазето на техните. Годината не е 1920-а вече. Знанието е демократизирано! Няма го целия тоя gatekeeping!
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до долнияТвърдението на пвоечето хора тук е, че това е момиче, поставено от някаква тайна секта, която имала някаква тайна политическа цел, ама те много я разбирали.После излизате с изкванията, че едва ли не ти трябват 15 години висше образование, за да вържеш 2 тръби и заедно да напишеш 500 линии код и да руннеш един, вероятно, публичен сет на Kaggle? Та това си е половин разработа, без 180-те публикация! Цялата тази ярост е просто неразбираема, за същества лишени от вошият вид разум.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до долнияНет!"Виж пич,липсва ти рационалната съставляваща намисленето."Фактът, че мога да чета, пиша, разбирам и да ти отговарям, е достатъчен. Твоят подготвен отговор за такива ситуации, в които не можеш да се покажеш като по-висшичт и аргументиран спорещ е, да кажеш че отсрещната страна не си струва да се спори с нея, което е също проблемно, защото реално си изхабил усилия да спориш с нея, а сега просто казваш, че гроздето киселее и минаваш на ad homein атаки.
86
2
 
1
 
! Отговори
до долния преди 3 години
Виж пич,липсва ти рационалната съставляваща намисленето. Няма как да диспутираме. Ако я имаше щеше да видиш трагикомичността на ситуацията.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 83Само ми кажи, какво разираш под "постижение"? Ако е публикация в науче журнал .. пффф, скрий се!И спри да ми опонираш изречение. Това е моя работа!
84
4
 
0
 
! Отговори
до 83 преди 3 години
Така е. Щом съм рекъл. То го каза.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** лузърския чат тука. Само професори и професорки събрани.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 81Щом си рекЪл.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изданието на онази не особено нормалната АНджелина си търси сензации за да прави обороти. И понеже не може да намери си ги създава по мидела, по който създадоха Грета. Да ти се иска и да е вярно са две различни неща. Ако дете, което не е учило, може да пише сложни програми тогава какво биха могли да направят тези, които са учили и имат дарба за това? тази новина е фалшива новина. Ако не вярваш след 10 години провери какво е станало с това дете. Както е тръгнало вероятно ще е направило ракета...
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятелю, от завършилите гимназия 1 на 10 000 прави постижение. От завършилите колеж 1 на 1000. От завършилитре университет 1 на 100. От завършилите докторат 1 на 10 прави нещо значимо. Това са проблизителни данни. Това дете няма дори средно. Би ли обяснил какво значимо е постигнало? Като Грета - нищо същедствено, само много приказки. Същественото е постигнато от тези, които я лансират. Мислиш ли, че това дете може да напише софтурер за изкуствен интелект? Както твърди статията...
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До малко рационалностТочна па забилите по 10 години в академията са най-бавните и нищо не изкарват.
78
3
 
5
 
! Отговори
малко рационалност преди 3 години
Много сте трагични. Как може да сравнявате жени и мъже, изкарали по 10 и повече години в учене само на университетско ниво и десетки години в проучвания с момиченце, което още техникум не е изкарало... Мазния феминизъм не ви дава почивка... Колкото и да помпате самочувствието на момиченцата, това реално не ги прави по - добри. Прави ги по самоуверни и нагли. Особено при изкуственото лансиране, което организирате напоследък на малки калинчета...
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да усмихва хората.....какъм е този изказ, превод. Нямам думи. Новинарски сайт!