Българка проектира космически град на Марс

Калина Калчева е архитект от Варна и е на полуфинал в конкурс на НАСА
5 яну 2021 07:20,
57
Българка проектира космически град на Марс
Снимка: БГНЕС

Калина Калчева е архитект от Варна, проектирал град на Марс, като работата й стигна до полуфинал в конкурс на НАСА. В надпреварата са участвали 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят, 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат само 30 участници, което се очаква да стане ясно в края на януари 2021 г.

"Космическият град "Марс 25" ще представлява съоръжение с надуваема структура и скеле от сплави и материали, използвани в ракетостроенето. След като бъдат транспортирани компонентите, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда", обясни пред БНР Калчева.

Калина е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния. Конкурсът, организиран от NASA Jet Propulsion Laboratory и Мars Society, е проведен през февруари, но заради пандемията резултатите са обявени преди броени дни. Варненката е работила по проекта 6 г., като последните три съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ "Климент Охридски", който е част от университетски център за космически изследвания и технологии.

В ролята си на научен консултант доц. Шопов е помогнал на младата дама да представи комбинацията от двете й страсти – астрономия и архитектура. С разработката, посветена на Марс, арх. Калина Калчева се дипломира във ВСУ "Черноризец Храбър" през 2019 г. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц. д-р Николай Нинов.

Арх. Калина Калчева се интересува от астрономия още от ученическите си години, с приятели от гимназията посещават кръжок в обсерваторията "Николай Коперник".

Тя е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна. Участвала е в множество национални и международни конференции по астрономия и астрофизика. Специализирала е градоустройствена архитектура в Германия.

Марс Юнивърсити обединява студенти, изследователи и професионалисти от мултидисциплинарни области и учебни програми, за да се заселят хора на Марс. Екипът им се състои от 15 преподаватели и лидери от различни области, които организират първата петседмична програма, посветена на Марс, през юли 2021 г. Програмата е насочена към студенти в горните курсове, дипломирани студенти и професионалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Бат Сали преди 3 години
Да пратят момчета и момичета от Факултето и Столипиново.... : 1. Няма нужда от бюджет и организация - всичко ще е интерпретация. 2. На тия абсолютно никакви радиация, гравитация, атмосфери не им действат- само им покажете къде е желязото и ги оставете. 3.Как ще отидат там и как ще закарат оборудването - вие не се притеснявайте. Вие си затворете очите, когато го крадат от планетата Земя и после ще останете удивени колко са изобретатели при пренасянето му.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да тръгне към Марс, преди да е заграбил всичко на Земята.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на жената! Но защото е от България, защото е жена и има наглостта, да не е от Сифия, ще се плюе яко!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до ГошоТо не е "демонстриран". Просот ни показват какво и как разработват. Разбира се, веднага имаш хора, дето "ревнаха" с "Аууу глей ги кви са смотани тея", ама как да обясниш ...
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоБи ли ми казал нещо... Защо... пишеш така... с точки през 2 думи ...Какво? Бавен ли си?
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАС-коНАСА винаги е работила с външни лица. Програмата SLS си е чист пладнешки грабеж с тия сочни договори, които предполагат заплащане на Боинг за всички неща, които излязат над първоначално уговореното. Тая ракета трябваше да лети преди години, но на Боинг им се иска никога да не свършва строенето й. Глупаците строиха голяма машина за милион за да я сглобяват и казаха, че са я построили накриво и ще трябват нови милионичудо е, че НАСА успява да направи нещо. В роскосмос кражбата е 100%
32
5
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Мъск вече записа името си в историята, но чрез Старшип, който е свежа глътка въздух, ще бъде със златни букви.Като иновации Спейекс няма аналог и конкурент сред другите частници.Да минават бързо следващите няколко години, защото чакаме полет до Марс! :)Живеем в невероятен шанс да станем свидетели на новата ера аполо.
31
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
До до Гошо:Благодаря,научих нещо...ново.Така е и с...парните машини може да се правят...фабрики и с парните локомотиви,могат да се теглят...тежки композиции,но разхода на...маса и енергия е много голям.За сега е...това.
30
1
 
14
 
! Отговори
НАС-ко преди 3 години
НАСА отдавна вече НИЩО НЕ ПРАВИ И нищо НЕ СЪЗДАВА . .... само раздава пари на Сулю и на Пулю да и вършат работата по разни измислени програми . Като после си присвоява резултатите . Ха. Космическа агенция , без собствени разработки и проекти и работеща изключително само с външни подизпълнители .
29
0
 
8
 
! Отговори
Коронавирус преди 3 години
Правите си сметките без кръчмаря .Я елате да ви налея по една ваксина, после бързо парцалчетата на устата и марш по домовете .... мушмуроци. На Марс щели да ми ходят . хахаха.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да се ходи на място без течаща вода и с външни тоалетни.
27
1
 
3
 
! Отговори
до Гошо преди 3 години
Ракетата на Мъск ще може да изпрати 100 тона до повърхността на Марс за 4-6 месеца, вместо обичайните 6-8 месеца, което до някъде обезсмисля нуждата от най-елементарните ядрени двигатели, които можем да направим днес.Това става с помощта на презареждане в орбитата на земята и иновативният метод за приземяване, който беше демонстриран 90% успешно наскоро и до месец ще бъде повторен.Обаче ще видят бая зор, докато всичко стане, особено презареждането.
26
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
С тази реактивна тяга(основана на хим.изгаряне) на...сегашните ни космически ракети,баят зор ще се види да се транспортира и построи нещо на Марс.Докато не стане...революция в космическите двигатели,пътуването в слънчевата система с хора на борда е почти...мираж.Все едно със сала Кон Тики да се...колонизира Северна Америка.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позакъснял е конкурсът на НАСА. Руснаците отдавна колонизираха Марс. Изградили са село - ферма за мляко, яйца, сирене, кашкавал и джем. Босът е Николай, а работниците - андроиди са произведени от "Ижевск Дайнемикс Корпорейшън". Записват клипове и ги изпращат на Земята. Руснаците се разширяват и канят амбициозни, креативни и отговорни работници.Не се шегувам. Клиповете са в Тубата - РУССКАЯ КИБЕРДЕРЕВНЯ
24
1
 
9
 
! Отговори
aham преди 3 години
Дрънкат нонстоп за криза, безработица, съкращения, че светът щял да изпадне в депресия, не знам си какво. Тези пък си фантазират как хората ще живеят на Марс по същото време. Леко неадекватно. Ако имат толкова пари и технологии да създадат град на Марс защо тероризират населението на Земята, че планетата ни нямало да става за живот. А на Марс сигурно е много подходящо, но са готови да пръснат пари ей тъй за спорта. Да изхарчат тия пари за подобряването на живота на хората на Земята!
23
1
 
10
 
! Отговори
Редовен читател преди 3 години
Само да попитам, че ми е важно, маските задължителни ли ще бъдат в града на българката на Марс?
22
1
 
8
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Ако Сащ отделяха средства за наука колкото за военният си бюджет научната фантастика щеше да е реалност. :)Мъск прави каквото може, но си трябват изцяло нови разработки от нов тип... въпросът е пречили се, понеже са замесени пари за трилиони долари или...? :)
21
0
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Най-страшното е, че четейки част от коментарите тук, има хора, които приемат тези чудовищни и кански лъжи за чиста монета! Това е наистина лакмус, че света ни, във вида в който го знаем, си отива безвъзвратно. Не с дни, а с часове! Бог да ни е на помощ!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обичайните чукчи писатели сред коментиращите пак не са разбрали. Програма за пътуване до Марс на НАСА няма. Най-близо са били по времето на космическата надпревара през 60-те и 70-те с NERVA. По времето на Обама имаше приказки без покритие и стигнаха до пауър пойнт презентация. Това състезание е с цел популяризиране и генериране на идеи. Mars Society и Робърт Зубрин са организация популяризираща колонизация на Марс. Само Мъск има претенции, но няма как да стане в краткото време, което твърди
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек никога няма да живее на Марс,камолу да прав град.Първо полета е дълъг поне с тази ракети с които разполага човечеството в момента.Второ кацането е голям проблем а излитане от там е невъзможно.Дори по случайност да се заселим там ние не сме устроени да живеем в изкуствена среда каквато ще бъде този град.Ще настъпят анатомични изменения в устройството ни и децата които ще се раждат там ще имат вид на други същества.Земята е нашия дом тук си имаме всичко но защо я унищожаваме е въпроса.