Гордост! Българи сред най-добрите световни учени

Преобладават имена на родни експерти в областите на физиката и химията
28

Български учени с разработки в областта на физиката и химията, са преобладаващата част от отличените в престижната класация на Стандфордския университет. Сред най-големите умове в света са отличени 50 българи.

Машина за разсейване на рентгенови лъчи ползват само на няколко места в Европа. Едно от тях е Факултетът по химия и фармация на Софийския университет Свети "Климент Охридски". И докато преди на нашите учени се налагало да ползват услугите на колеги в чужбина за разработките си, то в момента всичко се случва тук и сега - в България.

Още по темата
"По отношение на изследванията, ние се занимаваме с така наречените дисперсни системи. Това са малки частички с нанометрови размери. Не можем да ги видим с око, само с микроскопи. Те се използват във фармацията, в козметиката. Едни от изследванията ни през последните години са да получим такива малки частички, да ги напълним с такива лекарствени вещества, и след това те могат да се използват за доставяне на лекарствените молекули в съответните органи за лекуване", подчерта професорът по физикохимия Николай Денков.

Проф. Денков коментира с вълнение мястото си сред най-големите в света в престижната класация на Стандфорския университет.

"Най-много се гордея с това, че успяхме да покажем, че в България може да се прави наука на световно ниво. Това е най-вдъхновяващото за хората, които идват след нас, за да знаят, че няма нужда да имигрират, няма нужда да ходят в чужбина. Да знаят, че има условия в България, за да направят нещо, което да бъде световно признато. Това е нещото, което най-много ме радва в тази класация", сподели проф. Денков.

В класацията друг българин изпреварва нобелови лауреати. Това е професор Николай Витанов от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Всъщност преобладават имената на български учени с разработки в областта на химията и физиката.

"Тези две науки имат сериозни традиции в България, по времето на комунистическия режим те не бяха засегнати", обясни проф. Витанов.

"При нас винаги състезанието е било, ако има научно състезание, с най-добрите в света", отбеляза проф. Денков.

За място сред най-добрите в света състезанието продължават и новите ни надежди като д-р Диана Чолакова от факултета по химия и фармация в Софийския университет, която печели първото си международно отличие още като студент, а сега работи върху малките капчици, които са навсякъде около нас.

"Ние знаем, че като отидем на конференции тези професори, които са наши учители, са оценени и всъщност на най-топ нивото, друг е въпросът дали това се знае от цялата българска общественост", коментира д-р Чолакова.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Златимир Петров и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В текста по-долу *** да се чете като diarrhea!
12
2
 
0
 
! Отговори
До анонимен 21 преди 3 години
Това за съюзниците надали има някой българин да не го знае, умни. И да не псува по този повод! Въпреки това, немците са изгонили българските студенти, дядо ми и баба ми, в частност. Ако не рипаше толкова, щеше да забележиш, че съм писал, че дядо ми е имал И НЕМСКИ орден. Документът е подписан от Генерал-фелдмаршал Мантойфел, командващ войските на Южния фронт. Не саморъчно, а с печат, 1:1 като този в Уикито. По-добре е да премълчиш, въпреки напиращия словесен ***, отколкото да станеш за резил!
11
2
 
3
 
! Отговори
Глад преди 3 години
Половината от тези капацитети, които не са намерили своята реализация в чужбина днес гладуват в България и умират, като "коне без история".
10
0
 
5
 
! Отговори
@ к.14 преди 3 години
Зависи какъв е ВУЗа. Бившият Педагогически институт , сега ЮЗУ, от десетилетия произвежда юристи - там завършиха Право механизаторът, бивш лидер на РЗС, бившият лидер на ДПС и учител Л.Местан, Каракачанов - Международно Право. Сегашният гл.прокурор е решил на стари години там да става свободен докторант и да получи научното звание Д-р. Бургаският свободен университет пък бълва едновременно юристи - бивша негова възпитаничка беше зам.министър на МП и инженери. Перник правеше архитекти...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че физици и химици ще бъдат сред най-кадърните учени в света, кои други! Смятате ли, че такива ще станат пожарникари, икУНУмиЗДи от бившия ВИИ "Карл Маркс", милиционери, завършили Право във Висшата милиционерска школа, лекари, завършили медицина и станали джипита , философи, политолози и социолози?! Та те са за вътрешна употреба - кой премиер - единствен в света пожарникар, кой вицепремиер или със завършен колеж по туризъм - министър на социалните грижи и така нататИка.
8
0
 
3
 
! Отговори
10 до 11 преди 3 години
Стори ми се много умен - не правиш правописни грешки като повечето тук. А дядо ми не е главанак, а побойник - набил е Владо Черноземски, защото се е въртял наоколо и подслушвал. Той не е успял да завърши в Берлин, а баба ми - в Лайпциг, защото започнала ПСВ, а фрицовете не вярвали на славяни. Но има немски орден, освен двата български "За храбрость". Бил се е на Червената стена. Не се закачай с паметта на дядо ми!Знам много добре какви некадърници имаше в БАН. Много, но по-малко от другаде.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Забрави тройкаджиитеАз съм син на АБПФК и само аз и внук на царски учен, добър мой приятел, имахме отличен на приемния по ХХХХ. Не съм ползвал параграф 11, б! И познавам много такива. Станаха световноизвестни учени, един е в списъка на 25-те. Друг нахълта в Nature и остана там. Един десетилетия беше вицепрезидент на ОЯИ в Дубна и участваше в синтеза на нови трансуранови.Ти кой си?Не питам за име, а бил ли си някога за миг в науката? Как си в Citation Index? Или и там комунистите ти пречат?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбърнахтеЛиВнимание?Главанак, с това "Не са хрантутници от БАН, които са зачислени на заплата в институти на БАН, но си запълват времето, като четат остарели лекции в разни филиали на университети в страната." много се изложи! Какво ще кажеш за мързеливците от университетите, които предъвкват стари лекции години наред и също са зачислени на заплата? Защо ми пращаха години наред студенти да им водя практикума, а всъщност да им попълвам оскъдните знания? Защо им водих дипломанти? ***!
5
1
 
1
 
! Отговори
Светлинен преди 3 години
Само че търтея им дава само 800лв на месец.
4
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Феодални старци ли са,или нещо по-свежо?
3
0
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Защо лъжете? Аз си направих труда да проверя и разбрах че класацията е направена на база търсачката на Google - колко пъти Google намира съответно име. По тази причина в същата класация челни места заемат и 1492-*** индийци, а индийците са, както е известно, световни лидери в науката.
2
3
 
13
 
! Отговори
човек с памет преди 3 години
Не знам как по времв на комунистическият режим били запазени, ама аз съм стар вечв с единият крак в гроба, но помня, че всъщност точно комунистическият режим даде тласък на науката и образованието и произведе най висок процент от висококвалифицирани и уважавани по света учени и огромна емигрантска учена маса...Явно новата история е да се променят нещата според призмата.на демагозите ама аз съм стар побелял и помъдрял...., но не мога да не отговоря когато истината бива изопачена или изкривена
1
2
 
19
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
браво на БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ