Гордост! Българи сред най-добрите световни учени

Преобладават имена на родни експерти в областите на физиката и химията
28

Български учени с разработки в областта на физиката и химията, са преобладаващата част от отличените в престижната класация на Стандфордския университет. Сред най-големите умове в света са отличени 50 българи.

Машина за разсейване на рентгенови лъчи ползват само на няколко места в Европа. Едно от тях е Факултетът по химия и фармация на Софийския университет Свети "Климент Охридски". И докато преди на нашите учени се налагало да ползват услугите на колеги в чужбина за разработките си, то в момента всичко се случва тук и сега - в България.

Още по темата
"По отношение на изследванията, ние се занимаваме с така наречените дисперсни системи. Това са малки частички с нанометрови размери. Не можем да ги видим с око, само с микроскопи. Те се използват във фармацията, в козметиката. Едни от изследванията ни през последните години са да получим такива малки частички, да ги напълним с такива лекарствени вещества, и след това те могат да се използват за доставяне на лекарствените молекули в съответните органи за лекуване", подчерта професорът по физикохимия Николай Денков.

Проф. Денков коментира с вълнение мястото си сред най-големите в света в престижната класация на Стандфорския университет.

"Най-много се гордея с това, че успяхме да покажем, че в България може да се прави наука на световно ниво. Това е най-вдъхновяващото за хората, които идват след нас, за да знаят, че няма нужда да имигрират, няма нужда да ходят в чужбина. Да знаят, че има условия в България, за да направят нещо, което да бъде световно признато. Това е нещото, което най-много ме радва в тази класация", сподели проф. Денков.

В класацията друг българин изпреварва нобелови лауреати. Това е професор Николай Витанов от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Всъщност преобладават имената на български учени с разработки в областта на химията и физиката.

"Тези две науки имат сериозни традиции в България, по времето на комунистическия режим те не бяха засегнати", обясни проф. Витанов.

"При нас винаги състезанието е било, ако има научно състезание, с най-добрите в света", отбеляза проф. Денков.

За място сред най-добрите в света състезанието продължават и новите ни надежди като д-р Диана Чолакова от факултета по химия и фармация в Софийския университет, която печели първото си международно отличие още като студент, а сега работи върху малките капчици, които са навсякъде около нас.

"Ние знаем, че като отидем на конференции тези професори, които са наши учители, са оценени и всъщност на най-топ нивото, друг е въпросът дали това се знае от цялата българска общественост", коментира д-р Чолакова.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Златимир Петров и телевизия Bulgaria ON AIR


28
Още от Наука
Българка проектира космически град на Марс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В текста по-долу *** да се чете като diarrhea!
26
2
 
0
 
! Отговори
До анонимен 21 преди 2 седмици
Това за съюзниците надали има някой българин да не го знае, умни. И да не псува по този повод! Въпреки това, немците са изгонили българските студенти, дядо ми и баба ми, в частност. Ако не рипаше толкова, щеше да забележиш, че съм писал, че дядо ми е имал И НЕМСКИ орден. Документът е подписан от Генерал-фелдмаршал Мантойфел, командващ войските на Южния фронт. Не саморъчно, а с печат, 1:1 като този в Уикито. По-добре е да премълчиш, въпреки напиращия словесен ***, отколкото да станеш за резил!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 20

Как шии на френкис бря! На булгарски е написано!
И благодара на чоловека, че им каза какей рабутата, ЗА ДА ЗНАЯТ И ДА МАЛЧЪТ!
24
2
 
3
 
! Отговори
Глад преди 2 седмици
Половината от тези капацитети, които не са намерили своята реализация в чужбина днес гладуват в България и умират, като "коне без история".
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
№ 20 на кого за какво благодари и то на френски?!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аеее! Товя го знам! Свири на кларинет в един оркестър! Мнооо яки кючеци перат! ДОбре е д азнаем, че има и музиканти сред учените!
АЙДЯ! НАЗДРАИИИИ!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През Първата световна война България и Германия са съюзници, но в БАН изглежда все още не са установили този исторически факт и си мислят, че по онова време германците нямат доверие на българите. И причисляват българите към славяните.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 10 до 11

Мерси!
19
0
 
14
 
! Отговори
Имаме над 50 ВУЗ-а преди 2 седмици
До @ к.14

Поне 2/3 от тези ВУЗ са излишни, създадени за да осигуряват допълнителен доход на някои.Нека създават колкото щат учебни заведения, но онези от тях, които са частни, да се издържат сами.От къде накъде ще доят субсидии от бюджета? Който ще, да се записва да учи там.После да си търси работа с дипломата и със знанията, които ще получи.
Всеки пълнолетен човек сам отговаря за съдбата си. Всеки родител, който плаща такси за да следва детето му, да преценява къде и за какво си дава парите!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И шопите, и главанаците са етнографски групи. Но кой да им каже това на гениите
от БАН, които спорят по-долу? Единият настоящ БАН-аджия, другият бивш.
Ние сме длъжни да им осигурим заплатите ...
17
0
 
5
 
! Отговори
@ к.14 преди 2 седмици
Зависи какъв е ВУЗа. Бившият Педагогически институт , сега ЮЗУ, от десетилетия произвежда юристи - там завършиха Право механизаторът, бивш лидер на РЗС, бившият лидер на ДПС и учител Л.Местан, Каракачанов - Международно Право. Сегашният гл.прокурор е решил на стари години там да става свободен докторант и да получи научното звание Д-р. Бургаският свободен университет пък бълва едновременно юристи - бивша негова възпитаничка беше зам.министър на МП и инженери. Перник правеше архитекти...
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че физици и химици ще бъдат сред най-кадърните учени в света, кои други! Смятате ли, че такива ще станат пожарникари, икУНУмиЗДи от бившия ВИИ "Карл Маркс", милиционери, завършили Право във Висшата милиционерска школа, лекари, завършили медицина и станали джипита , философи, политолози и социолози?! Та те са за вътрешна употреба - кой премиер - единствен в света пожарникар, кой вицепремиер или със завършен колеж по туризъм - министър на социалните грижи и така нататИка.
15
0
 
3
 
! Отговори
10 до 11 преди 2 седмици
Стори ми се много умен - не правиш правописни грешки като повечето тук. А дядо ми не е главанак, а побойник - набил е Владо Черноземски, защото се е въртял наоколо и подслушвал. Той не е успял да завърши в Берлин, а баба ми - в Лайпциг, защото започнала ПСВ, а фрицовете не вярвали на славяни. Но има немски орден, освен двата български "За храбрость". Бил се е на Червената стена. Не се закачай с паметта на дядо ми!
Знам много добре какви некадърници имаше в БАН. Много, но по-малко от другаде.
14
1
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 2 седмици
И научна степен имам, и публикации, които се цитират.
Но основната ми работа е в бизнеса. Продължавам обаче да се интересувам от материята, с която исках да се занимавам цял живот.Като видях какво се върши в института, в който попаднах, отвратих се и се махнах.Костваше ми разправии вкъщи, но и до днес се потрисам, като си спомня на какви безобразия бях свидетел.
Продължавам да настоявам науката да иде към университетите и само там да се правят докторантури. Там по-трудно ще подхлъзнат отличник.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Забрави тройкаджиите
Аз съм син на АБПФК и само аз и внук на царски учен, добър мой приятел, имахме отличен на приемния по ХХХХ. Не съм ползвал параграф 11, б! И познавам много такива. Станаха световноизвестни учени, един е в списъка на 25-те. Друг нахълта в Nature и остана там. Един десетилетия беше вицепрезидент на ОЯИ в Дубна и участваше в синтеза на нови трансуранови.
Ти кой си?Не питам за име, а бил ли си някога за миг в науката? Как си в Citation Index? Или и там комунистите ти пречат?
12
1
 
2
 
! Отговори
Пак до 10 преди 2 седмици
Независимо дали се стараят всяка година да актуализират лекциите си, преподавателите във ВУЗ все пак правят нещо, преподават и водят упражнения
и с това заслужават заплатите си.
Ти наистина ли не знаеш как се мързелува в БАН, как някои хора години наред не правят нищо или почти нищо, но са на заплата? И как вечните лектори си взимат заплатите от БАН като полагаеми им се социални помощи, но си запълват времето като обикалят страната да четат лекции тук и там. Бях на 24 г., ужасих се от видяното.
11
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 2 седмици
Дядо ти е главанак (ако изобщо знаеш какво означава това).
Аз съм си чист шоп, но предците ми още в края на 19-и век са били вече висшисти. Баща ми и дядо ми бяха университетски преподаватели, но аз се полъгах да започна работа в БАН, видях какво представлява и напуснах.Не си мисли, че човек непременно трябва да работи в БАН, за да се занимава с наука.
Недоучени студенти е имало винаги.Но ти наистина ли нямаш представа колко от "учените" в БАН не правят друго, освен да четат лекции в провинцията
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ОбърнахтеЛиВнимание?
Главанак, с това "Не са хрантутници от БАН, които са зачислени на заплата в институти на БАН, но си запълват времето, като четат остарели лекции в разни филиали на университети в страната." много се изложи! Какво ще кажеш за мързеливците от университетите, които предъвкват стари лекции години наред и също са зачислени на заплата? Защо ми пращаха години наред студенти да им водя практикума, а всъщност да им попълвам оскъдните знания? Защо им водих дипломанти? ***!
9
2
 
6
 
! Отговори
Забрави тройкаджиите преди 2 седмици
До човек с памет

Имаш значи памет, но не си спомняш, че когато хората подаваха документи да кандидатстват за аспирантура преди 1990 г., задължително партийното бюро на съответния институт се произнасяше дали човекът е надежден. Не помниш ли на колко младежи подложиха динена *** по този начин?
Не помниш ли, че 50% от местата за новоприети студенти бяха за деца на АБПФК, над 25 % за тройкаджии от малцинствата и от изоставащите окръзи и поне 20% за деца на служители от МВР?
8
6
 
5
 
! Отговори
ОбърнахтеЛиВнимание? преди 2 седмици
Хората, чиито имена са споменати в текста са УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, което не им пречи да се занимават с научно-изследователска работа и да жънат успехи.
Не са хрантутници от БАН, които са зачислени на заплата в институти на БАН,
но си запълват времето, като четат остарели лекции в разни филиали на университети в страната. Имитират работа в института си, само при условие, че някой е осигурил допълнително финансиране уж разработват проект.