Гейтс застана зад проект за затъмняване на слънцето, но какво може да се обърка?

Той има за цел да се справи с глобалното затопляне, но рисковете са големи
18 яну 2021 16:06, Нели Христова
418
Гейтс застана зад проект за затъмняване на слънцето, но какво може да се обърка?
Снимка: БГНЕС

За да помогне в битката за спасяването на Земята, милиардерът Бил Гейтс реши да финансира проект за затъмняване на слънцето. Технологията ще има за цел да отразява повече слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект.

Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), разработван от учени на Харвард, ще разпръсне нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата - аерозол, отразяващ слънцето, който може да компенсира ефектите от глобалното затопляне, съобщава сп. Forbes.

Но подобни разработки са в застой от години, тъй като не всички учени са убедени в ефикасността на слънчевата геоинженери. Според критиците подобни технологии крият непредсказуеми рискове, включително екстремни промени в метеорологичните модели, които не са различни от тенденциите на затопляне, на които вече сме свидетели.

Природозащитниците също се опасяват, че подобен начин за спасяване на живота на Земята ще бъде третиран като зелена светлина за продължаване на излъчването на големи емисии на парникови газове с малко или никакви промени в настоящите модели на потребление и производство.

Първата стъпка към SCoPEx ще бъде направена през юни в Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване, високо на 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи. Ако този тест е успешен, идва следващият етап, в който ще се освободи малко количество CaCO3 в атмосферата.

Дейвид Кийт, професор по приложна физика и публична политика в Харвардския университет, признава, че в  геоинженерството има "много реални опасения". В момента нникой не знае какво ще се случи, докато CaCO3 не бъде освободен в атмосферата и проучен след това.

Кийт и колегите му от SCoPEx публикуват доклад през 2017 г., в който се предполага, че прахът може действително да възстанови озоновия слой, като реагира с озоноразрушаващи молекули "По-нататъшните изследвания на този и подобни методи могат да доведат до намаляване на рисковете и подобрена ефикасност на методите за слънчево геоинженерство", пишат авторите на статията.

Точното количество CaCO3, което е необходимо за охлаждане на планетата, е неизвестно и учените от SCoPEx също не могат да потвърдят дали това е най-добрият аерозол в стратосферата за тази цел. Ранните изследвания показват, че веществото има "почти идеални оптични свойства", които биха му позволили да абсорбира далеч по-малко радиация, отколкото сулфатните аерозоли, причинявайки значително по-малко нагряване в стратосферата.

Това е целта на експеримента: след като бъде освободено безопасно, експериментално количество CaCO3, балонът ще прелети през него, вземайки проби от атмосферните реакции и записвайки получената динамика. Франк Кеутч, главният изследовател на проекта, не знае до какво ще доведат резултатите. Перфектният аерозол изобщо не би трябвало незабавно да се намеси в стратосферната химия. "Единственото нещо, което би направил, е да разпръсне максимално слънчева светлина и следователно да охлади планетата."

Привържениците на геоинженерството използват за пример глобалните охлаждащи ефекти на вулканичните изригвания, които са резултат от сярната пепел в атмосферата. Изригването на планината Тамбора през 1815 г. в Индонезия води до "годината без лято", докато изригването на планината Пинатубо във Филипините през 1991 г. понижава средните глобални температури с 0,5 ° С. Умишленото въвеждане на подобни частици може потенциално да противодейства на емисиите на парникови газове в продължение на десетилетия.

Доклад на Междуправителствената комисия по климатичните промени предполага, че процедурата SCoPEx може да понижи глобалните температури с пълни 1,5 ° C за не повече от 1 до 10 милиарда долара годишно. Но високата сума изисква и богати спонсори, където се намесва и името на Бил Гейтс.

И все пак - тези понижения на температурата носят и сериозни рискове. Ниските температури през 1815 г. водят до неуспешни посеви и глад в много държави. Британски учени посочиха стратосферните аерозоли от вулканични изригвания в Аляска и Мексико като потенциална причина за суша в африканския регион Сахел. Голямото нарушаване на глобалния климат може да доведе до непредвидени последици, които да се отразят негативно на силно населени региони и да предизвика бижанска криза.

Дейвид Кийт предлага създаването на "пул от рискове", който да компенсира по-малките страни за допълнителни щети, причинени от подобни тестове, но компенсацията може и да не е достатъчно утешителна за онези, чиято земя е станала необитаема.

САЩ, Бразилия и Саудитска Арабия блокираха оценката на ООН за глобалните планове за геоинженеринг за 2019 г. Ще трябва да се свика и нов международен съвет, за да се оценят рисковете, победителите и загубилите от всеки такъв експеримент и как най-добре да се процедира, като се имат предвид всички фактори.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До наивниците - Путин е същия като Гейтс и останалите милиардери. Ако си мислите, че евреина Путин е някакъв месия, то ви предстои доста грубо събуждане.
286
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психопатите сатанисти продължават войната си срещу човечеството.Въпросът е докога ще ги търпим.
285
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и след 20г. плащаме за слънце сметка като на енергото:)))
284
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя трябва да го затворят с усмирителна риза
283
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
алчноста на краварите винаги е била безкрайнакакто и наглоста имщо ли нямаха граница с хитлер щеше да ги вкара в пътя за месеци
282
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е от "партията" на сорос и байдън, новите "нормални".
281
0
 
18
 
! Отговори
Ч преди 3 години
Абе този няма ли кой да го спре????*** долен.
280
0
 
14
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
Мда, Матрицата ако сте гледали... Явно следваме Сценария. А Бил е нацист, то е ясно...
279
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЕГА Е САМО НА 65 И Е ПЪЛНО КУКУКАКВО ЛИ НИ ЧАКА СЛЕД 10 ГОДИНИ КОГАТО НАПЪЛНО ЩЕ Е БАЙДЪНЯСАЛ
278
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ИМА НЕЩО НАЛУДНИЧАВО В ПОГЛЕДА МУ!!!БИЛ КАЗВА, ЧЕ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕДУЦИРАНО! И СЕРИОЗНО СЕ Е ЗАЕЛ ДА ИЗПЪЛНИ ТАЗИ ЗАДАЧА :D-------------И АЗ СЪМ ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ НО ДА СТАНЕ БЪРЗО БЕЗ ДА СЕ МЪЧИ!!А ПРИ БИЛ ВСЕ МЪЧЕНИЕ СЛЕД МЪЧЕНИЕ! ВИРУС, ВАКСИНА, ОТРАВЯНЕ НА ВЪЗДУХА И ПИТЕЙНАТА ВОДА!БИЛ Е ХИТЪР ТОЙ СИ ПЪЛНИ БАСЕЙНА СЪС СПЕЦИАЛНО ПОРЪЧАНА ИЗВОРНА ВОДА И ПИЕ САМО ТАКАВА КАТО Я МИНАВА ПРЕЗ УРЕД ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДАТА!
277
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Рестартът на света в действие....Помнете сегашния с добро - той си отива. Четете Шваб !
276
0
 
25
 
! Отговори
Абе преди 3 години
тоя не може ли като другите богаташи да си хване две блондинки да му изхарчат парите и да се приключи. На света му писна да го поправя.
275
0
 
28
 
! Отговори
Мария преди 3 години
А кой ще ни спасява от този велик мозък?
274
0
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Абе то и Матрицата започва, когато хората затъмняват слънцето...
273
12
 
4
 
! Отговори
Bulgaria преди 3 години
До СТРАНДЖАТАТова е разликата мжду неукия профан като теб и един визионер като него! Но няма как да го разбереш, друга цивилиация си, на глъмарите 90%
272
4
 
3
 
! Отговори
Ели преди 3 години
преди десет години германският институт МАКС ПЛАНК заявиха, че по изследвани скалиса установили ,че от преди 7000 години до сега слънцето никога не е било толкова силно както днес, вече това съобщение не се появиможе би това ще спаси земята или по скоро човечеството ,то на планетата и е все едно
271
0
 
24
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Напомня на нещо гадно! Имаше една интересна книжка, "Денят на трифидите" на един голям английски фантаст. Всеки ден си давам сметка за визионерството на някои писатели. Открийте приликите!
270
3
 
38
 
! Отговори
В преди 3 години
На тоя гнусен шибанякк няма ли кой да му откъсне главата и да я забие на кол...Кой им дава на тея право да се мислят за богове,слънцето щял да затъмнява.....Война трябва докато не се изтребят и последните евреи от тая земя...Ако ги няма *** като тоя на земята ще има само мир и благополучие...
269
0
 
14
 
! Отговори
varg преди 3 години
Ела ми затъмни дедовия Бил ГЕЙтс
268
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да се предприемат мерки за намаляване на замърсяванията, тръгнали да търсят как да сложат преграда на слънчевата енергия!По голяма тъпотия от това няма на къде.Ами ползвайте тая енергия бе, велики програмисти!Вместо да опушвате света с изгорели газове. Впрочем резултата от цятата тая тъпня ще е, че накрая ще се удушим в собствените си вредни емисии, защото технологията им е все едно да запалиш колата в затворения гараж, щото да не ти пуши на двора...