Учени: Билков препарат бори COVID стотици пъти по-ефективно

Те потвърдиха обещаващо лечение от лекарството тапсигаргин
3 фев 2021 22:30,
18
Учени: Билков препарат бори COVID стотици пъти по-ефективно
Снимка: БГНЕС

Учени от Великобритания и Китай потвърдиха в лабораторни изследвания обещаващо лечение на COVID-19 от съществуващо лекарство - тапсигаргин. Резултатите показаха не само, че той действа стотици пъти по-ефективно от другите антивирусни агенти, но и че е в състояние да лекува сложни инфекции като коронавирус и грип. Данните за изследването са публикувани в списание Viruses, съобщи DarikNews.

Британски изследователи от Университета в Нотингам, Агенцията за здравето на животните и растенията и Института за здраве на животните "Пирбрайт", заедно с колеги от Китайския земеделски университет, установиха, че широкоспектърното антивирусно лекарство тапсигаргин, е ефективно срещу новия коронавирус.

Досега беше известно, че този билков препарат в малки дози активира вроден антивирусен имунен отговор срещу три основни типа човешки респираторни вируси: "студени" коронавируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) и грип А.

Като се има предвид, че острите респираторни вирусни инфекции, причинени от различни вируси, често са клинично неразличими по своите прояви, както и вероятността от комбиниран ефект на няколко вируса, особено през периодите на тяхното сезонно активиране, авторите смятат тапсигаргин за много обещаващ за борба с разпространението на инфекции, включително по време на бъдещи вълни на пандемията.

Резултатите от лабораторни изследвания върху клетъчни култури и животни показват, че тапсигаргинът е ефективен както като профилактично средство, така и по време на активна инфекция. Той предотвратява вирусната репликация в клетките най-малко 48 часа след еднократна експозиция.

Авторите отбелязват, че лекарството е удобно за употреба - то е стабилно в киселата среда на стомаха и следователно може да се приема през устата. Безопасността на лекарството е проверена при тестване на лекарствена терапия за рак на простатата. Фактите за развитието на резистентност към тапсигаргин при вируси също са неизвестни.

Лекарството изпъква и с друго голямо предимство - изследователите обмислят възможността за приемането му както от хора, така и от домашни любимци.

"Настоящата пандемия подчертава необходимостта от ефективни антивирусни лекарства за лечение на активни инфекции, както и ваксини за предотвратяване на инфекция", се казва в прессъобщението на Университета в Нотингам. Като се има предвид, че бъдещите пандемии вероятно ще бъдат от животински произход и ще се предават както от животно на човек, така и от човек на животно, следващото поколение антивирусни лекарства като тапсигаргин могат да играят ключова роля в контрола и лечението на възникващи зоонозни вирусни инфекции."

Грипният вирус, новият коронавирус и RSV са глобални патогени, които атакуват както хората, така и животните. Тапсигаргин принадлежи към ново поколение антивирусни лекарства. За разлика от конвенционалните антивирусни лекарства, които са насочени към вируси, той засяга имунната система на гостоприемника и може да се използва за борба със съществуващи и бъдещи човешки и животински вируси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Къв Ивермектин ве бунак, лекарство против паразито няма никакво действие нито против вируса, нито като симптоматично лечение. Стига с глупостите, нито малария, нито въшките нито туберкулозата ... нямат ефект срещу вирусите. Имунна система и това е за момента, другото са ваксини за определени вируси, но ваксината не пази, тя просто предизвиква имунен отговор, така че пак е имунната система. Аналог на антибиотика при бактериално лечение, за вирусите до момента не е създаден.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия учени х *** ли имат в устата, че че така и не излязоха та да кажат , че всеки трябва да изпие по две дози Ивермектин и да се преключва с всичко. За вас журналистите също се отнася!
15
4
 
9
 
! Отговори
Пак мошеничества!? преди 3 години
Единствено водата от чешмичката над нашето село мори вируса, идвайте и се лекувайте.
14
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Отровен морков...Има над 40 натурални съединения с потенциални възможности срещу Ковид ( и респираторни вируси ) Някой от тях са лесно достъпни в България
13
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОЙТО ПЛЮЕ ПО БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО СРЕЩУ ВИРУСИ ЗНАЧИ ИМА ОЩЕ МНОГО ДА УЧИ ЗА БИЛКИТЕ И ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ!!КОТЕШКАТА СТЪПКА Е ИМУНОСТИМУЛАТОРЧЕРВЕНАТА ХВОЙНА Е ПОБЕДИЛА БУБОННАТА ЧУМА--------------ЕДИН ПРЪДЛИВ СОК ОТ АЛОЕ Е С ДОКАЗАНО ПЛЮС ДЕЙСТВИЕ СПРЯМО ВИРУСИ!ЧЕСАНА И ЛУКА НЕ СА ДОСТАТЪЧНО СИЛНИ СРЕЩУ КОВ НО И ТЕ ПОМАГАТ!!!-----------БИЛКИТЕ СА ВИД ХРАНА!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 мг- 470 лв.
11
3
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Тапсията е отровно растение. Трябва много да се внимава с дозата. И не, не е безвредно.
10
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Билков препарат срещу Сложни инфекции грип корона вируси, голяма лъжа
9
1
 
12
 
! Отговори
До Валерия Белчевска преди 3 години
Преди да публикуваш нещо, което касае здравето на всички нас, моля да прочетеш от източника за какво става дума и после да твърдиш, че ... - виж си заглавието. Това явно не си го прочела, или не си могла да го разбереш. Цитирам от сайта на списанието: In most cases this is a single-blind assessment with at least two independent reviewers, followed by a final acceptance/rejection decision by the Editor-in-Chief... Всеки може да си прави изводите. А Валерия да не заблуждава хората. Аман от вещери.
8
3
 
5
 
! Отговори
Teo преди 3 години
"Широко разпространен", "На билкова основа", "От ново поколение", "Подходящ за домашни любимци". Сещам се за един филм - нашия герой продаваше виагра и казваше - трябва да се направи реклама и на бебетата и на кучетата да я продаваме! И тук усещам същия замисъл!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност има и много други, но никой не търси. Иначе как ще продадат милиардите ваксини, които поръчах? А и няма да могат да налагат локдаун, това одобрен им хареса много. По удобно е да плашиш хората, а като знаят, че има достъпно лекарство, това няма как да стане
6
7
 
4
 
! Отговори
Алкохоли г преди 3 години
Табсигаргарин .?.С абсент. Убива 99 от вирусите .с пациентите.Наздраве.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пyтaкa с МустакаОтзад е една дума,***.
4
0
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Китайците, които работят в Британия. Не са никак малко, повярвай. Но друго имам предвид под сегашното им участие.
3
1
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Да предположа ли точно какво е участието на великата британия ?
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там трябва да се средотоат усилия не само с ваксините, които към момента не са много обнадеждаващи.
1
1
 
24
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
А бе , няма ли други учени , освен британските ?!