От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери
23 фев 2021 07:00,
184
От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс
Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
8
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До ЧебурашкаОт време на време чета руския форум Новости Космонавтики и там не секват подигравките с Рогозин и батута му, "Ангара", която излезе твърде скъпа, за да е от полза, великият космодрум "Восточни", който никой не ползва... Хората основно се интересуват от SpaceX, мисиите на НАСА, Китай и други. Путин и придворният му шут, журналистът Рогозин, съсипаха космическата индустрия на Русия.Никой не отрича миналите успехи, но годината е 2021. Те и римляните бяха голяма работа през 130-та...
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия шпионира американската лунна програма Артемис с цел да разбере къде ще е американската лунна база. Информацията е критично важна за Роскосмос за да може руската лунна база да бъде построена в съседство. Това ще осигури руските космонавти с храна, вода, въздух и тоалетна когато се поломят руските системи за животообезпечение както се случи вече на МКС.
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия отвръща на удара. Спешно ще построи канализация в 10 руски града. Хак да им е на американците.
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета коментарите и се кефя как русофилите се пържат в собствен сос.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как 2.5 милиарда долара дадени за тази мисия на Марс зачеркнаха 25 милиарда долара похарчени от Русия за последните 10 години за пропагнда, агитация и демагогия за превъзходството на така наречения руски свят.
117
2
 
4
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До До 118 и 115Абе глупинатор, приземяването е автоматично и в контролната зала отчитат стъпките. Да не мислиш че Джони с бързия и златен пръст стои и чака милисекундата, в която да запали двигателите за да не се разбие в повърхността? Цялото видео от контролната зала беше излъчено на живо и го има в Интернет и сигурно 100 пъти казаха, че всичко, което наблюдават вече се е случило. А руските сонди са ги приземявали с хиперсветлинна руска технология за комуникация в реално време, нали?
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реномето ... може да се е сринало, но хората го направиха до Марс и това е само началото на програмата. Реномето се срина само за мишлетата от мазето.Неразумно и необосновано е да се подготвяш за екстремни условия които може да настъпят един път на сто години, а може и да не настъпят.
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като в началото на годината в Япония цената на СПГ достигна рекордните $1200 за 1000м3, а преди десетина дни газовите цени в Оклахома подскочиха до $17,7 хиляди за 1000м3 и се установиха на $13,3 хиляди за 1000м3 /съгласно твърдението на водещия кореспондент на Bloomberg по енергетика Жавие Блас/, оскъпяването в енергетическия сектор е все по-близо.А умните *** вчера за пореден път поискаха да накажат Русия със санкции.
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приземяването на апарат на Марс 50 години след като руснаците го направиха през 70те години на миналия век е голям успех на САЩ, но русофилите са прости и вместо да се преклонят пред успехите на САЩ, те завиждат и злобеят.
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пореден фалстарт на SpaceX, "Starship" се взиви при кацанеKорабът успя да прекара 6 минути и 26 секунди във въздуха
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите изживяват много тежко всички американски успехи. Злоба и съскане заради пълната несъстоятелност и безпомощност на руските им ментори да се мерят със САЩ за каквото и да е. Установено е че такива американски успехи съкращават живота на русофилите повече от коронавируса.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обемът на изнесените през 2020 г. от Русия стоки, несвързани с полезните изкопаеми и енергоносителите, отбеляза трети пореден рекорд за трета поредна година. Миналата година Русия произведе и изнесе стоки на обща стойност $161.3 млрд. Основни съставляващи на този износ са металопродукция /20.8%/, продукция на машиностроенето /17.7%/, хранителни продукти /17.3%/, стоки на химическата промишленост /16%/. Производството на риба и морепродукти за 4 години се увеличи с 600%.
110
3
 
6
 
! Отговори
До 118 и 115 преди 3 години
От "Прочети внимателно"Разликата била 11, а не 30 мин. Е и? Простете ми, ако фактологията е толкова важна за вас в този случай. Но това не променя факта, че има закъснение на сигнала, което определено пречи на контролирането на такъв "космически апарат".Това не ти е дрон да го управляваш с наземен контрол. Това всичкото трябва да е станало въз основа на някакви невъзможни изчисления. И как при невъзможност запряко пилотиране не е изгорял в атмоферата?Вярвайте в Холивуд и носете маски!
109
4
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 3 години
В Москва не беше екстремна ситуация. Ако ежегодно температурите падат до -10 , едни -16 не са голяма разлика защото там животът и веригите са организирани според условията. Докато това в Тексас се случва можеби един път на сто години или повече.Елементарно Ватсон! Сега понял?
108
6
 
2
 
! Отговори
Реномето се срина преди 3 години
"Нещо ... не разбрах"=================Говорим за велика държава, световен полицай. Показва кацане на марсоход, но допуска допотопни страдания на собствения си народ, поради студ от -8Ц, -12Ц. Това е все едно олимпийски шампион по скок на височина да отвори вратата на мазата, да види малко мишле и да избяга с писъци от стах. Реномето се срина.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 110отивай да се пенсионираш в Русия ве като е толкоз хубааво, кво правиш в България още? Аре маршА между другото какво става с визите за САЩ, мога ли да ида в САЩ вместо в Русия да мия американски тоалетни да изкарвам долари. След 32 г. навеждане и целуване на американски *** българите могат ли пътуват без виза за САЩ както гражданите на ЕС в западна Европа, или българите са някаква втора категория членове на ЕС, някакви полyчовеци които служат като депо за евтини черноработници?
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНОВие, конспираторите, винаги се мислите за по-умни като виждате очевидни неща, които ние овцете не може да видим. Никога не ви минава през ума, че истината може да е по-сложната, отколокото е "очевидно".Видеото е монтаж - синхронизирали са кадрите от апарата с кадрите от контролната зала за повече яснота и ефект.Ако го гледаш още 100 пъти, сигурно ще забележи и други "очевидни пропуски" - достатъчно, за да напишеш книга за конспирациятна "Пърсивиърънс".
105
3
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 3 години
отивай да се пенсионираш в Русия ве като е толкоз хубааво, кво правиш в България още? Аре марш
104
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, горд съм че България и САЩ са партньори, плача, плача от умиление пред тези кадри!
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО1во - вземи наистина прочети, та да не се излагаш. 2ро - закъснението при тази конкретна мисия (кацането) е около 11 мин, а не 30. 3то - как да знаят хората на земята дали кацането е успешно преди сигнала да е достигнал до тях?!? Радват се, когато гледат кацането, защото тогава РАЗБИРАТ, че 11 мин по-рано то е било успешно...До 104Баш за първи клас си си... роувърът носи апарат, който да произвежда кислород в малки затоворени пространства, а не да тераформира атмосфера