От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери
23 фев 2021 07:00,
184
От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс
Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До само БСП (БКП) Поправка : да се чете ".... до 1945 г. ..."
81
1
 
5
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До АнонименДа де. Или тролиш, или държиш да си останеш ***, вместо да научиш нещо. Предложения за сонди на Венера е имало, но са били отхвърлени, защото и те са били от типа "приземяваме го и правим каквото можем за няколко часа". НАСА разполага с ограничен бюджет и комисия от учени решава кое е ценно да се върши и кое не. Неща от сорта на "Да се покажем колко сме велики" не влизат сред целите, макар че на теб може да ти изглежда така заради контраста с руските възможности. Комлекси са това.
80
3
 
5
 
! Отговори
само БСП (БКП) преди 3 години
Колкото повече русофилски хейтъри плюят запада и огромните му възможности (а за тази цел пак ползват западни и щатски технологии - компютри, уиндоус, нет ...) , толкова по големи и полезни за света стават техните постижения ! А каквото свястно нещо като подаръци помощ получаваше СССР от Запада и САЩ - БЕШЕ ДО 1995 г. От там нататък всичко друго е крадено ! Убедих се че в България съществува най- голямата партия "Има такъв *** народ !
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поради кризата с бездомните, която властите в Калифорния отдавна не са в състояние да разрешат, и които ползват улицата като тоалетна, градът на екоактивистите Сан Франциско се "дави във фекалии", казва медицинският специалист д-р Марк Сийгъл за Fox News:. Според лекаря това е извънредна ситуация, която заплашва с разпространението на коремен тиф, бактериални инфекции и дори чyма.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принц Албер II поиска ваксината "Спутник V" за Монако.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на Съединениете американски щати Джо Байдън заяви наскоро, че в Америка 38 души гладуват. Ами като няма хляб - дай им зрелища, да цъкат по гаджетите и да се дзверат на филмчетата които им пускат.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85Да си ходят там руснаците ама те и там не ходят :) ама виж скоро РосКосмос почна да прави Водка и Одиколон "Поехали" (интересна комбинация сигурно се пие в коктейл) :) та след употребата може и да видят Венера :)
75
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Венера е най-тъпaтa планета, но руснаците са прости и не могат да го проумеят това нещо, затова пратиха преди 50 години апарат на Венера, САЩ и НАСА не се занимават с тъпaтa Венера, да си ходят там руснаците.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Я кажи колко пъти са ходили Руснаците на Венера :) понеже имат едно единствено кажане което не продъжли дълго. Всички други мисии с кацания са провали и останаха само с орбитални такива. Също толкова и успешни мисии имат до Марс. Едно кацане което продължи 15 секунди преди да спре за винаги. Не знам бюджета ли пречи на кривата ракета ама ... фактите са си факти.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПродължавай да се пениш, не ми пречиш, като нямаш аргументи започват личните обиди.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, но руснаците бяха на Венера още през 70те, а американците още не могат да създадат технологии и апаратура да се приземи в суровата атмосфера на Венера.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Не си особено интелигентно създание обаче :)
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, на крива ракета бюджета и пречи, а ти изпиши още две кофи мастило за оправдание колко е тъпa Венера, да си ходят руснаците там, ние американците ще си ходим на Марс.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78Да де, ама те и руснаците не ходят на Венера ... то един беше, видяха за какво става дума и до там. А ако ще говорим за бюджет само да ти кажа, че по времето на Аполо бюджета на НАСА е бил 0.4% от държавния. Днес е 0.04%. Та, да. Бюджета има много голямо значение защото то не е да натвАриш мосвича и да си одиш на селу.
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, на крива ракета бюджета и пречи, а ти изпиши още две кофи мастило за оправдание колко е *** Венера, да си ходят руснаците там, ние американците ще си ходим на Марс.
67
2
 
3
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До АнонименНАСА дори не са имали програма за кацане на Венера.Бюджетът на НАСА не е разтегаем и Марс се счита за по-достъпен и ценен за науката обект. Рекордът на руските сонди "Венера" е два часа живот. На Марс сондите работят години наред. Да направиш нещо, което ще работи години на Венера граничи с невъзможното. Повече пари за по-малко наука с нулеви перспективи - нито хора, нито живот може да има там. Никой нормален не иска да отрежат бюджета за Марс заради тъпата Венера.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 74Да бе направи го... само дето предаването на данни спря след 15 секунди от кацането.
65
1
 
2
 
! Отговори
До Виготура преди 3 години
Съвсем ги оплеска тия Паскали и килоПаскали. *** и се подготви!
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият успех на НАСА - Русия го напрви това преди 50 години!
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално много други могат да отидат на Марс и на Луната, но за Луната има други причини да не ходят. А за Марс е ясно, сега няма гладиатори да пускат роби на лъвовете да гледа народа да се радва, какво остава - Марс, мачове, Гришо, Бритни Спритни и чалга за по изостаналите.