"Ловци на вируси": Учени хващат прилепи, търсят нови щамове на COVID

Търсят причинителя, за да предскажат огнищата на зараза
Обновена: 27 мар 2021 20:37 | 27 мар 2021 19:42, Валерия Белчевска
41
"Ловци на вируси": Учени хващат прилепи, търсят нови щамове на COVID
Снимка: БГНЕС

Изследователи наричат себе си "ловци на вируси". Те са се заели със задачата да уловят хиляди прилепи, за да разработят симулационен модел с надеждата той да помогне на света да избегне пандемия, подобна на COVID-19.

Изследователи, екипирани с фенери и защитни костюми, се надпреварват да разплитат ноктите и крилата на прилепите, уловени в голяма мрежа във филипинската провинция Лагуна, пише "Джерусалем Поуст", цитиран от БГНЕС.

Дребните животни се поставят внимателно в платнени торбички, за да бъдат по-късно извадени, измерени, почистени, регистрирани, да се съберат проби от слюнка и фекалии за анализ, след което да бъдат върнати обратно в природата.

Финансираният от Япония модел ще бъде разработен през следващите три години от университета Лос Банос във Филипините. Учените се надяват с помощта на прилепите да се справят с прогнозирането на динамиката на коронавирус чрез анализиране на фактори като климат, температура и лекота на разпространение върху хората.

"Това, което се опитваме да установим, са други щамове на коронавирус, които имат потенциал да се прехвърлят върху хора", каза екологът Филип Алвиола, който повече от десетилетие изследва вирусите на прилепите.

Ако познаваме самия вирус и знаем, откъде е дошъл, ще знаем как да го изолираме географски, твърди ученият.

Гостоприемници като прилепите обикновено не показват симптоми на патогените, въпреки че те могат да бъдат унищожителни, ако се предадат на хора или други животни.

Смъртоносните вируси, произхождащи от прилепите, включват ебола и други коронавируси като силен остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточен респираторен синдром (MERS).

По-тясното взаимодействие на хората с дивата природа означава, че рискът от предаване на болестта сега е по-висок, смятат учените.

Според тях, когато разполагат с изходни данни за естеството и появата на потенциално зоонозния вирус при прилепите, може да бъдат подсказани и възможни огнища на заразяване.


41
Още от Наука
Обикновената настинка може да ни осигури защита срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ако бях.... преди 2 седмици
Да хванат, който го е разработил и пуснал.... Трябват ловци, но не на вируси!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Губят си времето тези "учени". Тоя вирус е оркестриран отдавна. Всичко върви по план.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре са решили,да ги изследват,че това което се случи е безпрецедентно и зловещо.Остава да забранят незаконната консумация от дивац.те китайци и други примитиви на изток.А гнусните пазари на диви животни кога ще забранят и защо останалия сеят не постави ултиматум?Дори да има съмнение за биологично заразяване от лаборатория ,е видно,че ловят ,убиват и ядат прилепи които могат да разпространяват такива зарази и това е реален факт.
35
0
 
1
 
! Отговори
Жокера преди 3 седмици
Батман е виновен
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма смисъл от трета световна един вирус от лаборатория върши чудесна работа
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31
***!"Мачкаш до пихтия"!Прилепите са полезни,защото се хранят с вредители,вкл.и комари,намаляват популацията на вредители по растенията,а също и опрашват.Това са черните прилепи,които има и у нас.А плодоядните са в Азия,Китай и т.н.Тях ядат китайците и продават по пазари по най примитивен начин,без никаква хигиена!Освен че намаляват популацията им,нарушават екосистемата,,а индустриалното замърсяване на почвата,водите и растенията е под всякаква критика.Това оказва влияние и на прилепите
32
0
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 седмици
Бьркат новият щам
31
3
 
1
 
! Отговори
Лола преди 3 седмици
лов на прилепи нощем. правил съм го като дете. виждаш го, хвърляш шепа пясък перд него. пада, мачкаш до пихтия.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това бе се прави от дбеска, а това се прави от 150 години.
29
0
 
14
 
! Отговори
предположение преди 3 седмици
Според мен, ковид идва от комар, пил кръв от коза болна от малария, след това комарът го изяжда прилеп болен от ковид, след това прилепа го изяжда змия болна от ХИВ позитивна..., и едно Армадило болно от нещо 2021 ва се е изкашлило на Хуавей в лицето, за да си купи Армадилото апъл.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направо ловци на духове.
27
2
 
5
 
! Отговори
Учен преди 3 седмици
Колегите учени започнаха да се гъчат с напъни да ловят прилепи ! Наловили са хиляди и нито един прилеп не е имал Ковид 19 !!! Драги колеги учени, китайските комунисти се из.ср.аха върху целия свят с тази биологична атака и седят и се кикотят, а вие се подгъзвайте да ловите невинните животинки !
26
2
 
8
 
! Отговори
АнатемаКраварЕ преди 3 седмици
Достатъчно е да хванат някой друг агент наСеРеУ-то,на МИ-6 и на МОСАД ,и ще намерят и нови щамове.
25
0
 
4
 
! Отговори
Червено вино преди 3 седмици
Да ви обясня защо азиатците са така хлътнали по прилепите. Има един вид плодови прилепи fruit bats които могат да летят с 3,5 промила алк. в кръвта и вирусите са болкирани от ензимите разграждащи алкохола, които дръпнатите очи нямат. От там тръгна и цялата тази пандемия, защото на пият ракия. И сега жертвите са най-много болни, които не близват никакао пиене.
Това е. Наздраве.
24
2
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
търсят следващата Чума, с която да ви поръсят! Уханската Чума ви е малко!!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който търси намира. Ама да не цъфне някой заразен учен после и историята да се повтори
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 20

Сакън. Прилепите ядат насекоми,комари и прочие. Без тях ще има напаст от такива гадости.
21
3
 
20
 
! Отговори
9 преди 3 седмици
Да звъннат на Английската кралица, Англия е номер едно в светът по разработката на Бойни Отровни Вещества. Няма нужда да търсят под вола теле. Да разгледат патентованите вируси след 2014 до когато е позволено от военните. Кви прилепи, какво армадилота...глупости на търкълца за простолюдието.
20
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма ли да е по-лесно да се създаде световна кампамия за световно изтребване на всички прилепи по света!
Няма прилепи, няма вируси и зарази.
Просто е. Тряббва да се унищожат прилепите по света.
19
2
 
16
 
! Отговори
Да не преди 3 седмици
Разиграват циркове. Няма да намерят в прилепи, а в лабораторията в Уахан.