"Ловци на вируси": Учени хващат прилепи, търсят нови щамове на COVID

Търсят причинителя, за да предскажат огнищата на зараза
Обновена: 27 мар 2021 20:37 | 27 мар 2021 19:42,
41
"Ловци на вируси": Учени хващат прилепи, търсят нови щамове на COVID
Снимка: БГНЕС

Изследователи наричат себе си "ловци на вируси". Те са се заели със задачата да уловят хиляди прилепи, за да разработят симулационен модел с надеждата той да помогне на света да избегне пандемия, подобна на COVID-19.

Изследователи, екипирани с фенери и защитни костюми, се надпреварват да разплитат ноктите и крилата на прилепите, уловени в голяма мрежа във филипинската провинция Лагуна, пише "Джерусалем Поуст", цитиран от БГНЕС.

Дребните животни се поставят внимателно в платнени торбички, за да бъдат по-късно извадени, измерени, почистени, регистрирани, да се съберат проби от слюнка и фекалии за анализ, след което да бъдат върнати обратно в природата.

Финансираният от Япония модел ще бъде разработен през следващите три години от университета Лос Банос във Филипините. Учените се надяват с помощта на прилепите да се справят с прогнозирането на динамиката на коронавирус чрез анализиране на фактори като климат, температура и лекота на разпространение върху хората.

"Това, което се опитваме да установим, са други щамове на коронавирус, които имат потенциал да се прехвърлят върху хора", каза екологът Филип Алвиола, който повече от десетилетие изследва вирусите на прилепите.

Ако познаваме самия вирус и знаем, откъде е дошъл, ще знаем как да го изолираме географски, твърди ученият.

Гостоприемници като прилепите обикновено не показват симптоми на патогените, въпреки че те могат да бъдат унищожителни, ако се предадат на хора или други животни.

Смъртоносните вируси, произхождащи от прилепите, включват ебола и други коронавируси като силен остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточен респираторен синдром (MERS).

По-тясното взаимодействие на хората с дивата природа означава, че рискът от предаване на болестта сега е по-висок, смятат учените.

Според тях, когато разполагат с изходни данни за естеството и появата на потенциално зоонозния вирус при прилепите, може да бъдат подсказани и възможни огнища на заразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Голям смях от мен( не знам как е с емотикони тук,понеже съм бавно-загряващ).
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй ще да е като ловците на духове... и в длата случая фантастична комедия...
14
1
 
14
 
! Отговори
Това с прилепите преди 3 години
вече се изтърка, както преди с пилетата, свинете, кравите. Пуснете някаква нова версия - например с миша чума, която ще се прехвърли на домашните котки и ще ни изтреби до крак най-после, че да мирясат радетелите на "рестарта" и "златния милиард".
13
3
 
6
 
! Отговори
Библия Откровение преди 3 години
Маски и ваксини са предвестник на белега на звяра. предупреждението си стои: Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си,10 той ще и да пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред светите ангели и пред Агнето...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
da e geee o uchenite de gee tyrsqt si mozyka i belqta na vsichki ni
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек - задача са им дали. Тряа има нови щамове и тряа се търсят де са аджеба точно.
10
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 3 години
УЛАВЯТ ГИ ЗА ДА ГИ ПУСНАТ!
9
1
 
5
 
! Отговори
Я подай ми мила мамо преди 3 години
ловното елече,прилеп вирусен да хвана,че не трая вече !Със или пък без ваксинаден за ден живея,ВИДИМИте РЕЗУЛТАТИ,не ще оцелея.Я подай ми мила мамо,ловното елече,диви зайци преброявам,време им е вече !
8
2
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако имаше вариант за такива "смъртоносни вируси", човечеството отдавна щеше да е изчезнало. Свиркайте си и не обръщайте внимание на слугите на Сатаната.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отиват в американската лаборатория пуснала или изпуснала вируса и там да дебнат , дали няма други изненади да са подготвили
6
2
 
26
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Ний си имаме прилеп в мазата ама не го ядем бе.Цяла зима виси в ъгъла до двете бурета защото обича да му мирише на джибра. Ама кога втасва виното му са замотва главата и пада, та гледаме да не го настъпим или да го докопа котарака, ама закачаме си го пак на тавана и никакви проблеми няма.Инак комари яде, мухи и бръмбари разни. Един път млако му сипахме и му хареса, та за благодарност два бръмбара ми донесе.Не е лоша животинката, стига да не ти дойде на акъла да я ядеш, ама ний сме си с акъла де.
5
1
 
8
 
! Отговори
Митю Пищака преди 3 години
Да дойдат да ми хванат "прилепа"
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке гасите ли лампите в 20:30 ч.?
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако търсят от къде се е появил този вирус, трябва да погледнат в лабораториите
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нямат ли си лаборатории да си направят нови щамове, та ще тормозят горките прилепи да търсят на готово?
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да избегнем - престанете да хващате прилепи. Знаете минялия път какво стана.