За първи път трансплантираха бял дроб от живи донори

Жена получи части от белите дробове на съпруга и сина си
Обновена: 8 апр 2021 18:27 | 8 апр 2021 16:26,
10
За първи път трансплантираха бял дроб от живи донори
Снимка: БГНЕС

Експерти от Университетската болница в Киото успешно извършиха трансплантация на бял дроб от живи донори на пациентка, страдаща от тежка пневмония, причинена от коронавирус, съобщава ТАСС, позовавайки се на източници от японски университет.

"Очаква се първата в света трансплантация на бели дробове от жив донор да бъде обещаващо лечение за пациенти с тежка белодробна травма", се казва в изявление на японския екип, цитирано от БНР.

Жената получила части от белите дробове на съпруга и сина си. Тя се заразила с коронавирус в края на миналата година, състоянието й постепенно се влошило, а двата й бели дроба започнали да отказват.

Операцията продължила около 11 часа. В момента пациентката и двамата донори се справят добре.

Отбелязва се, че подобна операция е извършена за първи път в света - преди това на пациенти с коронавирус, белите дробове са били трансплантирани само от донори, които са били в мозъчна смърт.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще могат да ви дръпнат на улицата и да си отрежат я бъбрече, я джигерче, и да ви пуснат пак да си пасете. Какво велико нещо е науката, брей! А ние, примитивите, си мислим, че човекът е неприкосновен образ и подобие Божие! Къде ти!
5
4
 
1
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 3 години
А, що...Ако слушате Мутафчийски и Кантарджийски, мое си заколиме едното дете за части, важното е баба и дядо да са живи и здрави. Па и да не са, поне да земем парите за операцията по Здравна каса.
4
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА НЕ Е ХУБАВА НОВИНА!!!ДА МЪЖА И МОЖЕ ДА СИ ДАРИ ПОЛОВИНАТА БЯЛ ДРОБ!!НО ПРИБРАЛА И ПОЛОВИНАТА БЯЛ ДРОБ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИЯ СИ СИН!!!--------------------ЖИВОТА НА ДЕТЕТО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА ПРЕД ЖИВОТА НА РОДИЛКАТА АКО СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРАВИ ИЗБОР!!!
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам го на всички конспиратори и фенове на Мангъров
2
1
 
3
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 3 години
До коментар 1. анонимен - - - разбираемо е желанието Ви , вероятно пък хората в Киото биха искали да имат природата и въздуха на Смолян........ Всичко си има цена , уви!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на екипа, извършил трансплантацията ! Ще ми се и другаде да имаше такива специалисти в гр. Смолян хирурзите една счупена ръка не могат да наместят...