Южноафриканският COVID вариант "пробива защитата на ваксината"

Изследванията са направени с ваксината на Pfizer-BioNTech
11 апр 2021 07:30,
80
Южноафриканският COVID вариант "пробива защитата на ваксината"
Снимка: БГНЕС

Южноафриканският вариант на Ковид-19 е по-устойчив към ваксината на Pfizer-BioNTech, показа проучване, проведено от учени от университета в Тел Авив съвместно с мрежа от клиники, според изданието Times of Israel, цитирано от РИА Новости.

"Южноафриканският вариант на коронавируса е значително по-устойчив към действието на ваксината Pfizer-BioNTech, в сравнение с другите варианти, установиха израелски учени в първо по рода си проучване, основано на реални данни", се казва в публикацията. Изследването, обаче, все още не е научно рецензирано.

Екип от експерти от университета в Тел Авив и мрежата от клиники Клалит са изследвали и сравнили резултатите от почти 400 души, които са имали положителен тест за Ковид-19, 14 дни или повече, след като са получили една или две дози от ваксината, срещу същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус сред ваксинираните е осем пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население.

"Въз основа на разпространението на щама сред населението ние очаквахме само един случай на южноафриканския вариант, но установихме осем", каза професор Ади Стърн, която ръководи проучването, пред изданието. Тя отбеляза, че резултатите показват, че южноафриканският вариант, в сравнение с изходния щам и британския вариант, е "способен да пробие защитата на ваксината".  Според изследователя обаче, тъй като малък брой израелци са заразени с него, не може да се оцени с точност намаляването на ефективността.

В момента преобладаващият вариант на коронавирус, причиняващ по-голямата част от инфекциите в Израел, е британският щам. Изследователите отбелязват, че получените данни изискват по-внимателно епидемиологично наблюдение, за да се ограничи разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус в Израел.

Масовата ваксинация на населението срещу Ковид-19 започна в Израел на 20 декември миналата година. На 10 януари ваксинираните започнаха да получават втората доза. Досега повече от 5,3 милиона души са получили първата доза, а над 4,9 милиона са получили втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
Пенсионните фондове преди 3 години
Всяка година следят и изчисляват продължителността на живот и оценяват РИСКА от дълголетие да точно така това е риск за тях. В момента като биометричен показател за България е определен 16,2 години живот средно след пенсиониране след което чове трябва да умре, за да не се ощетяват фондовете.Всичко е хладнокръвно и прецизно сметнато колко пари взимат и колко по-малко пари да изплащат. Жените винаги надживяват живеят повече от мъжете и това са го отчети да имат по-ниски пенсии нарочно.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 46Абе обяснението си е елементарно - от КОВИД умират най-много възрастни хора, докато от други причинители умират на всякаква възраст. Като усредниш, и излиза този резултат. Но да се вадят изводи от подобни резултати, както виждаш, е несериозно.
43
3
 
13
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 3 години
Уважаеми ковизомбита.Скоро ще ви съобщят това, което беше ясно от много месеци.Коронавирус не може да се спре, нито да се опази с ваксина.Предлаганите като "ваксини" препарати са схема за печалба. Нито ще спрат разпространението, нито ще "предпазят" някого. А който умре след "ваксиниране" - било е "нова мутация". А решението е - Още и още "ваксини". Схемата е толкова елементарна, че се тревожа за интелекта ви, щом убедено се хващате на нея.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към момента Ковид-19 е на трето място в света сред болестите като причина за умиране. Ако ваксините не помогнат, ще стане на първо място
41
3
 
6
 
! Отговори
Тове е решението преди 3 години
Всяка година ваксинация, няма лошо. Както си водите на годишни прегледи автомобилите и ги поддържате ежегодно така и вашето здраве, профилактика и ваксинация задължително да бъде и допълнителна гражданска отговорност застраховка.
40
0
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Твоят извод за удължаването на живота е смешен. Няма такава логика. Ако това е вярно, обяснението е съвсем друго.
39
1
 
10
 
! Отговори
Нови вакс ще пуснат преди 3 години
Спокойно нови ваксини ще пуснат за новия вирус, както и нови презервативи да се пазят хората. Между другото от ХИВ / СПИН умират много повече хора не смеят да дадат публичност на тези данни, за да не се измести и засенчи по значимост Ковид вируса.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно по време на тестването, тогава.
37
2
 
3
 
! Отговори
До немислещия преди 3 години
Само дето щамовете се появиха и преди започването на ваксинирането.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според изследване в САЩ, средната възраст на починалите от КОВИД е с една година по-голяма от средната възраст на починалите от други причини. КОВИД удължава живота.
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според наскоро публикуваните данни с колко е намаляла продължителността на живота в България, хората починали от Ковид-19 са можели да живеят средно още 13-14 години.
34
2
 
9
 
! Отговори
Мислещ реалист преди 3 години
През първите единадесет месеца безконтролно разпространение на вируса по света, не се появиха нови варианти. През четирите месеца безконтролно ваксиниране посред пандемия, се появиха сериозни мутации по цялата планета.
33
8
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тези нови щамове се появиха заради безконтролното разпространение на вируса по света. Ако по целия свят бяха направили както в държавите спряли епидемията, сега тези нови щамове нямаше да ги има.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво се оказа през последната година, досега мислехме, че ще живеем завинаги, а се оказа, че в някакъв момент ще умрем, на 80, на 90 години... Но ако затворим всички, сложим им парче плат на лицето и ги набоцкаме с експериментални препарати, ще живеем вечно? Или пак не?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом южноафриканския щам пробива защитата на ваксината той ще надделява и ще започне да се разпространява масово!И пак всичко отначало, а явно че тези експериментални препарати наречени заблуждаващо ваксини, не са достатъчно ефективни!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е, че вариантите при тази епидемия са два. Първият вариант го приложиха в Китай, Австралия и други държави - спряха епидемията, дочакаха ваксините и сега се ваксинират без да се разболяват и измират. Вторият вариант го приложиха в България и повечето държави - никакви мерки за спиране на епидемията, осигуряване на легла в болниците чрез спиране на всички други лечения, масово заразяване и умиране и се залага само на ваксинирането като спасение.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакъв ****** говори за естествен подбор. Това означава 1 на всеки трима заразени да умре, ако е на над 90 години. Умира и един на всеки пет заразени сред 80-89 годишните. Умира един на всеки 66 сред хората на възраст 50-59 години, но умира един на всеки 937 сред ****** на възраст 30-39 години искащи естествен подбор, т.е. искат да погребат дядо си, баба си, родителите си.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами всеки месец да се боцкат тия, дето защитават ваксините и след като са ваксинирани те, да ни оставят нас другите свободно да се придвижваме, нали те имат защита, защо са всички тези мерки, паспорти и не знам си какво? Щото ваксините не работят, но в същото време трябва да те ощетят максимално заради това, че не си се боднал с техните пом ии, ето това е истината.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо оФцете толкова много вярват в конспиративни теории и че ваксините не помагат, а заразяват?!
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом пробива ваксината на Пфайзер,какво да кажем за Астра.Май тия ваксини са мижи,да те лажем.