Южноафриканският COVID вариант "пробива защитата на ваксината"

Изследванията са направени с ваксината на Pfizer-BioNTech
11 апр 2021 07:30,
80
Южноафриканският COVID вариант "пробива защитата на ваксината"
Снимка: БГНЕС

Южноафриканският вариант на Ковид-19 е по-устойчив към ваксината на Pfizer-BioNTech, показа проучване, проведено от учени от университета в Тел Авив съвместно с мрежа от клиники, според изданието Times of Israel, цитирано от РИА Новости.

"Южноафриканският вариант на коронавируса е значително по-устойчив към действието на ваксината Pfizer-BioNTech, в сравнение с другите варианти, установиха израелски учени в първо по рода си проучване, основано на реални данни", се казва в публикацията. Изследването, обаче, все още не е научно рецензирано.

Екип от експерти от университета в Тел Авив и мрежата от клиники Клалит са изследвали и сравнили резултатите от почти 400 души, които са имали положителен тест за Ковид-19, 14 дни или повече, след като са получили една или две дози от ваксината, срещу същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус сред ваксинираните е осем пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население.

"Въз основа на разпространението на щама сред населението ние очаквахме само един случай на южноафриканския вариант, но установихме осем", каза професор Ади Стърн, която ръководи проучването, пред изданието. Тя отбеляза, че резултатите показват, че южноафриканският вариант, в сравнение с изходния щам и британския вариант, е "способен да пробие защитата на ваксината".  Според изследователя обаче, тъй като малък брой израелци са заразени с него, не може да се оцени с точност намаляването на ефективността.

В момента преобладаващият вариант на коронавирус, причиняващ по-голямата част от инфекциите в Израел, е британският щам. Изследователите отбелязват, че получените данни изискват по-внимателно епидемиологично наблюдение, за да се ограничи разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус в Израел.

Масовата ваксинация на населението срещу Ковид-19 започна в Израел на 20 декември миналата година. На 10 януари ваксинираните започнаха да получават втората доза. Досега повече от 5,3 милиона души са получили първата доза, а над 4,9 милиона са получили втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
12
 
! Отговори
Не на ваксините преди 3 години
Истинска история. Майка ми на 67 години цяла година нямаше нищо, но не спираше да гледа щаба. Началото на март се ваксинира и преди да и поставят втората доза се оказа с ковид и карантина за цялото семейство. Край на историята. Който иска да си се ваксинира всеки месец дори, аз апелирам затова и ще се види резултат след 2-5 години от ваксините. Другите ги оставете да си живеят нормално. И аз мисля, че трябва да има естествен подбор.
24
2
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Ако не си ваксиниран можеш да лепнеш всякакви щамове и 1 на 8 ОТ ТЯХ да е южноафрикански. Ако си ваксиниран няма да лепнеш други щамове, а само южноафрикански.
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е само той. От ваксините полза има само за производителите, за хората- не. Баламосват ни, но овцете вярват.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боц-боц, до заветния златен милиард.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-дрън ярина и поредната спорна статия с нескопосан превод! Достатъчно плява се изписа и изприказва, не добавяйте още!
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам нивата на бг-здравеопазване и на отричане на вирусът , май и тази година няма да пусна баща ми да се прибере зо България, по добре да стои жив в прогнилият капитализъм ,
19
4
 
25
 
! Отговори
д-р Чорбанов преди 3 години
каквото и да си приказваме няма спасение ни маски не ваксини нищо.Единственото спасение го е предложила природата -казва се естествен подбор ,само най-устойчивите и със здрави гени ще оцелеят ,другите -мортус.Така е устроен света ,в момента подържаме живи всички със най -различни генетични заболявания ,всичко това прави човешката популация много уязвима и безпомощна пред доста болести.Или другояче казано генетичния материал се влошава доста особено последните 100 год.
18
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 се пазихме от ковид 192021 се пазим от ,, ваксините,,2022 ще се пазим от ваксинираните
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този щам, ако се добере до България, ще подхване и ваксинирани, и неваксинирани. Ние със здравната система на Израел въобще не може да се сравняваме, там ще ги излекуват, тук ще заминават към Малашевските или Орландовци.
16
4
 
6
 
! Отговори
_ преди 3 години
Който е със слаб ген го пробива всичко. Тъжно е да чакаш защита от фалшива ваксина срещу несъществуващ вирус.Да бяхте живяли по правилата, нямаше да паднете и да попаднете под контрола на вируса на страха.Мислите, че съществуват вируси във вида в който ви ги рисуват по телевизора? Така наречените вируси са проявления на тъмната страна, но трябва да бъдат обяснени на глупцитe когато има масово проявление.
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е да си го изкараш тоя вирус. Запознат си с пълната хубост. И не вкарваш неясни субстанции в организма си. Които не е ясно дали въобще помагат, на пък вече се установи, че вредят.И като и ваксинирани се разболяват, умират и разпространяват - не чакайте ваксината да успокои фанатизираните ко в и диоти. И да реши проблем.
14
1
 
4
 
! Отговори
Въздържал се преди 3 години
Ами като не е научно рецензирано написаното защо изобщо се появява?🤫🤔
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек не се ваксинира, за да не се разболее, а за да няма фатален изход. Ваксините не пазят от разболяване, сто пъти го казаха това! Ето и тези от статията 400 човека са били ваксинирани, но с положителен тест за вируса и за статистиката те са болни.
12
5
 
6
 
! Отговори
лошо преди 3 години
Има логика и да е така. Човек за какво се ваксинира, за не се разболее, но и много по-млади да спрат да се пазят, да излизат повече и т. н. Като не си ваксиниран все пак се пазиш повече, спазваш дистанция. Ако ваксината не помага срещу този щам а хората живеят все едно няма болест, нормално е да са повече от тях заразени.
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ако не си ваксиниран, е 8 пъти по-малко вероятно да ти се лепне този щам, отколкото, ако си ваксиниран.
10
1
 
5
 
! Отговори
Ваксин Ковидов преди 3 години
Български вариант кога ще има
9
5
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 години
Подготвят ви за нов щам и нова ваксина. Боцкане докато хората не измрат от ваксините до желания от Глобалистите брой.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна каша и с вируса, и с ваксините!
7
4
 
4
 
! Отговори
Видиш ли ваксиниран преди 3 години
бягай надалеч!Да им сложат звезди да се пазим...Ще дойде време армията да отвежда ваксинираните в концлагер...
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо пък да не е точен превода? Пише, че са изследвани 400 ваксинирани, но със положителен тест след ваксината и същия брой неваксинирани също с положителен тест. При неваксинираните този вариант на вируса е 8 пъти по-рядко срещан.