Турция тества успешно първия си двигател за мисия до Луната

Тя планира през 2023 г. да изпрати безпилотен кораб
11 апр 2021 14:32,
87
Турция тества успешно първия си двигател за мисия до Луната
Снимка: БГНЕС

Турция тества успешно първия си хибриден двигател, който ще бъде използван в мисия на Луната, заяви днес министърът на технологиите и индустрията Мустафа Варанк, цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС.

В рамките на Националната космическа програма страната планира през 2023 г. да изпрати безпилотен космически кораб, който да кацне на повърхността на Луната.

Варанк съобщи, че са извършени два успешни пуска на двигателите - запалването на ракетната система Probe (SORS) и първото запалване на хибридния двигател, планиран да бъде използван в лунарната мисия.

Тестовете са били с целево време от 50 секунди.

"Осъществихме първото запалване на хибридния ракетен двигател, който може да бъде използван по време на лунарната мисия", каза Варанк и добави, че мостра на ракетния двигател ще бъде изстреляна от северната провинция Синоп през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
13
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 години
Ракета за изтрелване на полезен товар в космоса, не се различава от балистична ракета. Да се надяваме, че двигателят е само за лунния модул, защото не стана ясно.
30
9
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Виждам тук...дългата ръка на Ким Чен Ун.Явно Ердоган се е...сдушил с него и Ким му е предал...ракетни технологии.Не е изключено Турция първа да изпрати...човек на Марс,ако продължат със същото...темпо.Скоро ще стане ясно,ако започнат да търсят подходящ космонавт.Новината ще бъде...отразена в някоя босффорска...сапунка и веднага ще се...разбере след някой 100 сериен филм.Който издържи до 101-ва серия,ще...разбере.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция ще вземе и европейското 2021.
28
9
 
12
 
! Отговори
Опаааа преди 3 години
Султана в креслото си прикрепен за ракета да си разкара пръднята ИЗ космоса :)))))
27
8
 
9
 
! Отговори
И преди 3 години
В крайна сметка с какъв хеликоптер ще лети Ердоган до там - с италиански или с руски ?
26
4
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Ашколсунвехибридченгене.!. Някой ден и *** може да сковат, стига да си потурчат инжинер и архитект или поне да си внесат.!.
25
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
От векове територията на източната римска империя е осеяна с ракети, но никоя не е литнала, май оджите са доста некадърни като космонавти, колкото и да се напъват да вият.!.
24
8
 
16
 
! Отговори
SS преди 3 години
Do fess България е правила и ще прави много неща кокато се изнесе и последния русофил и туркофил от страната ни.
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма родителите не си колеха децата от бедност и отчаяние.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До за 25Днес при ЕС и НАТО България произвежда само евтини черноработници и пpocтитутки за запада защото русофилите и Путин и пречат да се развива демократично - ха ха хаааа!
21
10
 
10
 
! Отговори
Образован преди 3 години
Напишете турска лира и вижте, не е трудно. Пишеш излиза ти таблица слагаш максимум и гледаш. Срам и резил. От над лев та до 20 стотинки.
20
3
 
13
 
! Отговори
Баш Феса преди 3 години
До ДедоСамо си пропуснал да кажеш, че е благодарение на руснаците. А сега къде сте в световната сцена вече когато сте сами? Хората правят нещо и напредват и не стига, че вие даже хвърчило не произвеждата, а оплювате всичко което не можете от завист!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДедоА днес при ЕС и НАТО какви елементи за космически спътници произвежда България?
18
4
 
6
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
ГЪРЦИЯ ИМА ДВАМА АСТРОНАВТИ, летели в Гръцкия Космос .--ЕДИНИЯ ОТ НАСА : Гриик-Американ .ДРУГИЯ Руски Понт летят 2002 година на 'Союз-Протон' .А българите да не се хвалят --Техните двама ПолуАстронафти също не са летели от Собствени Миссии и Аппарати...А на Съветската Програма ''ИНТЕРКОСМОС'' !
17
15
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Фecoвете малко по кротко, България още по тошово време произвеждаше елементи за космически спътници и до днес продължава с тези традиции.Първият български космонавт излита още през 1979г. а турците още се надяват на летящото килимче на Аладин.
16
5
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Браво на комшиите,това е огромен научен,технологичен и конструкторски скок напред .Ние също скачаме ,но назад.
15
18
 
14
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
Това е виц..Турците не могат двигател на лагерна кола да нправят , камоли двигател за изтребител...АПА ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДОРИ ЕЛЕМЕНТАРЕН АППАРАТ ЗА КОСМОС...?ТЕ НЕ РАЗЛИЧАВАТ подаване на Скорост, от Спирачаката .ТОВА Е НЕРЕАЛНО И СМЕШНО .Турчин Астронавт -- ми звучи като Неггърр Скиор, и Еврейн Миньор .Турците са създадени -- да са чобани и да крадат Гръцки Земи .
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай ще се ядоса.
13
6
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
То хубаво ама ние вече дори и Балкан-чета не можем да правим ....
12
17
 
9
 
! Отговори
Гьдц преди 3 години
Султан Реджеп се е превъзбудил. Ало локумбудалите, на вас силата ви е в мракобесието. Кво се занимавате с такива сложнотии. Я си гледайте бакшавите и дюнерите. Пък и на луната няма население което да искямизирате.