Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?

До 2 май ще се провежда Европейската имунизационна седмица
67
Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?
Снимка: БГНЕС

Нежеланите реакции след ваксинацията не могат да се сравнят с последствията от преболедуване на дадена болест, а аргументите на противниците на ваксинациите за усложнения след ваксинацията и връзката на ваксинациите с аутизъм са само митове. Това каза за РИА Новости директорът на болница Андрей Явися в рамките на Европейската имунизационна седмица, стартирала в понеделник.

"Нежеланите реакции след ваксинацията са изключително редки и изчезват в рамките на няколко дни. Това може да бъде слабост, треска, болка на мястото на инжектиране. Но определено тези дискомфортни усещания не могат да се сравнят със заболяването и неговите последици", каза той, цитиран от БГНЕС.

Възможно е да се намали рискът от усложнения по време на ваксинацията, като се спазва здравословен начин на живот в продължение на пет до седем дни преди и след ваксинацията и се избягват тежки физически натоварвания, стрес, преохлаждане и прегряване в продължение на два до три дни след ваксинацията.

В същото време лекарят отбеляза, че няма връзка между ваксинациите и аутизма и това е научно доказано.

"Ранните симптоми на аутизъм може да съвпадат с ваксината по възраст, но във всеки случай биха се появили преди тригодишна възраст", обясни той.

"Трябва ли възрастните да бъдат ваксинирани? Разбира се, да. Много ваксини изискват реваксинация - например грипните ваксинации трябва да се правят ежегодно, а ваксините срещу тетанус на всеки десет години. Ваксинациите са необходими и при пътувания до екзотични страни и опасни райони от епидемиологична гледна точка", добави лекарят.

Ако картата за ваксинация бъде изгубена или човек се съмнява от какво точно е боледувал в детството, според Явися трябва да се направи специален кръвен тест, който ще разкрие кои инфекциозни агенти са познати на имунната система и срещу кого е разработила защита, а след това лекар ще може да разработи индивидуален план за ваксинация, като вземе предвид характеристиките на организма на пациента.

Европейската седмица на имунизацията, ежегодно събитие, насочено към повишаване на осведомеността за значението на имунизацията за здравето и благосъстоянието, се провежда тази година от 26 април до 2 май.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румбата е по-лош и от най-лошия вирус, той е нелечим случай.Вирус не само има, той ни показа кой колко струва и това му е най-ценното.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен11Що бе - нали няма вирус?И Румбата така каза... И изведе бабичките на Бузлуджа!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има много интересни факти, примерно преди ерата на интернета се е смятало, че липсата на достъп до информация е основен фактор за бедността и необразоваността.Сега пък си мислихме, че като дойде ваксината ще се оттървем и от вируса, но уви не е така.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Доктор Сър ПичукТи ваксинира ли се?
8
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До Доктор Сър Пичукчетеш жълти сайтове и си мислиш, че си информиран ...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 Тизенкъ нема а съ боцкъш оти си силен арактер!И куту та фане нема а одиш нъ дофтур, тъ дъ мъ не остааш без работъ!Убаф чувек си!
6
3
 
19
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
"В същото време лекарят отбеляза, че няма връзка между ваксинациите и аутизма и това е научно доказано."Само в САЩ има десетки спечелени дела за обезщетение на деца с аутизъм от ваксина... Даже американското РЗИ беше осъдено да свали горното твърдение от сайта си...
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са със средновековен манталитет.Като им гледам акъла ми става ясно как през средновековието са горили вещици.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилния отговор е както казват по нешънъл джеографик - нито едното от двете.
3
11
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
интересно дали русофилите антиваксъри ще чуят руският лекар ? :D
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
който се боцне има слаб характер и бива мятан напред назад от медии, политици, 'лекари' и въобще чуждото мнениетакива душици на салата
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да та фане баш-вирусо е забележителну, оти нема тромби и ората не мрът, а туканка викат дека мрът от ванцинете!Вирусо а екулогично чис! И убаф!Нема а са ванцинирвате оти я работъ на гробиштатъ. И нема да има леп...