Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?

До 2 май ще се провежда Европейската имунизационна седмица
27 апр 2021 22:05,
67
Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?
Снимка: БГНЕС

Нежеланите реакции след ваксинацията не могат да се сравнят с последствията от преболедуване на дадена болест, а аргументите на противниците на ваксинациите за усложнения след ваксинацията и връзката на ваксинациите с аутизъм са само митове. Това каза за РИА Новости директорът на болница Андрей Явися в рамките на Европейската имунизационна седмица, стартирала в понеделник.

"Нежеланите реакции след ваксинацията са изключително редки и изчезват в рамките на няколко дни. Това може да бъде слабост, треска, болка на мястото на инжектиране. Но определено тези дискомфортни усещания не могат да се сравнят със заболяването и неговите последици", каза той, цитиран от БГНЕС.

Възможно е да се намали рискът от усложнения по време на ваксинацията, като се спазва здравословен начин на живот в продължение на пет до седем дни преди и след ваксинацията и се избягват тежки физически натоварвания, стрес, преохлаждане и прегряване в продължение на два до три дни след ваксинацията.

В същото време лекарят отбеляза, че няма връзка между ваксинациите и аутизма и това е научно доказано.

"Ранните симптоми на аутизъм може да съвпадат с ваксината по възраст, но във всеки случай биха се появили преди тригодишна възраст", обясни той.

"Трябва ли възрастните да бъдат ваксинирани? Разбира се, да. Много ваксини изискват реваксинация - например грипните ваксинации трябва да се правят ежегодно, а ваксините срещу тетанус на всеки десет години. Ваксинациите са необходими и при пътувания до екзотични страни и опасни райони от епидемиологична гледна точка", добави лекарят.

Ако картата за ваксинация бъде изгубена или човек се съмнява от какво точно е боледувал в детството, според Явися трябва да се направи специален кръвен тест, който ще разкрие кои инфекциозни агенти са познати на имунната система и срещу кого е разработила защита, а след това лекар ще може да разработи индивидуален план за ваксинация, като вземе предвид характеристиките на организма на пациента.

Европейската седмица на имунизацията, ежегодно събитие, насочено към повишаване на осведомеността за значението на имунизацията за здравето и благосъстоянието, се провежда тази година от 26 април до 2 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До минувач: Личи си ,че не си в час с нещата. По същата логика дай да преболедуваме едра шарка макар,че е над 90% смъртност и ако се пребориш си шест плюс... вместо да се ваксинираш и да нямаш грижи. Аз лично се ваксинирах с пфайзер 2 пъти нито имах температура нищо....сина ми изкара заразата с температура 40 градуса , тежко повръщане, главобол и т.н. няколко дни... после си сравнихме тестовете за антитела и двамата сме защитени. Е аз обаче не усетих нищо.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНа англисйки "тийн" е всичко от 13-19 години (защото тези числа завършват на -teen).Повечето са малолетни по класификацията на всички цивилизовани страни, но 18-19 годишните са ок.А точно тези, дето се рекламират надали са под 25-30, ама гледат да захлебят и те по някой долар/евро.Друг е проблемът, че администраторите не трият тези съобщения - абсолютно еднотипни са и са поне по 50 на ден.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аналният секс е най-добре.Пак ще ви е гадно, ама ще знаете от какво. И няма да умрете.
45
0
 
1
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
Вижте скорошна извадка от изказване на Джо Байдън относно махането на маски и ваксинирането - Biden urges people to get vaccinated: 'Do not let up now'. Изглежда т.нар. криза с Ковид изобщо не е свършила ...
44
8
 
12
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Много думи за прости неща. Ако си преболедувал - и оцелял (от каквато и да е болест) -организма ти е създал защитен механзъм.Ако се боцнеш с нещо наречено 'ваксина' - може да помогне нещо, може и да не помогне. Но предвид че не е тествана за странични ефекти - някои се появяват след години, си играеш на Руска рулетка!А за 'аутизма' и ваксините - Амишите в САЩ които не дават никакви ваксини на хората си - не знаят кака е тая болест! Мисля че не е трудно да се направи връзката!
43
2
 
4
 
! Отговори
До хахото преди 2 години
Не мисля че е нормално написаното от теб. Ти си злобно същество и е много жалко че повечето хора на света се оказаха долни и глупави същества и стана възможна в световен мащаб ковидистерията и отнемането на права. Вие сте си били роби но просто не беше лъснало че падението на човешкия род е толкова голямо и толкова злобни същества тъпчите тая земя, на останалите взе да ни писва да знаете, макар че реакцията малко закъсня точно за това маоже да избухне със страшна сила но си искаме свободата...
42
0
 
11
 
! Отговори
До по долния преди 2 години
Дори не е доказано че рнк технологиите са безопасно генно модифициращо средство против болести.
41
0
 
1
 
! Отговори
До долния преди 2 години
Не се ли сещаш кои са тия.Много е жалко, сигурно така разбират свободата на словото.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли кой да докладва за разследване този 44 коментар- показващ сайт на ,,вижте моята тиин ...." Много прилича на незаконно склоняване на малолетни към проституция
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ваксини и ваксини.Няколко изпитани във времето ваксини са ОК, обаче РНК модифицирани експериментални терапии,наречени ваксини и още дузина са какви ли не ваксинации ,които сега се чудят как да хакнат на децата, та да спечелят повече-не,мерси.
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 42Аз също загубих някалко близки и познати и то в рамките на около месец от пневмония и усложненията й ! Само че това се случи преди 5-6 години , когато от ковиди-мовиди въобще нямаше и хабер !УСЛОЖНЕНИЯТА НА ВСЕКИ ГРИП СА ОПАСНИ !Просто днес кукловодите решиха Ковида да е плашилото на века !
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 42Аз също загубих някалко близки и познати и то в рамките на около месец от пневмония и усложненията й ! Само че това се случи преди 5-6 години , когато от ковиди-мовиди въобще нямаше и хабер !УСЛОЖНЕНИЯТА НА ВСЕКИ ГРИП СА ОПАСНИ !Просто днес кукловодите решиха Ковида да е плашилото на века !
36
13
 
14
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Чудя се как все още има индивиди, които не вярват във вируса и имат достъп до нет. Да, в някое родопско село вероятно все още им е чуждо. Мислех, че вече всеки е директно или косвено докоснат от загуба на близък. Аз загубих трима и лично го минах с пневмония.
35
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като през 2009 г.не мина номера с ваксини за свинския грип, та сега разиграват същия сценарий с измислен ковид 19 за който няма реални доказателства и проучвания само да си пробутат отровните ваксини и да всяват страх. Тотален бойкот срещу фалшива пландемия и фалшиви противоепидемични мерки, целта е ясна 12 милиарда евра иска да докопа управляваща ***. Време е да си върнем Свободата и Граждански права от това продажно правителство!!!
34
15
 
22
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?Ама то е ясно и без да чета статията- Разбира се че само ваксините са спасението - и то на цялото човечество. Кви там естествено придобити имунетити. Иначе локдауни до дупка. Никви пътувания. И черни печати в паспорта. И бан в туитър и фейсбук. И маски до пълно задушаване.Докато не се ваксинирате доброволно.
33
22
 
15
 
! Отговори
Мими преди 2 години
И аз се ваксинираха с Пфайзер. Много от приятелите ми също. Никакви странични ефекти.
32
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36И знеш ли колко ти вярвам че си се налял с божествения джус на Гейтс и аверите му?Същите дето от години твърдят че населението на планетатса трябва да се редуцира драстично.Просто и ти си на същата хранилка като тоя от статията.
31
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам си втората доза Файзър до дни и се връщам в старата реалност,вие се чудете още...
30
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог Винаги намират по някой продажник от съсловито да им пробутва ваксините по медиите.Но какво да се чудим, щом като дори личните лекари се пребиват един друг за да докопат заветните ваксини, от които ще захлебват по 10 лефчета на забита ваксина.До какво падение докараха лекарското съсловие.
29
11
 
15
 
! Отговори
Ник преди 2 години
което не ме убива, ме прави по-силен! който иска да се боцка. Божествения замисъл следва своя път. който вярва в Бог няма нужда от боцкане, защото винаги е на точното място и точното време, и в условия, предначертани за духовното му израстване.