Учени установили, че дебелите хора имат по-малки мозъци

Сивото им вещество е с 12 куб. см по-малко
58
Учени установили, че дебелите хора имат по-малки мозъци
Снимка: БГНЕС

Хората с дебела талия имат по-малки мозъци, обявиха учени от Лондонския университетски колеж. В първото по рода си изследване те са сравнявали съотношението на обиколката на талията и на бедрото с индекса на телесната маса и с изображения на мозъка, получени чрез магнитен резонанс. Тези изображения позволяват да се пресметне мозъчният обем, пише "24 часа".

Оказва се, че хората с висок индекс на телесната маса и с голяма разлика в обиколките на талията и бедрото имат с 12 куб. см по-малки мозъци в сравнение с хората с нормално тегло.

Учените признават, че не са наясно дали свиването на мозъка е причинило затлъстяването или обратното - то е резултат от него. Те изтъкват обаче, че свиването на обема на мозъка има за последица спад на паметта и повишен риск от деменция.

"Изследвахме голяма група хора и установихме, че затлъстяването, особено в областта на кръста, има връзка с намаляването на сивото мозъчно вещество", казва д-р Марк Хамър от екипа.

Учените са измерили индекса на телесната маса и обиколките на талията и на бедрата на 9652 души. После са изчислили чрез сканиране количествата бяло и сиво вещество в мозъците им, както и обемите на отделните полукълба.

Сивото мозъчно вещество съдържа по-голямата част от невроните и включва центровете за самоконтрол, контрол на мускулите и на сетивните възприятия. В бялото вещество има снопове от нервни влакна, които свързват мозъчните зони помежду им.

Хората с висок индекс на телесната маса и с много тлъстини около корема имат най-малък обем сиво вещество - средно 786 куб.см. Хората със здравословно тегло имат обем на мозъка средно 798 куб.см. При бялото вещество няма разлики между двете групи.

Една от хипотезите за смаляването на мозъка при затлъстелите хора е, че тлъстините на кръста причиняват възпаление в тялото и то влошава функциите на сърдечно-съдовата система. Така става по-трудно да се изчистват отпадъците от мозъка и от това неговите клетки се увреждат по-бързо.

"За деменцията се знае, че е съдова болест. Ето защо смятаме, че затлъстяването влияе и върху съдовете", обясни д-р Хамър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега си обясних защо е такъв света. Хората масово надебеляват. Светът става по-глупав. Българският народ е казал - *** глава затрива. Оказа се, че много от поговорките ни имат научна стойност. Естествено, че първо идва дебелината, *** по-напред идва алчността с нейните хиляди оправдания, аллчност и безсрамие.
44
1
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
Мое мозъка ми да е 12 кубика по малък, ама под голем камик се крие 12 кубика по голема риба, камело
43
1
 
2
 
! Отговори
Bai Asen преди 2 години
Това обяснява защо американците са най-***!
42
0
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Сите миски най-умни!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добре, значи дебелите имат няколко мозъка но малки
40
0
 
27
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 2 години
Това изследване е част от международния заговор срещу мен ...
39
1
 
5
 
! Отговори
tt преди 2 години
Мозъка атрофира не от натрупаните кила, а поради липса на движение и физическа активност. Деменцията, някой доктори я наричат диабет тип 3.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако храниш мъжа си цял живот, защо мислиш, че ти си по - умната?
37
0
 
1
 
! Отговори
Ghh преди 2 години
И аз съм почнал да затъпявам
36
1
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
ако това е вярно, Делян нямаше как да стигне до тук
35
10
 
14
 
! Отговори
Кака Сийка преди 2 години
Не е важен мозъкът. Важното е чурката да е дълга и дебела.
34
0
 
28
 
! Отговори
??? преди 2 години
Като отсабне връща ли се обема?
33
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме кефи как троловете на ГРОБ искат да оспорят мнението на английските учени защото техния лидер е дебел, плешив и пpocт.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно тук съвсем сте откачили!Най-малкото - ако днес си 100 кг,след 5 месеца можеш да си 60. Интересно с колко ти се увеличавамозъкът и на кило или на кубатура го прави това. Може ли да сте толкоз пр**о*/*сти?!
31
3
 
25
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
е вероятно неважи за всеки, моя комшия тук в Исландия е на 90 години, половин глава над мен (а аз съм 184 см) и никак не е слаб, доста е едър обаче си е наред с мозъка, прекопава градинките около блока, боядисва паркинга, наскоро си купи тойота ландкрузър и си бръмка с него, е да малко по бавно кара човека но си е пичага... та.. яжте пийте и квото ви е писано...
30
1
 
12
 
! Отговори
Бълхата и тя малка преди 2 години
но докарва лъвът до полуда.
29
2
 
24
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Вярно е боко тиквата пеевски цацаров каскета нагледен пример
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Zakavoti e golyam mozak kato e orazan brato
27
2
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Мирчев от ДБ е доказателство за това! А Пеевски също е дебел, но не личи по-малкия мозък да му пречи на богатството и охолството!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато има връзка между пари-чекмедже и магистрали,и акъл да има човек материала не стига и качеството е ниско.